Preventietips van Interpolis

Voor thuis, op vakantie en onderweg

Schade is nooit leuk, hoe goed u ook verzekerd bent. Interpolis doet er alles aan om de schade zo snel mogelijk af te wikkelen. Toch kan er altijd nog fysieke of emotionele schade zijn. Nóg vervelender wordt het als u niet (volledig) bent verzekerd. Zeker als u uw spaargeld moet aanspreken.

Schade voorkomen is altijd het beste. Daarom geeft Interpolis preventietips. Voor thuis, op reis en onderweg.

Schade voorkomen in en rondom uw woning

Met brand, waterschade of een inbraak krijgt u liever niet te maken. Gelukkig kunt u veel doen om schade in en om uw huis te voorkomen of beperken.

Voorkom verstoppingen en wateroverlast

Tegenwoordig wassen we de vaat en onze was op lagere temperaturen. Daardoor kunnen zeepresten zich afzetten op het leidingwerk van de wasmachine of vaatwasser. Dat kan leiden tot verstopping en wateroverlast. Laat de wasmachine en vaatwasser elke maand een keer op maximale temperatuur draaien. Zo kunt u verstoppingen door zeepresten voorkomen.

Houd de afzuigkap schoon

Een afzuigkap die u vaak gebruikt kan vet worden en vlam vatten. Een vieze afzuigkap leidt tot een snelle uitbreiding van de brand bij vlam in de pan. Maak daarom één keer per maand de filter van de afzuigkap schoon of vervang deze. Heeft u de vlam in de pan, doof dan het vuur met een deksel of blusdeken. Laat de pan staan en gebruik nooit water.

Hoe veilig is uw huis?

Beschermt u uw huis en spullen tegen brand-, water- en inbraakschade? De Veiligheidsmeter geeft u het antwoord, Interpolis geeft u tips.

Lees meer en doe de check

Zo voorkomt u stormschade

Wist u dat storm vaak voor duizenden euro’s schade kan aanrichten? Gelukkig kunt u zelf van alles doen om stormschade te voorkomen: voor, tijdens en na een storm.

Voor de storm

 • Sluit alle ramen en deuren, denk daarbij ook aan daglichten en klapramen.
 • Haal overhangende, losse en dode boomtakken weg rondom uw woning.
 • Parkeer uw auto(‘s) onder een stevige overkapping, in een schuur of garage. In ieder geval niet onder of dicht bij een boom.

Meer tips op Interpolis.nl

Tijdens de storm

Persoonlijke veiligheid van uzelf en uw gezinsleden staat voorop:

 • Blijf tijdens de storm zoveel mogelijk binnen.
 • Wacht met het treffen van noodvoorzieningen of reparaties tot de storm voorbij is. Klim dus niet tijdens de storm op het dak om dakbedekking terug te leggen.
 • Houd het portier van uw auto stevig vast als u in- of uitstapt. Zo voorkomt u schade aan uw eigen auto en aan andere geparkeerde voertuigen.

Heeft u schade door het slechte weer? Interpolis staat voor u klaar.

Meld uw schade direct bij Interpolis

Na de storm

Storm en regen gaan vaak samen. Met deze tips voorkomt u waterschade na een storm:

 • Laat schade aan daken en ruiten zo snel mogelijk herstellen. Dek als noodoplossing de schade goed af met een afdekzeil.
 • Inspecteer de dakbedekking. Zet losliggende dakpannen vast. Inspecteer bij platte daken nauwkeurig of de naden intact zijn en of de loodslabben nog goed liggen.
 • Verwijder zwerfvuil van uw plat dak, dakgoten en afvoeren.

Meer tips op Interpolis.nl

Heeft u schade door het slechte weer? Interpolis staat voor u klaar.

Meld uw schade direct bij Interpolis

Schade voorkomen op vakantie

Een ongeluk op vakantie zit in een klein hoekje. Door u goed voor te bereiden op uw vakantie kunt u de kans op schade verkleinen.

Neem in ieder geval altijd uw groene kaart mee als u onderweg bent. Daarmee toont u aan dat uw auto verzekerd is en heeft u de belangrijkste gegevens van uw auto(verzekering) bij de hand. U bent in Europa niet verplicht om de groene kaart op zak te hebben, maar verstandig is het wel. Zeker bij autoschade in het buitenland. Op uw groene kaart staat ook in welke landen uw auto verzekerd is. 

Overigens is uw autoverzekering in alle Europese landen geldig.

Vliegen? Verdeel de bagage

Gaat u vliegen, verdeel dan bij het inpakken de spullen van u en uw reisgenoten over de koffers. Zo heeft u altijd nog spullen van uzelf bij de hand als er een koffer zoekraakt of wordt gestolen.

Maak foto's van waardevolle spullen

Verlies of diefstal van spullen of documenten is erg vervelend. En het terugvinden van spullen kost veel tijd. Met onderstaande tips maakt u het uzelf gemakkelijk.

 • Maak een foto van uw naam, telefoonnummer en adres van het vakantieverblijf. Verliest u uw fototoestel, dan kan de vinder contact met u opnemen.
 • Maak foto's van uw waardevolle spullen. Handig als u wordt bestolen of schade oploopt.
 • Maak foto's van alle pasjes in uw portemonnee. Zo weet u na verlies of diefstal wat er allemaal inzat en wat u moet laten blokkeren.
 • Parkeert u uw auto in een grote stad, maak dan een foto van het straatnaambordje. Zo vindt u uw auto snel weer terug.

Schade voorkomen op de weg

Autopech, schade of diefstal als u onderweg bent is erg vervelend. Daarom helpen we u graag om goed voorbereid op weg te gaan.

Neem in ieder geval genoeg rust: na elke twee uur rijden een kwartier pauze. Te luide muziek in de auto verlaagt de concentratie.

Rijd mobielvrij met de Interpolis AutoModus app

In 66% van de auto-ongelukken speelt afleiding een rol. De telefoon is daarbij de belangrijkste oorzaak. De Interpolis AutoModus app helpt je om mobielvrij auto te rijden. Laat je niet afleiden, rijd in AutoModus.

Ga in AutoModus

Voorkom diefstal

Laat geen kostbaarheden en belangrijke papieren achter in de auto. Verlaat u uw auto, zorg er dan in ieder geval voor dat uw waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht liggen. Rijd in grote steden met de autodeuren op slot en leg geen kostbare bagage op de achterbank. Sluit uw auto ook af tijdens het tanken of rustpauzes.

Neem uw autosleutel mee als u kort uitstapt

Autodieven plaatsen soms een stuk papier op de achterruit. Als u in uw auto stapt en in uw achteruitkijkspiegel kijkt, ziet u het stuk papier. Als u uitstapt om het papier te verwijderen, gaan de dieven er met uw auto vandoor. Haal dus altijd uw contactsleutel uit het slot als u uw auto verlaat.

Schade voorkomen voor én tijdens (strenge) vorst

Strenge vorst op komst? Neem dan voorzorgsmaatregelen. Niet alleen in en rondom uw huis kunt u te maken krijgen met schade, ook uw auto kan beschadigd raken.

In en rondom uw woning

Vóór de strenge vorst

 • Behandel uw gevels tegen opname van vocht (impregneren). Hierdoor kan vocht niet via de gevel de woning binnendringen, maar wel naar buiten.
 • Laat het water uit uw tuinslag lopen en berg hem vorstvrij op. Zo voorkomt u dat het water in uw tuinslang bevriest en de slang beschadigd raakt.
 • Vul uw cv-ketel regelmatig bij met water. Doet u dit op tijd, dan voorkomt u schade of storingen. Vooral bij koude temperaturen kan dit voor veel ongemak zorgen.
 • Breng isolatie aan rond watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes.
 • Laat buitenkraantjes en leidingen die tegen een koude buitenmuur zitten, leeglopen.

Tijdens de strenge vorst

 • Zet de thermostaat, ook 's nachts, op minimaal 15 graden. Hierdoor wordt het water in de leidingen niet te koud. Draai alle leidingen in de woning open, ook op zolder en in de schuur.
 • Draai de radiatoren in de buurt van uw thermostaat niet dicht. De andere radiatoren moeten dan namelijk harder werken om uw huis tóch warm te krijgen.
 • Blijf ook in de winter uw woning ventileren. Zet ’s morgens even uw ramen en deuren open. Zo beperkt u vocht in de woning en schimmelvorming aan houtwerk, muren of meubels.

Aan uw auto

Vóór de strenge vorst

 • Een sterretje in de autoruit? Laat deze op tijd herstellen. Bij vorst zet u de verwarming in de auto hoger, waardoor een ster gaat scheuren en reparatie niet meer mogelijk is. De autoruit moet dan worden vervangen.
 • Antivries verlaagt het vriespunt van water. Met antivries in de koeling van uw auto voorkomt u bevriezing van het koelsysteem. En daarmee vermindert u het risico op schade aan de radiateur of het motorblok door bevriezing.

Tijdens de strenge vorst

 • Laat tijdens het krabben van de autoruiten uw motor niet stationair draaien. Motoren slijten hierdoor veel sneller. Laat ook geen heet water over de ruiten lopen. Hierdoor kan een barst in de ruit ontstaan.

Hebt u schade?

Interpolis staat voor u klaar. U kunt uw schade online melden op Interpolis.nl. Of telefonisch: één telefoontje is vaak genoeg.

Schade melden op Interpolis.nl