man sluit deur van huis af

Voorkom woninginbraak: zeven tips


Woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis. De wintermaanden, met alle feestdagen, zijn populair bij inbrekers. Het aantal inbraakclaims vertoont volgens de Bond van Verzekeraars een duidelijke piek tijdens Kerst en Oud & Nieuw. In samenwerking met Interpolis geven we je zeven tips om de kans op woninginbraak te verkleinen.

 

Tip 1: zorg voor goede verlichting

Heb je een verjaardag, feestje of andere sociale verplichting buiten de deur? Leuk! Maar wanneer dit in de avond plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om een lamp aan te laten staan. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is, terwijl je dat eigenlijk niet bent. Gebruik hiervoor bij voorkeur een spaarlamp, die gaat langer mee dan een gloeilamp en verbruikt ook nog eens minder stroom. Daarnaast zijn inbrekers ook geen fan van buitenverlichting met een sensor. 

“Het is altijd even schrikken als het licht aan gaat wanneer je probeert in te breken.”

Tip 2: vraag je buren om op te letten

"Een goede buur is beter dan een verre vriend."

Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten als je weg bent. Wanneer je te weinig contact hebt met je directe buren om dit soort afspraken te onderhouden, kun je lid worden van een Buurt WhatsApp. Hier wissel je met een groep buren informatie uit over de buurt, zoals praktische anti-inbraak tips die je hier leest. Maar ook wanneer iemand iets verdachts ziet gebeuren op straat of in het gebouw waar je woont. 

Is er nog geen Buurt WhatsApp? Pak de kans om groepsbeheerder te worden en maak er één aan.

Tip 3: sluit ramen en deuren

Het ligt voor de hand, maar toch wordt het dicht doen van een raam of deur nogal eens vergeten. Als je, na het lezen van deze tip, de volgende keer dat je op pad gaat toch je ramen en deuren sluit: vergeet ze ook niet meteen op slot te doen en de sleutels uit de sloten te halen. Op deze manier voorkom je dat inbrekers jouw deur kunnen ‘flipperen’. Flipperen is met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot indrukken en openen. 

Zit je deur netjes op slot, heb je de sensor met lamp van tip 1 aangeschaft én ben je een Buurt WhatsApp gestart? Dan is de kans groot dat een goede buur iets ziet en je inlicht over een verdacht persoon voor je deur.

Tip 4: leg kostbare spullen uit het zicht

Heb je geen tijd gehad om de bovenstaande tips in de praktijk te brengen? Dan kun je altijd nog proberen je woning er minder aantrekkelijk uit te laten zien wanneer je op pad gaat. 

Kostbare spullen, zoals een laptop of iPad, zijn een gewilde prooi voor inbrekers. Leg je waardevolle spullen daarom niet voor het raam wanneer je van huis bent. Naast het aanlaten van een lamp, kun je ook een aantal kopjes of een bordspel op tafel leggen. Zo lijkt het net alsof je nog ergens in huis bent.

Tip 5: let op hulpmiddelen rondom je huis

Zorg dat er geen ladder, containers of andere hulpmiddelen bij je woning staan waarmee je inbrekers helpt om naar binnen te klimmen. Het laatste wat je wilt is medeplichtig zijn aan het verdwijnen van je eigen spullen. 

Ontkom je er echt niet aan om een ladder, container of ander opstapje naar een raam in de tuin te laten staan? Zorg er dan wel voor dat je de derde tip nog eens goed doorleest.

Tip 6: wonen in een studentenhuis

Woon je in een studentenhuis? Gezellig! Of je huisgenoten wel of niet te vertrouwen zijn; het is altijd aan te raden je kamerdeur op slot te doen wanneer je naar buiten gaat. Als er dan toch een keer bij jullie thuis ingebroken is, dan hebben de inbrekers je deur geforceerd en heb je aantoonbare inbraakschade. Op deze manier kun je meteen bewijzen dat je niet nalatig bent geweest. Deel deze tip vooral met je huisgenoten.

Tip 7: denk ook aan je auto

Auto’s zijn ook een gewilde prooi voor inbrekers. Hoe voorkom je auto-inbraak? Haal altijd het navigatiesysteem en de radio uit je auto. Dit geldt ook voor andere waardevolle spullen zoals telefoons, laptops en kleding. Zo maak je jouw auto minder interessant voor dieven. 

Wat ook helpt: parkeer je auto op een goed verlichte parkeerplaats en controleer of je de auto goed hebt afgesloten. Wil je het grondiger aanpakken? Kies dan voor een goedgekeurd alarmsysteem en waarschuwingsstickers. Dat schrikt dieven af.

Wat je nog meer kunt doen

Je kunt zelf veel doen om je woning en spullen te beschermen. Toch kan inbraak jou alsnog overkomen, zelfs na het opvolgen van alle praktische tips op deze pagina. Denk hierbij aan een verdwenen tv of inbraakschade aan een kozijn. Met een woonverzekering of inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade en diefstal. Zo kun je snel de schade herstellen, zonder dat je daarvoor je spaargeld hoeft aan te spreken.

Bekijk de woonverzekeringen van Interpolis