gezin met wintersportspullen op vliegveld

Klimaatverandering in Nederland – wat doe je eraan?


Smeltende ijskappen en tsunami’s in Thailand. Klimaatverandering is voor de meeste Nederlanders nog ver weg. Volgens onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau wordt het maar door weinig van ons als een groot maatschappelijk probleem gezien. Deze reactie is best begrijpelijk. We worden ten slotte niet onze huizen uit geblazen door orkanen en hoeven ook niet zwemmend door de straat. Die halve graad opwarming waarover in het klimaatakkoord wordt gesproken, klinkt niet heel dramatisch. Toch is klimaatverandering wel degelijk te merken in Nederland. 

Dit merken we in Nederland van klimaatverandering

Stijgende temperaturen

Hittegolven zijn al een tijd geen uitzondering meer in Nederland, dat we ooit het koude kikkerlandje noemden. Door de temperatuurstijging is het aantal ijsdagen gedaald naar 1 tot 4 per jaar. Misschien dat we de Elfstedentocht moeten gaan fietsen voortaan, want schaatsen zit er waarschijnlijk niet meer in. 

 

Meer neerslag

Sinds 1950 is de hoeveelheid neerslag met ongeveer 20% toegenomen. Opvallend is dat het niet vaker regent, maar wel harder. Er wordt geschat dat bij extreme regenval veel rivieren overstromen en een derde van Nederland onder water zal lopen. Hierdoor kan er veel schade ontstaan aan je woning en je spullen. Ben jij hier goed op voorbereid? 

Verzeker je woning

Langere zomers

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat we de laatste jaren steeds warmere en langere zomers hebben. Extra zwemdagen en veel tijd buiten doorbrengen is heerlijk, maar hier zit ook een keerzijde aan. Door een langer en intensiever pollenseizoen hebben meer mensen last van allergieën. Ook kan de verandering in temperatuur, vochtigheid en neerslag lijden tot meer infectieziekten. Grote kans dat we komende zomer met zijn allen de deur van de huisarts platlopen. 

Planten en dieren zijn van slag

Ook de biodiversiteit heeft te leiden onder de klimaatverandering. Het ritme van verschillende plant- en diersoorten raakt van slag en daardoor zijn ze niet meer op elkaar afgestemd. Hierdoor hebben vogels bijvoorbeeld geen eten en insecten geen bloemen om te bestuiven. Dat het uitsterven van de bij het einde van de mens betekent, is een spookverhaal. De vermindering van het aantal insecten heeft echter wel een negatieve invloed op ons groente en fruit. Aardbeienliefhebbers opgelet: volgens Wetenschap in Beeld loopt dit gewas het meeste risico om te verdwijnen.

Wat kun jij doen?

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: alle kleine beetjes helpen. Je hoeft niet meteen een elektrische auto te kopen en de gasverwarming weg te doen om klimaatverandering tegen te gaan. Met deze kleine aanpassingen maak jij al verschil. Een mooie bijkomstigheid is dat je met veel van deze tips ook nog eens kosten bespaart.

·        Kies vaker voor het openbaar vervoer of de fiets

·        Isoleer je woning

·        Zet de verwarming en lampen uit in ruimtes waar je niet bent

·        Hang je was op in plaats van het in de droger te doen

·        Was op lagere temperatuur

·        Gooi geen eten weg

·        Neem kortere douches

·        Koop tweedehands producten en verkoop je oude spullen

·        Recycle je afval

·        Stap over op duurzame energie

·        Gebruik herbruikbare flesjes, bekers, bakjes en zakjes

Ook Rabobank zet zich in om klimaatverandering tegen te gaan en streeft naar een duurzame wereld. Lees hier hoe we dat doen.

Lees hoe Rabobank bijdraagt aan een betere wereld Zo kun je duurzaam beleggen