vrouw kijkt bedenkelijk naar laptop op de bank

Online shoppen: zo herken je nepwebwinkels


Steeds meer mensen doen hun Sinterklaas- en kerstinkopen online. Ook oplichters slaan hun slag via nepwebwinkels. Stel: je shopt online en iets lijkt te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Een hoge korting of een lage prijs kan een signaal zijn dat er iets niet klopt. Let op onderstaande punten als je online je cadeaus koop. Zo voorkom je teleurstelling en frustratie.

In samenwerking met Interpolis geven wij je vijf tips.

Tip 1: check de naam van de website in de adresbalk

Oplichters maken vaak gebruik van een webadres (url) met daarin de naam van een echte webwinkel, zoals www.bol-korting-actiedeals.com. Ook heeft een webadres vaak toevoegingen zoals -korting, -acties, -deals of -sale. Naast deze kenmerken nemen oplichters vaak de huisstijl en logo’s van bestaande bedrijven over. 

Nog een goede reden om de adresbalk te controleren: valse webwinkels hebben vaak geen versleutelde verbinding (https) met een groene balk of slotje.

Tip 2: gebruik zoekmachines om een webwinkel te controleren

Twijfel je na het checken van het webadres nog steeds over de webwinkel? Meer informatie verzamelen is simpel. Een goede en snelle manier is om het bedrijf te googelen. Wellicht ontdek je zo hoe de webwinkel te werk gaat, bijvoorbeeld door berichten van klanten. Klachten en slechte ervaringen, zoals oplichting, komen vaak naar voren in de zoekresultaten.

Ook is het slim om het bankrekeningnummer even te googelen. Vind Google geen resultaten? Dan is dat verdacht en raadzaam om ergens anders je product(en) te kopen.

Tip 3: beperkte betalingsmogelijkheden

Valse webshops bieden vaak maar één manier om te betalen, en ook nog eens voordat je je aankoop ontvangt. Webwinkels zijn wettelijk verplicht om achteraf betalen aan te bieden. Bijvoorbeeld via acceptgiro. Zie je nergens staan dat het mogelijk is om (een deel) achteraf te betalen? Dan kan het een nepwebwinkel zijn.

Tip 4: controleer de lijst met onbetrouwbare webwinkels Tip 5: extra aandacht voor merkkleding en schoenen

Ga je online kleding of schoenen kopen? Wees dan extra alert. Veel nepwinkels bieden kleding en schoenen van bekende merken aan. Merkkleding is vaak prijzig, waardoor het voor oplichters interessante producten zijn om aan te bieden.

Opgelicht via een nepwebwinkel: wat nu?

Helaas kan het iedereen overkomen: je doet online een aankoop, maar je krijgt niets binnen. Wat nu? Het is belangrijk om eerst aangifte te doen bij de politie. Alleen bij aangifte kan de politie actie ondernemen, bijvoorbeeld door de website uit de lucht te laten halen. De daders worden op deze manier misschien niet gepakt, maar zo wordt toekomstige oplichting voorkomen.

Natuurlijk wil je graag je geld terug als je bent opgelicht. Een rechtsbijstandverzekering kan hierbij helpen. Met een rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op juridische steun en advies bij internetoplichting. Zo behandelt een jurist je zaak en staat er een persoonlijk adviseur voor je klaar.

Doe aangifte voor online fraude bij de politie Lees meer over de rechtsbijstandverzekering van Interpolis