De winter is een periode van storm, sneeuw en ijzel. Het aantal verkeersongelukken neemt toe, net als de kans op stormschade. We vertellen je graag waar je op kunt letten voor, tijdens en na een storm. Ook geven we je zeven tips hoe je veilig de weg op gaat in de winter. Dit doen we in samenwerking met Interpolis.

Zo voorkom je stormschade

Met een storm bedoelen we windkracht 7 of hoger. Lees wat je kunt doen om de kans op stormschade te verkleinen.

Voor de storm

1. Sluit alle ramen en deuren. Bij een flink windstoot vliegt een raam zo uit het kozijn. 

2. Controleer regelmatig het dak van je huis. Zitten alle dakpannen goed vast? 

3. Zet lossen spullen, die in je tuin of op de oprit staan, tijdelijk binnen. Denk bijvoorbeeld aan tuinmeubelen, barbecues, fietsen en bloempotten. 

4. Maak de dakgoten en afvoerpijpen van je huis regelmatig schoon, want bladeren en vuil maken een dakgoot zwaar. Zo voorkom je lekkage tijdens hevige regenval. 

5. Heb je een schutting? Controleer of je schutting stevig staat, want schuttingen vangen vaak veel wind. Met palen in de grond of een stevige gemetselde onderkant maak je jouw schutting steviger. 

6. Parkeer je auto in een garage, schuur of onder een overkapping. Staat je auto toch buiten? Parkeer hem dan niet dichtbij of onder een boom. Zo voorkom je dat vallende takken je auto kunnen beschadigen.

Tijdens de storm

1. Ga niet de deur uit of de weg op tijdens een storm. Harde windstoten, onweer en vallende takken kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Blijf daarom zo veel mogelijk binnen. 

2. Is je schutting omgewaaid of liggen er dakpannen in je tuin? Reparaties kunnen wachten. Neem geen onnodige risico’s en blijf binnen totdat de storm voorbij is. 

3. Houd de deur van je auto goed vast als je in- en uitstapt. Door een windvlaag kan de deur openvliegen, en zo schade aan je eigen auto of andere auto’s veroorzaken.

Na de storm

1. Heb je schade aan het dak of de ramen van je huis? Laat deze zo snel mogelijk herstellen. Als noodoplossing kun je het dak of de ramen afdekken met zeil. 

2. Controleer de dakbedekking van je huis: liggen er dakpannen los op het dak? 

3. Kijk in je huis of er sporen zichtbaar zijn van lekkage, bijvoorbeeld door het plafond te bekijken. Door lekkage op tijd te ontdekken voorkom je erger. 

4. Verwijder afval, zoals takken en bladeren, van je dak, uit de dakgoten en afvoer.

Wat je nog meer kunt doen

Gelukkig kun je zelf veel doen om stormschade te voorkomen. Toch kan stormschade aan je huis en spullen jou ook overkomen. Met een woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn jouw huis en spullen verzekerd tegen schade.

Stormschade aan huis en inboedel verzekeren

Zo ga je veilig op weg: zeven tips

De winter, met haar kou en vorst, brengen risico’s met zich mee als je de weg op gaat. Door sneeuw en ijzel kunnen zorgen voor gladheid, wat leidt tot meer ongevallen. Een goede voorbereiding is belangrijk om verkeersongelukken te voorkomen. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

1. Winterbanden zijn een verstandige keuze. Tijdens winterse omstandigheden zorgen ze voor meer grip en minder kans op slippen. 

2. Zorg altijd dat je startkabels en een sleepkabel in je auto hebt liggen. 

3. Smeer de portieren en achterklep van je auto in met talkpoeder of zuurvrije vaseline. Zo voorkom je dat ze vastvriezen. 

4. Vorst op komst? Parkeer de auto dan niet op de handrem, anders kan de kabel vastvriezen. 

5. Krab altijd je ruiten voordat je de weg op gaat. Maak alle ruiten goed schoon en start daarna pas de motor. Geen zin om te krabben? Dek dan ’s avonds je voorruit af met een foliedeken. 

6. Controleer of de ruitensproeier nog werkt en er antivries is toegevoegd aan de ruitenwisservloeistof. 

7. Rij bij winterse omstandigheden rustig en houd voldoende afstand op de weg. Zo wordt de kans op slippen of een ongeluk kleiner.

Het zit in een klein hoekje

Je kunt zelf veel doen om je auto te beschermen. Toch kun je in de slip raken, zelfs na een goede wintervoorbereiding. Met een autoverzekering ben je verzekerd tegen schade en diefstal. Zo kun je de eventuele schade herstellen en snel weer op weg.

Lees meer over de Interpolis Autoverzekering

Bekijk je ook weleens WhatsApp tijdens het autorijden? Je bent niet de enige automobilist die de neiging heeft om op zijn mobiele telefoon te kijken. De kans op een ongeluk is tien keer groter als je je mobiel gebruikt achter het stuur. De AutoModus app van Interpolis helpt je om je ogen op de weg te houden.

Lees meer over de AutoModus app op Interpolis.nl