gezin met wintersportspullen op vliegveld

De verkeersregels op de skipiste

 

Wintersportvakanties worden steeds populairder en dus worden de skipistes steeds drukker.  Om ongelukken te voorkomen, heeft de Internationale Ski Federatie verkeersregels voor op de piste opgesteld. De regels zijn naast skiërs ook voor snowboarders.

Iedere skiër moet de pisteregels kennen en zich eraan houden. Heel logisch, want op de weg houd je je toch ook aan de verkeersregels? Houd je je niet aan de regels en veroorzaak je een ongeluk, dan ben je financieel aansprakelijk en kun je in het ergste geval strafrechtelijk worden vervolgd. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Het is daarom verstandig de volgende regels uit je hoofd te leren:

1. Je moet je zo gedragen dat je voorkomt dat je anderen in gevaar brengt of schade toebrengt. 

2. Je moet op ieder moment op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Pas je snelheid aan aan je niveau, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden en de drukte op de piste. 

3. Als je een ander van achter nadert, moet je je spoor zo kiezen dat je degene voor je niet in gevaar brengt. Iedereen die onder je skiet heeft voorrang. 

4. Je mag van alle kanten inhalen. Zorg wel dat je genoeg afstand houdt zodat je degene die je inhaalt niet in zijn bewegingen belemmert of in gevaar brengt.  

5. Voeg na een pauze voorzichtig in. Zorg dat je hierbij geen gevaar voor jezelf of anderen vormt. 

6. Vermijd oponthoud op smalle plaatsen op de piste en sta na een val zo snel mogelijk weer op. 

7. Te voet klimmen of dalen mag alleen aan de zijkant van de piste. Let erop dat je goed zichtbaar bent bij kruisingen. 

8. Let op markeringen, borden en opmerkingen van het veiligheidspersoneel.

9. Je bent verplicht hulp te verlenen bij ongevallen. Waarschuw de reddingsdienst en zorg dat aankomende skiërs het slachtoffer ontwijken door een kruis te maken met je ski’s. Blijf bij het slachtoffer. 

10. Bij een ongeval moeten alle betrokkenen zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.

Met een zeker gevoel de piste op?

Een ongeluk kan iedereen overkomen, zelfs als je je aan de regels houdt. Daarom is het verstandig je te verzekeren tegen dit soort ongelukken. Met de wintersportverzekering voorkom je extra kosten bij pech tijdens je wintersportvakantie. 

Bereken je premie

Lees meer over de Wintersportverzekering