Overlijdensrisicoverzekering wijzigen of opzeggen

In het verleden was het vaak verplicht om bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tegenwoordig is dit niet meer zo en heb je de mogelijkheid de verzekering stop te zetten.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Als je vroegtijdig overlijdt, dan kunnen de financiële gevolgen voor je partner, gezin en familie groot zijn. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ervoor zorgen dat je nabestaanden hun leven kunnen blijven leiden zoals ze dat gewend zijn.

Als je de verzekering stopzet

  • volgt er geen uitkering bij overlijden
  • zijn de nabestaanden afhankelijk van alleen hun eigen inkomen, een uitkering of van een eventueel nabestaandenpensioen

Bedenk voor jezelf

Zijn de financiële gevolgen voor jou, je partner of kinderen te dragen als een jij of een van jullie beiden komt te overlijden?

  • Is het inkomen (salaris, uitkering of nabestaandenpensioen) van jou of je partner voldoende om de vaste lasten alleen te dragen? 
  • Kunnen de nabestaanden hun leefstijl behouden? Of moet deze forse aanpassingen ondergaan? Moet je bijvoorbeeld stoppen met abonnementen en sportclubs, of moet de auto de deur uit?
  • Kan je het je veroorloven om juist meer of minder te gaan werken bijv. in combinatie met zorg voor de kinderen.

Uit onderzoek van Panelwizard blijkt dat: 

  • de financiële gevolgen van overlijden op jongere leeftijd vaak zelf niet te dragen zijn door de nabestaanden
  • bijna de helft van de Nederlanders (45%) bij het overlijden van de partner de huur of hypotheek van het huis niet meer kan betalen
  • 60% er financieel flink op achteruit gaat en 1/3e de manier van leven drastisch moet aanpassen

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ervoor zorgen  dat je nabestaanden hun leven kunnen blijven leiden zoals ze dat gewend zijn.

Meer keuzevrijheid

Je hebt vanaf nu meer keuzevrijheid. Als na het overlijden van jou (of je partner) de verzekering wordt uitgekeerd, dan moest die uitkering tot nu toe gebruikt worden voor de aflossing van de hypotheek. Je hebt nu de mogelijkheid de verzekering te laten uitkeren aan je nabestaanden. Vul hiervoor onderstaande formulier in.

ORV wijzigen of stopzetten

Overlijdensrisicoverzekering wijzigen of opzeggen

Wil je het bedrag waarvoor je verzekerd bent aanpassen? Laten uitkeren aan een andere nabestaande? Of wil je de verzekering opzeggen? Neem dan contact met ons op. We regelen het graag voor je. Deze wijzigingen zijn kosteloos. Heb je toevallig net je maandpremie betaald en zeg je daarna op? Dan krijg je het geld terug voor alle dagen waarop je niet meer verzekerd bent.

ORV wijzigen of stopzetten

ORV en zakelijke financiering

Heb je jouw overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor een zakelijke financiering? Dan is het mogelijk dat deze verplicht is en niet kan worden opgezegd. Wil je meer informatie over jouw overlijdensrisicoverzekering of wil je hem opzeggen? Vul dan onderstaande formulier in.

ORV wijzigen of stopzetten

Nieuwe overlijdensrisicoverzekering

Overweeg je om je verzekering te wijzigen of te beëindigen? Dan is het goed om te weten dat de tarieven van de nieuwe Interpolis overlijdensrisicoverzekering zijn aangepast. Dit kan betekenen dat de premie lager is dan je huidige premie. Op onze pagina over ORV lees je er alles over. Je kunt daar ook een premieberekening maken.

Meer over de ORV

Service en Contact