Jong stel samen in de woonkamer

7 tips voor een onbezorgde winter

De winter is begonnen. Het is vroeg donker en we maken het lekker knus in huis. Maar het is ook een periode met meer kans op autopech en inbraken. Weet jij waar je ’s winters op moet letten in en rondom je huis? We hebben 7 tips voor je op een rij gezet.

Inbreken

1. Ga je weg? Geef je huis een bewoonde indruk

Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het aantal inbraken al jaren daalt. Toch is de kans een stuk groter dat er in de wintermaanden wordt ingebroken omdat het in deze periode eerder donker wordt. Zorg er daarom voor dat jouw huis een bewoonde indruk maakt. Hoe doe je dit? Zorg voor goede (buiten)verlichting en laat in meerdere ruimtes een lampje met een timer aan.

Ga je langer weg en heb je een oprit? Vraag je buren om af en toe hun auto op jouw oprit te zetten. Vraag ze dan ook meteen om de post weg te halen, de gordijnen open en dicht te doen en regelmatig wat spullen op tafel te verplaatsen. Mocht er toch ingebroken worden, dan is het fijn dat je spullen goed verzekerd zijn. Met de Interpolis Inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis en tuin tegen diefstal.

Bekijk de Interpolis Inboedelverzekering

huis schoorsteen

2. Pas op met brandgevoelige sfeermakers

Kaarsen zijn de ultieme sfeermaker tijdens donkere en koude dagen. Hartstikke gezellig, maar pas altijd goed op. Laat kaarsen nooit branden als je even weg bent. Houd ze uit de buurt van andere warmtebronnen en spullen die makkelijk vlam vatten, zoals gordijnen en de kerstboom. 

Zet je thuis een echte kerstboom neer? Kies voor een kerstboom met wortel. Dit is brandveiliger dan eentje zonder wortel. Geef de boom ook regelmatig water zodat deze niet uitdroogt. En kies lampjes met LED-verlichting. Dit is brandveiliger en verbruikt minder stroom. Met een woonhuisverzekering verzeker je schade aan je woning. De spullen in je huis zijn bij brand verzekerd met de inboedelverzekering.

Bekijk de Interpolis Woonhuisverzekering

temperatuur

3. Houd de warmte binnen

Staat je bank voor de verwarming? Dan kun je deze beter een stukje van de radiator afzetten. De bank absorbeert namelijk veel van de warmte die je huis zou moeten opwarmen. Door je bank te verplaatsen, kan de warme lucht vrij circuleren. Dit geldt ook voor drogende kleren en gordijnen. Hang deze dus niet over de verwarming. Zo verwarm je je huis efficiënter en kun je besparen op je energiekosten. Handig toch?

vliegtuig

4. Onbezorgd op wintersport

Binnenkort op skivakantie? Bereid je voor door vooraf goed het actuele reisadvies en de regels voor jouw wintersportbestemming te controleren. Vergeet daarnaast niet een reisverzekering mét wintersportdekking af te sluiten. Breek je onverhoopt midden op de piste je been? Dan word je met speciaal vervoer naar het ziekenhuis gebracht. Deze kosten worden vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar en kunnen een flinke aanslag zijn op je portemonnee. Worden de kosten niet gedekt door je zorgverzekeraar? Dan kun je kiezen voor de aanvullende dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering. 

Ski’s zijn populair onder dieven. Je kunt diefstal voorkomen door één van je ski’s te wisselen met die van een reisgenoot. Omdat de ski’s aan je voeten geen paar zijn, worden ze minder snel gestolen. Gebeurt het toch? Met de bagagedekking op je reisverzekering verzeker je je ski’s en snowboard tegen diefstal. 

Bekijk de Interpolis Reisverzekering voor je wintersport

auto rijdend

5. Goed voorbereid de weg op

De winterse omstandigheden zijn voor je auto een stuk zwaarder. Om een goede grip op te weg te houden is het belangrijk om op tijd je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden. Komt de temperatuur onder de 7 graden? Dan is het de hoogste tijd om te wisselen. Je kunt ook kiezen voor vierseizoenenbanden. Vierseizoenenbanden kun je het hele jaar door gebruiken en zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die hun auto niet dagelijks gebruiken. Ga je naar het buitenland? Let er dan op dat in sommige landen het gebruik van winterbanden verplicht is. Als je vierseizoenenbanden voorzien zijn van de letters M+S en een sneeuwvloksymbool, dan mag je er gewoon mee rijden in Oostenrijk en Duitsland.

autopech

6. Wat je kunt doen bij een lege accu

In de winter is het een bekend geluid: het gebrom van een auto die niet wilt starten. Meestal betekent dit dat de accu leeg of zelfs kapot is. Een accu houdt helaas niet van kou en verliest daardoor veel kracht. Wat kun je dan doen? Je auto en accu goed onderhouden spreekt natuurlijk voor zich. Maar je kunt ook beter korte ritjes vermijden, een accu heeft namelijk minstens een halfuur nodig om weer een beetje op te laden. Het kan ook helpen om je accu een kleine warming-up te geven: zet voor je de motor start de lichten een paar minuten aan. Zo warmt de accu op voordat je echt start. 

In de winter is de kans op autopech een stuk groter. Goede pechhulp is daarom juist nu extra belangrijk. Zorg ervoor dat je autoverzekering op orde is en verzeker pechhulp eenvoudig mee met de autoverzekering van Interpolis. 

Bekijk de autoverzekering van Interpolis

huis schoorsteen

7. Slim gebruik van je verwarming

Gebruik je verwarming alleen als het echt nodig is. Vergeet jij je verwarming ’s avonds wel eens uit te zetten? Dit voorkom je makkelijk door een timer op je thermostaat te zetten. Zo gaat de temperatuur ‘s nachts automatisch omlaag en in de ochtend weer omhoog. Zo stap je lekker warm uit bed. Volgens Milieu Centraal kun je al snel € 90 per jaar besparen door je verwarming 1 graad lager te zetten dan je gewend bent. Wil je er liever zelf helemaal niet meer bij stil staan? Schaf een slimme thermostaat aan, zo bespaar je nog makkelijk op je energierekening.