Vrouw kijkt naar buiten

Houd je huis (en je hoofd) koel deze zomer

Warme zomers zijn heerlijk als je aan het strand ligt of in het park zit. Wanneer de hittegolf je huis binnendringt of een zomerse storm als gevolg heeft, is dat minder fijn. Met onze tips houd jij het hoofd koel deze zomer. 

Paraplu tijdens storm

Tip 1: houd rekening met zomerstormen

We hebben de afgelopen weken al kennisgemaakt met enkele zomerse stormen. De harde windstoten en hoosregens komen tijdens de bedrukkende zomerhitte haast uit het niks. Als je dan vergeten bent het raam dicht te doen of spullen in de tuin hebt laten liggen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Houd daarom de weersvoorspelling goed in de gaten. Wordt er storm voorspeld, sluit dan alle ramen en berg losse spullen in buitenruimtes zo veel mogelijk op. Toch schade? Dat is gedekt met een woonhuisverzekering.

Dit is verzekerd bij stormschade

Tip 2: open en sluit je ramen op het juiste moment

Zet zodra je wakker wordt en vlak voor je naar bed gaat alle ramen tegen elkaar open. Op die momenten is het lekker koel en kan de warme lucht door de tocht naar buiten waaien. Laat de rest van de dag alle ramen, deuren en gordijnen zo veel mogelijk dicht. Niet gezellig, maar wel lekker koel. Dit scheelt tot 30% opwarming. Een mooie bijkomstigheid is dat je meubels minder snel verkleuren doordat er minder fel zonlicht op valt. 

Wordt het extreem warm? Plak dan vochtige doeken tegen de buitenkant van het raam en maak deze een paar keer per dag goed nat. 

Tip 3: zet elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten zoals een computer of stofzuiger geven warmte af. Laat elektronica dus zo veel mogelijk uitstaan op hete dagen. Trek ook de stekker uit het stopcontact. Apparaten die zijn aangesloten op stroom geven namelijk zelfs warmte af als ze niet aanstaan.

Tip 4: maak slim gebruik van de ventilator

Als het warm is zet je een ventilator aan. Logisch, zou je denken. Helaas is dat niet altijd het geval. Een ventilator blaast namelijk alleen de lucht rond. Het kan dus zijn dat je warme lucht blaast naar een ruimte die je af wilt koelen. Zet je ventilator slim in. Warme lucht stijgt op , dus open het hoogste raam in je woning en gebruik de ventilator om de warme lucht naar buiten te blazen. Voor een verkoelend briesje zet je een paar bevroren flessen water voor de ventilator. 

Heb je airconditioning? Hoe verleidelijk het ook is om hem op de koudste stand te zetten, doe het niet. Dikke kans dat je verkouden wordt omdat het temperatuurverschil met buiten te groot is. Houd het verschil op maximaal 5 graden.

Isolatie

Tip 5: isoleer je huis

De laatste jaren komen hittegolven steeds vaker voor, dus is het een goed idee om je huis te (laten) isoleren. Dat vraagt om een investering, maar het betekent een koeler huis in de zomer en een warmer huis in de winter. Dit scheelt je energiekosten en is goed voor het klimaat, omdat je minder hoeft te verwarmen in de winter. Denk je erover isolatie aan te brengen in je woning? Dan is het goed om te weten dat verbouwingen zijn meeverzekerd bij een woonhuisverzekering.

Lees hier hoe dat zit

Interpolis groene daken

Tip 6: bedek je dak

Veel hitte komt het huis binnen via het dak. Een groen dak is een dak dat compleet bedekt is met planten. Dit zorgt voor isolatie en daarmee voor een koel huis in de zomer en een warm huis in de winter. Daarnaast vangt een groen dak veel water op: wel 25 liter water per vierkante meter. Zo verlaag je de kans op lekkage en wordt het riool minder belast. Doordat de plantjes je dak beschermen, gaat een groen dak twee keer langer mee dan een normaal plat dak. De planten isoleren ook nog eens tegen geluid. Daarnaast zetten de planten op het dak CO2 en zonlicht om tot zuurstof. Mooi meegenomen is dat ze uitlaatgassen compenseren en de luchtkwaliteit verbeteren.

Lees meer over de groene daken