Rabobank

Zorgverzekering 18 jaar: zelf afsluiten of meeverzekerd?

18 jaar worden: een belangrijke mijlpaal! Vanaf 18 jaar ben je niet meer automatisch meeverzekerd met je ouders. Dit heeft gevolgen voor de zorgverzekering. Lees hier meer over het afsluiten van een zorgverzekering als je 18 jaar wordt.

Zorgverzekering als je 18 jaar wordt

Vanaf de 1e maand nadat je 18 jaar bent geworden, moet je een basisverzekering hebben. Je kunt een eigen verzekering afsluiten of via je ouders/verzorgers verzekerd blijven.

Wist je dat...

je een zorgverzekering al kunt afsluiten vanaf het moment dat je 17 jaar en 9 maanden oud bent?

Optie 2: ik blijf via mijn ouders/verzorgers verzekerd

Als je niets doet, blijf je via je ouders/verzorgers verzekerd en betalen zij je zorgpremie. Helemaal goed natuurlijk. Check wel even of je de dekking wilt aanpassen:

    Heeft de ouder/verzorger bij wie je op de polis staat een aanvullende zorgverzekering? Dan krijg jij die ook. Als dat niet nodig is, kunnen jullie die opzeggen. Dat scheelt in de kosten. Tot je 18e ben je via de basisverzekering van je ouders/verzorgers verzekerd voor tandartskosten. Als je wilt, kun je je hier nu zelf voor verzekeren. Bijvoorbeeld met de voordelige aanvullende verzekering Plus van ZorgCompact. Dan ben je verzekerd voor: 1x per jaar controle en gebitsreiniging (15 minuten) én kosten bij een ongeval tot € 10.000. Ben je net 18 geworden en wil je je Interpolis zorgverzekering wijzigen? Of wil je hem zelf gaan betalen? Bel dan met de Interpolis Zorglijn: (013) 462 20 25.

Thuiswonend of op kamers?

Het maakt geen verschil of je thuiswonend bent of op kamers zit. De regels voor het afsluiten van een zorgverzekering bij 18 jaar worden blijven hetzelfde. Ben je student en zit je op kamers, dan zijn andere verzekeringen misschien ook interessant om zelf af te sluiten.

Zorgtoeslag aanvragen bij 18 jaar

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Of en hoeveel zorgtoeslag je krijgt is afhankelijk van je inkomen. Ben je 18 jaar, dan is de kans groot dat je een deel van de premie van je zorgverzekering terug kan krijgen via de zorgtoeslag. Hoeveel? Bereken het op de website van de Belastingdienst.

Andere verzekeringen afsluiten bij 18 jaar worden?

Zorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar

Voor kinderen tot 18 jaar betalen ouders of verzorgers geen zorgpremie. Kinderen worden automatisch meeverzekerd met de meest uitgebreid verzekerde ouder. Zo profiteren ze van dezelfde aanvullende dekkingen.

Kinderen meeverzekeren, dat kan eenvoudig online tegelijk met het afsluiten van de zorgverzekering of door te bellen met de Interpolis Zorglijn: (013) 462 20 25.

Nog geen klant bij Rabobank?

Een Interpolis Zorgverzekering sluit je af via Rabobank. Ben je nog geen Rabobank klant? Dan kun je de zorgverzekering afsluiten nadat je jezelf hebt gelegitimeerd. Dit kan op 2 manieren:

1. Legitimeren met de Rabo App

Download de Rabo App. Bel hierna de Rabo Klantenservice op 088 722 66 00 en geef aan dat je belt voor ‘nieuwe klant worden’. Je krijgt een code die 72 uur geldig is. Open de Rabo App en kies voor ‘ik heb een code’.

Illustratie van een paspoort

2. Legitimeren bij een lokale Rabobank

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een afspraak te maken op een Rabobank kantoor. Om een afspraak te maken kun je telefonisch contact opnemen met de Rabo Klantenservice via telefoonnummer 088 722 66 00. Hierna kun je je zorgverzekering gemakkelijk telefonisch bij ons afsluiten.

Betaalrekening openen

Wil je een Rabobank betaalrekening openen? Dan kun je na ontvangst van je betaalpas en Rabo Scanner je verzekering zelf eenvoudig afsluiten, inzien en wijzigen via de Rabo App.

phone

Hulp nodig?