Eigen risico: wel of niet verhogen?

Ieder jaar sta je voor de keuze: het vrijwillig eigen risico wel of niet verhogen. Een lastige keuze, want je weet niet zeker hoeveel zorg je volgend jaar nodig hebt. Wel kun je een inschatting maken of het voor jou verstandig is om je eigen risico te verhogen.

Wat is het eigen risico?

Hoe werkt het eigen risico ook alweer? In het kort: het eigen risico is het deel van je zorgkosten dat je zelf betaalt, voordat je vergoeding krijgt vanuit je zorgverzekering. Bij zorgkosten die door de basisverzekering worden gedekt, betaal je de eerste € 385 zelf. Dit is het verplicht eigen risico. Dit geldt voor de meeste zorg uit je basisverzekering, maar er zijn uitzonderingen, zoals bezoeken aan je huisarts.

Het verplichte eigen risico kun je verhogen met maximaal € 500. Dit is het vrijwillig eigen risico. Zo kun je uitkomen op een maximaal eigen risico van € 885.

Het eigen risico geldt voor iedere Nederlander boven de 18 jaar en is elk kalenderjaar opnieuw van toepassing. De hoogte van je vrijwillig eigen risico kun je ieder kalenderjaar aanpassen.

De voordelen

Aan het verhogen van je vrijwillig eigen risico kan een groot financieel voordeel zitten. Je zorgpremie wordt lager. Afhankelijk van het bedrag dat je kiest, kan dit zelfs tientjes schelen in je maandlasten. Dit geeft je de kans om maandelijks wat extra geld opzij te zetten voor later. Het verhogen van je eigen risico kan verstandig zijn wanneer je weinig zorg nodig hebt en het komende jaar ook weinig zorgkosten verwacht.

Belangrijk: zorg dat je altijd voldoende geld achter de hand hebt om je volledige eigen risico te kunnen betalen als je onverhoopt toch zorgkosten maakt.

De nadelen

Het verhogen van je vrijwillig eigen risico kan financieel ook slecht uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer je onverwachts toch zorg nodig blijkt te hebben. Zorgkosten kunnen snel oplopen, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisverblijf of voor dure medicijnen. Verhoog je eigen risico dus alleen als je genoeg spaargeld achter de hand hebt om onverwachte zorgkosten op te vangen.

Houd er daarnaast rekening mee dat wanneer je het eigen risico hebt verhoogd en onverhoopt zorgkosten maakt, je een fors bedrag in 1 keer op moet hoesten. Dit kan zorgen voor een flinke hap uit je spaargeld.

Wat wordt jouw keuze?

Het verhogen van je vrijwillig eigen risico is dus alleen verstandig als je volgend jaar geen of weinig zorgkosten verwacht en voldoende spaargeld achter de hand hebt om het volledige eigen risico in 1 keer te betalen, mocht dat nodig zijn.

Heb je je eigen risico op orde, kijk dan ook kritisch naar de rest van je zorgverzekering. Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten, doe dit dan uiterlijk 31 december 2023. Rabobank biedt 2 zorgverzekeringen aan van Interpolis: ZorgCompact en ZorgActief. Zo kun je altijd kiezen voor een verzekering die bij jou past.

Heb je al een zorgverzekering van Interpolis?

En wil je de hoogte van je vrijwillig eigen risico wijzigen? Dit kan eenvoudig online of in de Rabo App tot en met 31 december.

phone

Hulp nodig?