Zorgverzekering 2019: wat verandert er?
Dit maakte de regering bekend op Prinsjesdag
Dit maakte de regering bekend op Prinsjesdag
Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico. Voor de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen geldt het eigen risico niet.
Het eigen risico zou in 2018 eigenlijk stijgen met € 15 naar € 400. De aanstaande coalitie heeft inmiddels laten weten deze verhoging terug te draaien. Het eigen risico blijft in 2018 dus gelijk.
Er verdwijnen geen vergoedingen uit de basisverzekering. Het aantal vergoedingen in de basisverzekering wordt uitgebreid. Check altijd uw polisvoorwaarden voor een volledig overzicht van de vergoedingen.
Veel mensen hebben last van artrose (gewrichtsslijtage). Vanaf 2018 komt er een vergoeding van de eerste 12 behandelingen oefentherapie in de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen met artrose in de knieën of de heupen. De therapie moet onder toezicht van een oefentherapeut of fysiotherapeut plaatsvinden.
Reiskosten voor uw behandeling krijgt u in sommige gevallen vergoed. Bijvoorbeeld voor oncologische behandeling radio- of chemotherapie. In 2018 wordt dit uitgebreid met immuuntherapie.
Door het jaar heen zijn verschillende nieuwe medicijnen aan de basisverzekering toegevoegd.
Heeft uw kind zorg nodig die samenhangt met geneeskundige zorg? Bijvoorbeeld hulp bij het wassen en medicijnen innemen? Dan heeft u vanaf 2018 recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Zorg voor minderjarigen in en om het huis blijft onder de Jeugdwet vallen. Bijvoorbeeld hulp bij eten of aankleden.
Voor sommige hulpmiddelen, behandelingen of andere zorg uit de basisverzekering betaalt u een eigen bijdrage. Of krijgt u een vergoeding. De eigen bijdrage of maximale vergoeding verandert in 2018 bij een aantal vergoedingen. Dit zijn bijvoorbeeld gebitsprothesen, lenzen en brillenglazen, orthopedische schoenen, kraamzorg en ziekenvervoer.
Voor onderstaande zorg verandert de eigen bijdrage.
De zorgtoeslag is een financiële bijdrage in zorgkosten. Het bedrag is afhankelijk van uw inkomen. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden.
Zorgtoeslag is afhankelijk van uw inkomen. Wanneer u een laag of middeninkomen heeft, heeft u vaak recht op zorgtoeslag. Bij een hoog inkomen ontvangt u geen bijdrage. Ook uw leefsituatie heeft invloed op de zorgtoeslag. Bijvoorbeeld de hoogte van uw eigen vermogen. De Belastingdienst berekent de hoogte van het bedrag.
Verandert er iets in uw situatie? Krijgt u bijvoorbeeld een hoger salaris? Geef de wijzigingen dan tijdig door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u dat u later moet terugbetalen.
Bij de Belastingdienst controleert u of u recht heeft op zorgtoeslag. Bezoek de website van de Belastingdienst voor de meest actuele informatie.
Maakt u veel specifieke zorgkosten, bijvoorbeeld door invaliditeit? Sommige zorgkosten kunt u aftrekken van de belasting. Om welke kosten het gaat, leest u op de website van de Belastingdienst.