Gezond financieren van groei - Voorraad

Zorgverzekering 2019: wat verandert er?

Dit maakte het kabinet bekend op Prinsjesdag

Verplicht eigen risico blijft gelijk: € 385

Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico. Voor de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen geldt het eigen risico niet. In 2019 blijft het eigen risico € 385.

Verandering vergoedingen basisverzekering

Het aantal vergoedingen in de basisverzekering verandert. Er komen drie vergoedingen bij en één verdwijnt. Check altijd jouw polisvoorwaarden voor een volledig overzicht van de vergoedingen.

Welke vergoedingen komen erbij?

Vergoeding voor gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Als je gezondheidsrisico loopt door overgewicht, dan kan jouw huisarts je doorverwijzen voor begeleiding door een gespecialiseerde zorgverlener . Dit heet Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). In de GLI zit ook psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.

Verruiming van de vergoeding van zittend ziekenvervoer

Verzekerden met een machtiging voor zittend ziekenvervoer krijgen een vergoeding voor vervoer (geen ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles. De vergoeding geldt alleen als de consulten, het onderzoek en controles samenhangen met de behandeling die zij krijgen.

Vergoeding voor oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling

In 2019 worden alle behandelingen van oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling vergoed. Nu betalen verzekerden de eerste 20 behandelingen zelf. Wel komt er een maximum aan het aantal behandelingen dat wordt vergoed. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70.

Wat verdwijnt er uit de basisverzekering?

Paracetamol, vitaminen en mineralen die je ook zonder recept bij de apotheek kunt kopen, krijg je vanaf 2019 niet meer vergoed uit de basisverzekering.

De eigen bijdragen en maximale vergoeding worden aangepast

Voor sommige hulpmiddelen, behandelingen of andere zorg uit de basisverzekering betaal je een eigen bijdrage.

Eigen bijdrage voor medicijnen wordt maximaal € 250 

Voor medicijnen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem is de eigen bijdrage maximaal € 250 per jaar per verzekerde. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico. 


 

Financiële bijdrage van de overheid

De zorgtoeslag is een financiële bijdrage in zorgkosten. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden.

De zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Wanneer je een laag of middeninkomen hebt, heb je vaak recht op zorgtoeslag. Bij een hoog inkomen ontvang je geen bijdrage. Ook jouw leefsituatie heeft invloed op de zorgtoeslag. De Belastingdienst berekent de hoogte van het bedrag. 

De maximale zorgtoeslag stijgt in 2019. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de maximale toeslag met ongeveer € 100 per jaar, voor meerpersoonshuishoudens stijgt het met ongeveer € 290. 

Verandert er iets in jouw situatie? Krijg je bijvoorbeeld een hoger salaris? Geef de wijzigingen dan tijdig door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je later moet terugbetalen.

Aanvragen zorgtoeslag

Bij de Belastingdienst controleer je of je recht hebt op zorgtoeslag. Bezoek de website van de Belastingdienst voor de meest actuele informatie.

Naar de Belastingdienst

Maak je veel specifieke zorgkosten, bijvoorbeeld door invaliditeit? Sommige zorgkosten kun je aftrekken van de belasting. Om welke kosten het gaat, lees je op de website van de Belastingdienst.

Naar de Belastingdienst

Premie zorgverzekering 2019

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2019 met € 10 per maand stijgt. Uiterlijk maandag 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun nieuwe premie bekend hebben gemaakt. Wil je als eerste weten wat de nieuwe zorgpremies van Interpolis zijn? Meld je dan aan voor de Premie Alert.

Zo stap je over naar de Interpolis Zorgverzekering

  1. Sluit tussen 12 november en 31 december een Interpolis Zorgverzekering 2019 af.
  2. Interpolis zegt jouw oude zorgverzekering voor je op (als je vóór 1 januari afsluit).
  3. Vanaf het nieuwe jaar ben je bij Interpolis verzekerd. Welkom!

Als je niet wilt overstappen, dan hoef je niets te doen. Jouw huidige verzekering loopt automatisch door.