Zoeken

En toen belde de bank...

Icoon Random Reader

Internetcriminelen doen er alles aan om uw beveiligingscodes te ontfutselen. Beveiligingscodes zijn bijvoorbeeld uw pincode, toegangscodes of uw I- en S-codes. Dat zijn de codes die u aanmaakt met uw Random Reader. U kunt deze codes zien als uw tijdelijke pincode. En die geeft u toch ook nooit aan anderen?

Random Reader

Iemand belt u en doet zich voor als medewerker van de bank. Hij of zij is zogenaamd van de afdeling veiligheid en wil uw Random Reader checken. Uw pincode vragen ze natuurlijk niet. Deze code mag u immers nooit zomaar geven. De persoon vraagt u alleen codes van de Random Reader te geven nadat u op de I en/of S toets heeft gedrukt. En dat kan natuurlijk geen kwaad, zo wordt verteld. Dit is een van de vele voorbeelden van hoe een crimineel u kan bellen en misleiden.

Wat is er aan de hand?

Bij phishing hebben slachtoffers vaak eerst een valse e-mail gekregen en daarna persoonlijke gegevens ingevuld. Op deze manier kan de crimineel aan de telefoon bijvoorbeeld uw rekeningnummer en geboortedatum opnoemen. U krijgt dan de indruk dat het om een echte bankmedewerker gaat. Wie anders kan deze gegevens zomaar vertellen? Tijdens het telefoongesprek zit de crimineel achter de computer en vult uw rekeningnummer en pasnummer in. Met de door u afgegeven I-code heeft hij dan toegang tot uw Rabo Internetbankieren.

S-code

Tijdens hetzelfde gesprek vraagt de crimineel ook om op de S-toets te drukken en daarmee een code aan te maken. Zodra u deze signeercode afgeeft, kan de crimineel geld van uw rekening overmaken.

De bank belt nooit over veiligheidszaken

De Rabobank zal nooit contact met u opnemen over veiligheidszaken. Vertrouwt u het telefoontje niet? Vraag dan gerust de naam van de medewerker en bel de bank terug op het nummer dat u kent of dat u hier kunt vinden. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere partijen die u telefonisch benaderen. Geef criminelen geen kans, geef dus nooit uw beveiligingscodes!

Utrecht, 20-9-2013

Deel via TwitterDeel op FacebookDeel op Google+Deel op LinkedInDoorsturen via GmailDoorsturen via HotmailDoorsturen via e-mail