Hoe draagt rendement bij aan wat je wilt bereiken met jouw vermogen? En hoe past schenken aan de kinderen hierbij?

Je herkent het misschien wel, als je spreekt over jouw beleggingen. Het rendement staat centraal, omdat het een maatstaf is om te zien of het goed gaat met het vermogen. Maar wat is dan jouw conclusie als je jaar op jaar vanwege de goede beleggingsrendementen je vermogen ziet groeien? In dit artikel vijf tips om meer te bereiken met jouw vermogen door te schenken aan jouw kinderen.

Een aantal tips

Tip 1: jouw vermogen gebruiken om jouw kinderen te helpen bij de aankoop van een eigen woning

Als je je vermogen niet nodig hebt voor jezelf, dan kun je er misschien meer mee bereiken door je kinderen te helpen. Dan kan het gaan om een schenking of om een familielening. Bijvoorbeeld als ze een eerste eigen woning gaan kopen, of naar een ander huis willen verhuizen voor meer ruimte voor het gezin of voor een (duurzame) verbouwing van hun woning. Voor de schenking die gebruikt wordt voor een eigen woning bestaat in 2021 een vrijstelling van maximaal € 105.302.

Bij een familielening is het nodig om zakelijke afspraken te maken. De rente moet marktconform zijn, rekening houdend met de zekerheden en de afspraken over de aflossing van de lening. Anders kan het zijn dat er schenkbelasting verschuldigd is of dat je kinderen de rente niet geheel in box 1 als rente van een eigenwoningschuld in aftrek kunnen brengen. Bovendien ben je verplicht om een opgave te doen aan de Belastingdienst.

Tip 2: jouw vermogen gebruiken voor jaarlijkse extra financiële ruimte voor jouw kinderen

Een eenmalige schenking kan je kinderen in staat stellen om een grote uitgave te doen, zoals het aankopen of verbeteren van een eigen woning. Maar je kunt je vermogen ook inzetten om jouw kinderen tijdelijk jaarlijks extra financiële ruimte te geven. Bijvoorbeeld na gezinsuitbreiding. Zo krijgt jouw vermogen betekenis in het leven van jouw kinderen. Er geldt voor schenkingen aan kinderen een jaarlijkse vrijstelling in de schenkbelasting. Deze is € 6.604 per kind in 2021.

Tip 3: jouw vermogen gebruiken voor vermogensopbouw door jouw kinderen

Ook jouw kinderen denken aan later en maken plannen voor de toekomst. Om het benodigde geld te hebben om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken, is vermogensopbouw nodig. Dat kan in de vorm van pensioen, lijfrente of beleggen. Jouw kind kan kiezen wat het beste past bij zijn situatie en jij kunt een handje helpen door te schenken. Zodat jouw kinderen zélf kunnen werken aan de opbouw van vermogen voor later.

Tip 4: bekijk de fiscale gevolgen voordat je een schenkingsstrategie uitvoert

Schenk je meer dan de vrijstelling, dan is over het meerdere tot en met € 128.750 per kind in 2021 10% schenkbelasting verschuldigd en daarboven 20%. Over jouw vermogen is na jouw overlijden erfbelasting verschuldigd. Ook hier gelden vrijstellingen en is over het meerdere 10% (tot en met € 128.750 in 2021) en 20% belasting verschuldigd. Als er bij jouw overlijden over de laatste euro uit jouw erfenis 20% erfbelasting verschuldigd is, dan is schenken voordelig als je de vrijstelling schenkt en een hoger bedrag dat belast wordt tegen 10% schenkbelasting (maximaal € 135.354 in 2021).

Gaat je kind het geschonken vermogen gebruiken voor de eigen woning of de vermindering van de lasten van een hypotheek, kijk dan naar de gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek van je kind.

Schenk je zodat jouw kinderen zelf vermogen kunnen opbouwen, dan kan schenken extra voordeel opleveren. Dit is het geval als jouw kinderen geen of een beperkt box 3-vermogen hebben en jouw vermogen wel in box 3 wordt belast.

Omdat schenkingen effect kunnen hebben op jouw situatie bij overlijden en het vermogen van jouw kinderen en hun partner, raden wij je aan schenkingen vast te leggen in een notariële akte. Ben je van plan meerdere jaren achter elkaar te schenken, dan kan je dat in één keer regelen bij jouw notaris. Daarbij is wel van belang deze schenkingen in afzonderlijke notariële aktes op te laten nemen, waarin voor de schenkingen in de komende jaren een voorwaarde wordt opgenomen dat de schenking alleen wordt uitgevoerd als je in het betreffende jaar nog in leven bent.

Inzicht in de mogelijkheden van schenken

Met schenken kun je betekenis geven aan jouw vermogen door het bijvoorbeeld te schenken aan jouw kinderen. Welk deel van jouw vermogen je kunt missen en welke mogelijkheden er zijn om te schenken, verschilt per situatie. Op basis van jouw eigen wensen en doelen, je gezinssamenstelling en de samenstelling van jouw vermogen kan een vermogensplanner je inzicht geven en een Vermogensplan Schenken opstellen.

Lees meer over schenken en nalatenLees meer over vermogensplanning
Stelletje bij strandtent

Benieuwd naar andere vermogensvragen?

Op onze overzichtspagina vind je nog meer vraagstukken rondom vermogen. Zo lees je er hoe je in je testament het familievermogen kunt beschermen, wat de kenmerken zijn van schenken op papier en hoe je een keuze kunt maken tussen sparen en/of beleggen in de bv of in privé.

Naar de overzichtspagina