mensen in een kas

Onze impact 2023

Impact maken doe je samen

Impact maken doe je samen

In 2023 vierde de Rabobank haar 125-jarig bestaan als coöperatieve bank. ‘Samen’ is het woord dat vanaf het begin naadloos past bij onze coöperatie: We hebben geen aandeelhouders, maar leden en we geven een deel van ons resultaat terug aan de maatschappij. Zo helpen we onze klanten elke dag vooruit. We zoeken altijd naar de oplossing die het beste is voor hen en de wereld om ons heen.

Coöperatieve initiatieven

2023 was een goed jaar voor Rabobank. En deze goede resultaten stellen ons in staat om nog meer te betekenen voor de maatschappij. We hebben besloten om 400 miljoen euro beschikbaar te stellen om klanten, leden en medewerkers te helpen bij de transitie naar een duurzamere toekomst. EUR 40 miljoen is bestemd voor het jaarlijkse coöperatieve dividend van de bank, waarmee we bijdragen aan sociale en maatschappelijke bijdragen aan de lokale energie- en voedseltransities, onder meer door Rabo ClubSupport en de Rabo Foundation. De overige EUR 360 miljoen wordt verdeeld via vijf coöperatieve initiatieven, die elk andere uitdagingen en behoeften invullen.

coöperatief isolatiebudget

Coöperatief Isolatiebudget

Met het Rabo Coöperatief Isolatiebudget geven wij hypotheekklanten met een woning met energielabel G of F gratis energieadvies op maat en 1000 euro om hun woning te isoleren. Vanaf halverwege maart starten we met dit initiatief. Heeft de klant een huis met een energielabel G of F, dan krijgt de klant een uitnodiging om zich aan te melden.

TWee mannen in fabriek

Rabo Transitiefonds

Via het nieuw opgerichte Rabo Transitiefonds, een fonds van het Nationaal Groenfonds, helpen we onze zakelijke klanten aan een gunstige aanvullende financiering voor hun plannen op het gebied van duurzame energie, de voedseltransitie en circulariteit.

MKB Duurzaamheidsbijdrage

MKB Duurzaamheidsbijdrage

Vanuit de MKB Duurzaamheidsbijdrage kunnen mkb-klanten in aanmerking komen voor een bijdrage aan hun duurzame investering. Klanten die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen 12,5% van de betaalde factuur tot een maximum van €10.000. Klanten kunnen vanaf medio februari hun aanvraag indienen.

mensen aan het tuinieren

Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage

Ter ere van ons 125 jarig bestaan, stelden we in 2023 voor leden en klanten in onze lokale leefgebieden 78 x 125.000 euro beschikbaar: de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage. We hebben vele mooie aanvragen ontvangen en in totaal zijn 1.600 aanvragen gehonoreerd voor een totaalbedrag van 9,7 miljoen euro.

Bekijk de impact in jouw regio

Hieronder vind je alle homepages van de lokale leefgebieden. Kies eerst de juiste provincie en vervolgens het leefgebied van jouw keuze. Hier lees je welke projecten en initiatieven in die regio een bijdrage hebben ontvangen.

man draagt zonnepaneel

Duurzaamheidsbijdrage voor medewerkers

Naast onze klanten willen we ook onze medewerkers ondersteunen bij het zetten van stappen naar een duurzamere wereld. Rabobankmedewerkers kunnen een bijdrage aanvragen voor de verduurzaming in en om hun woning.

Coöperatief ondernemen

Benieuwd hoe Rabobank bedrijven die de wereld een beetje mooier of beter maken of werken aan verduurzaming helpt? Neem dan hier een kijkje.

Vader met dochter op zijn schouders

125 jaar samenwerken en we leren nog steeds

Sinds onze oprichting in 1898 werken we als coöperatieve bank samen aan steeds betere oplossingen voor iedereen. Samenwerken is al die 125 jaren ons motto geweest. Samen is er in al die tijd veel tot stand gebracht. En samen willen we de verhalen van toen en nu met je delen. Dat doen we met dit magazine, waarin we niet alleen schetsen hoe het allemaal begon, maar vooral ook kijken waar Rabobank nu staat en hoe zij naar de toekomst kijkt.