Vrouwelijke ondernemer in haar bedrijf

Wacht niet te lang met een vermogensplan

Stel je jouw vermogensplanning uit tot de verkoop van je bedrijf – zoals veel ondernemers? Jammer vindt Jan van het Hof, expert Vermogensplanning bij Rabobank. Juist tijdens je actieve jaren kun je al slimme keuzes maken. Met een goed vermogensplan bepaal jij zélf de koers – voor jezelf, je bedrijf en je gezin.

In 't kort:

    Veel ondernemers starten pas met vermogensplanning rond de bedrijfsoverdracht. Juist in de actieve ondernemersfase biedt een vermogensplan overzicht, rust en richting. Het plan begint met een persoonlijk gesprek over doelen, wensen en financiële mogelijkheden. Of het nu gaat om zekerheid, rendement of familieplanning: op tijd beginnen loont. Het plan groeit mee met het leven – herijken is slim om de vijf jaar.

Planning vaak pas bij bedrijfsoverdracht

Veel ondernemers richten zich vol op hun bedrijf. Plannen voor de privésituatie komen vaak pas aan bod als er meer vrije tijd ontstaat. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsoverdracht, verhuizing of als het pensioen in zicht komt. Niet gek ook. Veel ondernemers gaan voorzichtig met hun geld om: eerst aflossen en zorgen dat alles veilig geregeld is. Heel begrijpelijk, want ondernemen is omgaan met onzekerheden. Maar ook het benutten van kansen.

Wie al eerder de balans opmaakt, ontdekt vaak hoeveel rust, overzicht en mogelijkheden dat oplevert. De actieve ondernemersfase is bij uitstek het moment om koers te bepalen. Wie op tijd plant, houdt namelijk regie – nu én later.

Vermogensplan in een notendop

Wat gebeurt er dan als je wél op tijd begint? Dan starten we met een goed gesprek. Over waar je staat, wat je bezighoudt en waar je naartoe wilt. Zakelijk, maar vooral ook privé. We maken een soort doorkijkje naar de toekomst. Naar de cijfers én naar wat écht telt. Het vertrekpunt is altijd de persoon, nooit het geld. Een vermogensplan is dus ook iets heel persoonlijks.

Voor sommigen draait vermogensplanning om zekerheid – rust in de privésfeer na een goede winstperiode. Anderen willen rendement buiten het bedrijf realiseren, om vermogen voor later op te bouwen. Weer anderen willen vooral uitzoeken wat hun opties zijn. Wat de insteek ook is: het inzicht dat een vermogensplan biedt, geeft richting.

De kracht van vroeg beginnen

Wie richting heeft, kan kiezen. Bijvoorbeeld over het spreiden van je vermogen, of eerder stoppen met werken zonder concessies. Een vermogensplan helpt om het vermogen zélf aan het werk te zetten – in plaats van alleen het bedrijf.

In de praktijk levert dat heel verschillende inzichten op. Zoals bij de ondernemer die droomde van een tweede woning in het buitenland, maar twijfelde of dat financieel haalbaar was. Dankzij het vermogensplan kreeg hij inzicht in zijn liquiditeit, toekomstbeeld én werkritme. Die stap werd uiteindelijk vol vertrouwen gezet.

Voorbij de balans

Wie vermogen opbouwt, krijgt vroeg of laat ook te maken met de vraag wat dit betekent binnen de familie. Vragen als: Willen de kinderen ooit ook iets met het bedrijf – of juist niet? Wat geef je dan wel of niet door? En hoe bereid je ze daarop voor?

Deze vragen komen ook aan de orde tijdens het gesprek met een vermogensplanner. Daar sluiten ook de kinderen bij aan, als daar behoefte aan is. Speciaal voor de volgende generatie is er ook ons programma Omgaan met vermogen. Daar krijgen jongvolwassenen uit vermogende families inzicht in wat het betekent om vermogen te hebben. Financieel, emotioneel en sociaal. Wie vroeg begint met dit soort gesprekken, creëert ruimte. Om te plannen én bewuste keuzes te maken.

Nu is het perfecte moment

Blijft natuurlijk de vraag: wanneer is het juiste moment om met een vermogensplan te beginnen? Vroeger dan veel ondernemers denken. Zodra er vermogen beschikbaar komt dat je niet direct in het bedrijf nodig hebt, is het slim om na te denken over de langere termijn. Bijvoorbeeld bij winst of als investeringen in het bedrijf slimmer gefinancierd kunnen worden. Of om risico’s te spreiden. Ook een verhuizing van het bedrijf, een grote investering of het helpen van kinderen kan een goed moment zijn. Of externe ontwikkelingen, zoals een fusie in de branche of veranderende wetgeving.

Bedenk wel: een vermogensplan is een levend document dat met je meegroeit. Eens in de vijf jaar herijken is verstandig. Of eerder als er iets verandert. Want het leven staat niet stil. En juist door regelmatig bij te sturen, houd je zelf koers.

Wil je weten waar jij staat – en waar je naartoe kunt met je vermogen?

Een vermogensplan helpt je in de richting die bij jou past.