Documentair Incasso

Grip op goederen en betaling door inzet van banken als tussenpersoon

  • Meer zekerheid bij uw internationale handelstransacties
  • Als exporteur houdt u grip op uw goederen
  • Ook in te zetten om uw werkkapitaal te verbeteren
  • Online aan te vragen als u gaat exporteren

Zo werkt het

Export incasso

Met een export incasso houdt u grip op de goederen wanneer u zakendoet met een buitenlandse afnemer die u onvoldoende kent of vertrouwt. De importeur krijgt de handelsdocumenten pas in handen als hij heeft voldaan aan de incassovoorwaarden.

Hoe werkt het?

U neemt als leverancier het initiatief voor het openen van een export incasso. U biedt bij de Rabobank de handelsdocumenten aan die betrekking hebben op de goederen die u gaat leveren. De importeur krijgt de handelsdocumenten pas in handen als hij heeft betaald of een (toekomstige) betalingsverplichting heeft geaccepteerd. Bovendien biedt u uw afnemer met een export incasso de mogelijkheid om vooraf te controleren of hij ook de goederen krijgt die hij besteld heeft.

Aandachtspunten

De Rabobank handelt als tussenpersoon bij een export incasso. Dit betekent dat wij alleen de overhandiging van uw handelsdocumenten tegen betaling of acceptatie van een toekomstige betaling verzorgen. Als exporteur blijft u het risico lopen dat uw buitenlandse afnemer niet betaalt of een wissel niet accepteert. Een wissel is een financieel document waarin de betalingsverplichting op termijn van uw afnemer wordt vastgelegd.

Wilt u meer zekerheid over goederenafname en betaling van uw order? Dan is het gebruik van een Letter of Credit wellicht een betere oplossing.

Meer lezen over de Letter of Credit

Uw werkkapitaal verbeteren

U heeft twee mogelijkheden om documenten onder een export incasso te laten uitleveren. Deze keuze is afhankelijk van de betaaltermijn die u bent overeengekomen met uw afnemer. U kunt kiezen voor documenten tegen betaling of voor documenten tegen acceptatie van een wissel.

Als u een uitgestelde betaling met een wissel heeft afgesproken, kunt u de Rabobank vragen om de toekomstige vordering al aan u uit te betalen. De bank van uw afnemer moet dan eerst de wissel tekenen. Hierdoor staat deze bank garant voor betaling op de vervaldatum. Wij betalen de toekomstige vordering minus de rente zonder voorbehoud aan u uit. Onze adviseurs informeren u graag over de mogelijkheden die u heeft.

Import incasso

Vaak zult u uw buitenlandse leverancier moeten betalen voordat u uw goederen ontvangt. Toch wilt u eerst weten of de levering die u gaat betalen, overeenkomt met wat u heeft afgesproken. Door het gebruik van een documentair incasso krijgt u via de bank inzicht in de leveringsdocumenten van uw leverancier.

Hoe werkt het?

Uw leverancier neemt het initiatief voor het openen van een import incasso bij zijn bank. Hij levert bij zijn bank de documenten voor de levering aan, zoals een factuur, een vervoersdocument, paklijst en bijvoorbeeld een kwaliteitscertificaat. Vervolgens ontvangt de Rabobank deze documenten van de bank van uw leverancier. U kunt dan deze documenten inzien. Wij stellen ze aan u beschikbaar als u heeft betaald of een betalingsverplichting op termijn heeft geaccepteerd. U krijgt met deze documenten vervolgens de beschikking over de geleverde goederen.

Onze adviseurs vertellen u graag meer over het gebruik van documentair incasso bij import.

Lees meer over Documentair Incasso

Online afhandelen

U kunt een documentair incasso bij export online aanvragen en beheren via de oranje buttons op deze pagina en via Rabo Trade Access, een module in Rabo Corporate Connect.

Lees meer over Rabo Corporate Connect

Kosten

Tarieven

U kunt een export incasso aanbieden vanaf € 85. Afhankelijk van uw situatie en keuzes brengen wij extra kosten in rekening. U vindt meer informatie over de kosten in het tarievenoverzicht voor zakelijk betalingsverkeer.

Bekijk de Tarieven zakelijk betalingsverkeer

Voorwaarden

De Rabobank maakt voor een documentair incasso gebruik van de ‘Uniform Rules for Collections’ (URC522). Deze zijn te bestellen op de website van de Internationale Kamer van Koophandel.

Service