Vrouw aan het werk achter haar bureau

Eigen bedrijf starten

Ga jij voor jezelf beginnen? Dan staat er een leuke én spannende tijd te wachten. Om van je bedrijf een succes te maken is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wat je wil. Zet bijvoorbeeld je droom op papier in een ondernemingsplan. Omdat je al genoeg te doen hebt als starter, helpen we je graag op weg met tips en voorbeelden.

Je eigen bedrijf in 7 stappen

1. Bedenk je eigen bedrijfsidee

Het starten van je eigen onderneming begint met een idee. Om tot een goed bedrijfsidee te komen kun je jezelf een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld: wat is je passie? Wie zijn je klanten? Hoe kun je jouw product onderscheidend maken?

2. Schrijf een financieel en ondernemingsplan

Met een financieel plan kom je erachter of jouw droom financieel haalbaar is in combinatie met je privé-uitgaven. In een ondernemingsplan schrijf je alle onderdelen van je eigen bedrijf stap voor stap op. Dat helpt je om grip te krijgen op je bedrijf en de uitdagingen die je bij het starten tegenkomt.

3. Schrijf je in bij de KVK

Wanneer je voor jezelf begint ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit doe je maximaal één week na de startdatum van je bedrijf. Bepaal eerst de rechtsvorm van je bedrijf en schrijf je daarna in door een online formulier in te vullen. Meestal moet je daarna ook nog even persoonlijk langs bij de KVK in de buurt. Aan je inschrijving bij de KVK zijn wel kosten verbonden.

4. Bereken de kosten om je eigen bedrijf te starten

Wat het kost om je eigen bedrijf te starten hangt natuurlijk af van het type bedrijf. Houd ook rekening met aanloopkosten, zoals de inschrijfkosten bij de KVK. En met terugkerende kosten, zoals vervoer, verzekeringen en je pensioen. Je eigen bedrijf starten zonder geld? Dat is niet onmogelijk. Wees creatief en ga op zoek naar financieringsmogelijkheden, zoals investeerders, subsidies of leningen.

5. Zet je administratie op

Het is belangrijk om je administratie goed op te zetten én bij te houden. Denk aan de btw-aangifte, urenadministratie en loonadministratie. Dat kan je zelf doen, maar je kunt je boekhouding ook uitbesteden. Wel zo makkelijk!

6. Sluit je verzekeringen af

Je wil natuurlijk wel goed verzekerd zijn als je deze nieuwe stap zet. Je kunt je verzekeren voor lichamelijke en materiële ongelukken. Startende ondernemers kiezen vaak voor een bedrijfs-, aansprakelijkheids-, arbeidsongeschiktheids- of rechtsbijstandverzekering. Stel ook algemene voorwaarden op waardoor het direct duidelijk is met welke rechten en plichten jij en je klanten te maken hebben.

7. Je bedrijf laten groeien

Wanneer je jouw eigen bedrijf wilt laten groeien kan het handig zijn om een zakelijke spaarrekening te openen. Zo kun je geld opzijzetten voor bijvoorbeeld toekomstige investeringen of voor het opbouwen van een zakelijke financiële buffer. Een zakelijke spaarrekening komt ook van pas bij de inkomstenbelasting en btw-aangifte. Om je bedrijf verder te laten groeien, moet je investeringen en plannen voor de toekomst maken. Wij helpen je met groeien.

Zzp'er bekijkt haar smartphone op kantoor

Startersvoordeel: ontdek je voordeel als starter!

Sta je korter dan een jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je zakelijke betaalrekening, je Eurobetalingen en je incassoafschrijvingen de eerste 6 maanden gratis. Bovendien krijg je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis én profiteer je van verschillende kortingen op onze pin- en online betaaloplossingen.

Lees meer over Startersvoordeel

Wist je dat?

+10.000

In 2023 duizenden starters een Zakelijke Rekening of een Rabo ZZP Rekening bij Rabobank hebben geopend

+44.000

Onze ondernemingsplan voorbeelden in 2023 meer dan 44.000 keer zijn gedownload

+87%

Van alle verzekerde klanten heeft 87% een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering via Rabobank afgesloten

Veelgestelde vragen over het starten van je bedrijf