
Een side hustle naast je baan of studie, zo doe je dat
Droom je van een eigen bedrijf naast je baan of studie? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen starten een ‘side hustle’ – gewoon vanaf de keukentafel. Met een laptop, telefoon en KVK-inschrijving kom je al een heel eind. Maar waar begin je? Wij helpen je op weg.
Wat is een side hustle?
Van een webshop met handgemaakte sieraden tot freelance schrijfopdrachten in de avonduren. Het is heel goed mogelijk om iets bij te verdienen terwijl je nog in de collegebanken zit of een baan hebt.
Dat noem je een side hustle. Het kan dus freelance werk zijn, maar ook een parttime bijbaan. Het is een manier om je inkomen aan te vullen, of je nu spaart voor iets leuks of wat extra financiële ruimte wilt creëren.
Let op: een side hustle kan een eigen bedrijf zijn, maar dat hoeft dus niet per se. Het is meer een brede term voor ‘extra werk naast je gewone werk’.
Kenmerken side hustle:
Kenmerken eigen bedrijf:
Niet elke ondernemer is automatisch ondernemer voor de Belastingdienst. De Belastingdienst kijkt naar meerdere criteria voordat je als ondernemer wordt beschouwd voor de inkomstenbelasting.
Voorbeelden en populaire side hustles
Er zijn dus meerdere soorten side hustles. We geven je een paar voorbeelden:
Zie je zo'n bijverdienste wel zitten? Begin in ieder geval klein. Zo'n 80% van de zzp’ers start bijvoorbeeld deeltijd. Zij beginnen vaak letterlijk in de keuken, met enkel een laptop op tafel.
Met deze stappen krijgt jouw side hustle echt vorm.
Stap 1. Ontdek waar je goed in bent
“Ik wil wel iets bijverdienen, maar waarmee dan precies?” Je bent lang niet de enige met deze vraag. Denk na over iets waar jij energie van krijgt. Wat doe je graag in je vrije tijd? Waar ben je goed in? Waarvoor kloppen mensen altijd bij jóu aan? Of het nu gaat om fotografie, design, schrijven of het maken van unieke producten; er is bijna altijd wel een manier om er iets mee te verdienen.
Stap 2. Check of er een markt voor is
Voordat je vol enthousiasme een website bouwt en stickers gaat drukken, is het slim even stil te staan bij je doelgroep.
Je hoeft echt geen groot marktonderzoek te doen. Vaak is een rondje bellen, googelen of mensen op Instagram vragen al genoeg om inzicht te krijgen.
Stap 3. Maak een (simpel) ondernemingsplan
Een businessplan van 40 pagina’s schrijven is niet nodig. Toch helpt het wel om op papier te zetten wat je wilt bereiken en hoe je dat denkt te gaan doen. Het gaat om vragen als:
Een financieel plan hoort daar ook bij. Zeker als je moet investeren in materiaal, software of marketing.

Stap 4. Laat jezelf zien: online en zichtbaar
Zorg dat mensen je kunnen vinden. Start met een simpele website of profiel en deel wat je doet op platforms als LinkedIn, Instagram of Facebook. De eerste klanten vind je vaak in je eigen netwerk.
Ook als je klein begint, is het slim contact te zoeken met andere ondernemers. Online, op een netwerkborrel of gewoon via LinkedIn. Eén gesprek kan al tot een mooie klus leiden.
Stap 5. Houd het flexibel, leer en pas aan
Fouten maken is niet erg. Je hoeft echt niet meteen alles perfect te doen en mag stoppen of je idee aanpassen. De kracht van een side hustle is juist dat je het kunt combineren met je gewone leven. Je bepaalt je eigen tempo. Als je iets probeert dat niet werkt, dan probeer je iets anders. En voor je het weet ben je echt ondernemer, misschien zelfs wel fulltime.
Stap 6. Een side hustle en de Belastingdienst
Ook met een side hustle moet je je inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. Of je nu freelance werkt, een webshop runt of iets anders doet naast je baan of studie – je betaalt belasting over wat je verdient.
De Belastingdienst kijkt of je ‘winst uit onderneming’ maakt of ‘inkomsten uit overig werk’. Dat hangt af van hoe serieus en structureel je bezig bent. Hoe dan ook: verzwijgen is geen optie, want zwart bijverdienen kan je duur komen te staan.
Sta je ingeschreven bij de KvK en verdien je minder dan €20.000 per jaar? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw te rekenen of aangifte te doen. Dat is lekker overzichtelijk.
Stap 7. Open een zakelijke rekening: slim geregeld
Je bent niet verplicht om er een zakelijke rekening te openen, maar het is wel handig. Zo houd je privé en zakelijk gescheiden, voorkom je gedoe met de Belastingdienst en kom je professioneel over.
Of je nu student bent met een webshop of young professional met freelanceklussen: met een zakelijke rekening laat je zien dat je het serieus aanpakt. Wij helpen je graag een vliegende start te maken.

Heb jij al een zakelijke rekening?
Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.