Ondernemer aan de slag met financieringsbegroting

Zo maak je in 3 stappen een financieringsbegroting

Als ondernemer met een investeringswens zet je natuurlijk eerst alle kosten op een rij in een investeringsbegroting. Minstens zo belangrijk is het bepalen hoe je de investering gaat betalen. Dit laat je zien in een financieringsbegroting. Hoe maak jij je financieringsbegroting kloppend en welke beslissingen moet je nemen? Accountmanager Justin Lagas deelt zijn kennis en tips.

Tabel financieringsbegroting

Een financieringsbegroting voor jezelf én de bank

“Een financieringsbegroting is allereerst een middel voor jezelf om overzicht te krijgen over de bekostiging van je investering. Zo kun jij zelfverzekerd het besluit nemen om een financiering aan te vragen. De bank wil natuurlijk ook zien dat je goed hebt nagedacht over je investering en vooral over hoe je deze gaat bekostigen. Ze wil zien dat jij jouw investering en de externe financiering kan betalen.”

Justin Lagas
Accountmanager Rabobank
Justin heeft al vele ondernemers geholpen bij het vormgeven en uitwerken van hun investeringsplannen.

Klaar voor de start. Je bedrijf is geregistreerd bij de KvK

Een complete financieringsbegroting in 3 stappen

Bepaal hoeveel geld jij kan én wil inleggen

Hoeveel eigen vermogen heb je om te investeren in je bedrijf? En hoeveel hiervan wíl je ook daadwerkelijk inleggen? Hoe meer geld je zelf inlegt voor je investering, hoe minder je hoeft te lenen – en dus hoe minder rente en aflossing je hoeft te betalen! Maak een exploitatiebegroting om na te gaan hoeveel ruimte je hebt voor extra rente en aflossing.

Breng in kaart welke vormen van financiering mogelijk zijn in jouw situatie

Heb je niet genoeg eigen geld om in te leggen? Achterhaal dan eerst welke financieringsopties je hebt, zoals crowdfunding, financial lease of overheidssubsidies. Kijk ook eens in je eigen netwerk. Misschien kun je een deel van je investering wel laten financieren door vrienden of familie. Door meerdere financiers te betrekken, verlaag je de drempel voor een individuele financier.

Bepaal hoeveel geld je wil lenen bij de bank

Voor het resterende gedeelte dat je niet zelf kunt betalen of kunt financieren met geld van derde partijen, kun je een financiering aanvragen bij de bank. Bedenk voorafgaand aan je aanvraag of jij de financieringslasten wel kunt dragen. Lukt dat niet met het financieringsbedrag dat je in gedachten hebt? Stuur dan je plannen bij. Bepaal voor welk bedrag jij je financiering bij de bank gaat aanvragen en benoem ook in hoeveel tijd jij je lening wilt gaan aflossen.

Tabel financieringsbegroting

Financieringsbegroting: een voorbeeld

    Een ondernemer met groeiambities besluit te gaan investeren in een uitgebreidere voorraad en een nieuwe opslagloods. Voor de financiering hiervan betaalt hij € 100.000 vanuit zijn bedrijf. Zijn familie brengt € 50.000 in. Voor het resterende bedrag klopt hij aan bij de bank. Hij vraagt een langlopende lening van € 300.000 aan voor de aanschaf van de loods en een krediet van € 50.000 voor de extra voorraad.

Spar met je omgeving

Een financiering aanvragen is natuurlijk een grote stap. Twijfel je of jouw financieringsbegroting wel helemaal klopt, compleet is en goed voelt? Laat een andere ondernemer er eens naar kijken. Misschien kan een ander jou op zaken wijzen waar je nog niet aan hebt gedacht.

Crowdfunding, eigen geld of toch lenen?

Investeren in je bedrijf is spannend. En er zijn veel wegen die je kan bewandelen. Dave kon met zijn bierbrouwerij en horecagelegenheid op veel sympathie rekenen. Zijn bedrijf groeide verder door crowdfunding. Thomas startte zijn camping met eigen geld, en wikt en weegt nog over de aanpak van zijn volgende investering. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.

Bekijk de aflevering
phone

Hulp nodig?