Investeringsbegroting maken

Een investeringsbegroting maken: zo doe je dat

Wil je als ondernemer investeren? Start dan met het maken van een investeringsbegroting. Denk tien stappen vooruit en breng in kaart welke uitgaven er nou echt allemaal komen kijken bij jouw investering. Bekijk onderstaande video of lees verder op deze pagina om meer te weten te komen over wat een investeringsbegroting inhoudt en hoe je deze zelf kunt opstellen.

Wat is een investeringsbegroting?

Een investeringsbegroting is een overzicht van alle kosten die de komende jaren nodig zijn voor jouw investering. Zet hierbij dus álle kosten op een rij, ook de kosten waar je niet in eerste instantie aan zou denken. Kijk bij een investeringsbegroting minimaal twaalf maanden vooruit. En wees zo specifiek mogelijk. Bestaat je investering uit een robotarm, noem dan niet alleen ‘robotarm’ in je begroting maar specificeer naar ‘robotarm’, ‘installatiekosten’ en ‘reserveonderdelen’.

Denk altijd 10 stappen vooruit

Door alle, maar dan ook echt álle kosten op een rij te zetten, dwing je jezelf om kritisch te kijken naar de haalbaarheid van je investering. Denk na over je onderneming op middellange en lange termijn. Zijn je plannen ook realistisch over een langere periode? Is je investeringsbehoefte over een jaar nog hetzelfde als nu?

Illustratie van een opstijgende raket

Zo maak je in 3 stappen een doortimmerde investeringsbegroting

Zet de grote, eenmalige uitgaven op een rij

Begin met de vaste activa: alles wat langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig is. Investeer je bijvoorbeeld in nieuwe apparatuur, inventaris, een extra bedrijfsauto of betaal je goodwill bij een overname, dan valt dit onder de vaste activa van je investering.

Maak een overzicht van kortlopende uitgaven

Kijk vervolgens naar de vlottende activa: alles wat korter dan een jaar in je bedrijf aanwezig is. Zoals aanloop- en openingskosten die je eenmalig maakt (de feestelijke opening van je nieuwe vestiging), voorraad die je extra moet aanleggen (voor een nieuwe webshop bijvoorbeeld), maar ook uitstaande rekeningen aan klanten. Terugkerende kosten (zoals je maandelijks marketingkosten of brandstofkosten voor die nieuwe bedrijfsauto) horen niet thuis in je investeringsbegroting maar op je exploitatiebegroting.

Onderbouw alle kosten met meerdere offertes

Zodra je een totaaloverzicht hebt van je investering kun je aan de slag met de kosten. Onderbouw alle kosten met offertes (twee tot drie verschillende per kostenpost). En onthoud dat de goedkoopste deal niet altijd de beste deal is. Door meerdere offertes op te vragen, weet je zeker dat je de beste partij voor jouw investering kiest. Zo laat je ook de bank zien dat je goed hebt nagedacht over je keuzes en niet voor de eerste de beste leverancier gaat.

Tips van accountmanager Justin

Bijkomende kosten meetellen

"Een veelvoorkomende misrekening die ik ondernemers vaak zie maken: de bijkomende kosten over het hoofd zien. Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld de afdracht van je btw, notariskosten (als je een hypotheek aanvraagt) en personeelskosten (als je bijvoorbeeld een extra medewerker gaat aannemen)."

Vermijd tussenleveranciers

“Druk je kosten door te kijken waar je een tussenleverancier kunt schrappen. Misschien kun je bepaalde producten wel direct bij de fabrikant bestellen in plaats van bij een tussenpartij.”

Neem een post onvoorziene kosten op

“Er zijn altijd kosten die je als ondernemer niet kunt voorspellen, zoals de inhuur van extra personeel vanwege ziekte of het uitlopen van een verbouwing. Ik raad ondernemers altijd aan daar in een vroeg stadium rekening mee te houden. Zo houd je een buffer om onverwachte rekeningen te betalen. Neem dus in je investeringsbegroting ruimte op voor onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld 10 procent van je totale investeringsbedrag.”

Crowdfunding, eigen geld of toch lenen?

Investeren in je bedrijf is spannend. En er zijn veel wegen die je kan bewandelen. Dave kon met zijn bierbrouwerij en horecagelegenheid op veel sympathie rekenen. Zijn bedrijf groeide verder door crowdfunding. Thomas startte zijn camping met eigen geld, en wikt en weegt nog over de aanpak van zijn volgende investering. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.

Bekijk de aflevering
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer