Duurzaam groeien, Financien, Groei

ROI: Return on investment berekenen

Als ondernemer is het belangrijk om inzichtelijk te hebben hoeveel een bedrijfsinvestering kan opleveren. Dit kan aan de hand van een ROI berekening. Op deze pagina leggen we je uit wat ROI, ofwel 'Return on Investment' precies is en wat dit voor jou kan betekenen. Ook leggen we uit hoe je gemakkelijk jouw ROI berekent. Kijk je liever een video over hoe je de ROI berekent? Bekijk dan onderstaande video waarin we dit onderwerp in 8 minuten uitleggen.

Wat is ROI?

ROI staat voor ‘Return on Investment’. ROI is een veelgebruikte maatstaf in het bedrijfsleven en de financiële wereld om de prestaties van investeringen te beoordelen. Het maakt het mogelijk om gemakkelijker een weloverwogen beslissing te nemen over je investering. De ROI wordt uitgedrukt als een percentage. Een positieve ROI wijst op winst, terwijl een negatieve ROI wijst op verlies. Een hogere ROI wordt over het algemeen als beter beschouwd, omdat dit een voordeliger rendement suggereert ten opzichte van de aanvankelijke investering.

Ricardo Blok

Hoe krijg je een goede ROI?

“Met welke ROI je indruk maakt op de bank? Natuurlijk moet je ROI een positief getal zijn. Maar wat de ideale ROI voor een mkb-ondernemer is, hangt af in welke sector het bedrijf zit en hoe jong of oud het bedrijf is. De bank verwacht bij een beginnende onderneming een ROI van tussen de 15 en 20 procent. Voor een groeiend bedrijf is een ROI van 20 procent doorgaans goed.”

Ricardo Blok
Accountmanager Rabobank
Voor Ricardo is de Return On Investerment (ROI) een van de eerste dingen waar hij naar kijkt als een ondernemer voor financiering aanklopt bij de bank.

ROI: Voor- en nadelen

Hoewel het altijd gewenst is om de ROI te berekenen voor een investering, zitten er ook wat tekortkomingen op de berekening van de ROI. We hebben de plus- en minpunten van de ROI berekening op een rijtje gezet.

Ondanks wat minpunten blijft de ROI een veelgebruikte en waardevolle maatstaf voor het evalueren van de financiële prestaties van investeringen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de beperkingen van de berekening van de ROI-analyse en deze aan te vullen met andere statistieken met kwalitatieve beoordelingen.

Is ROI hetzelfde als rendement?

ROI is een percentage dat het rendement op een investering uitdrukt. Rendement is een financieel begrip wat het resultaat op een investering betekent. Indien de investering een verlies oplevert, dan is de ROI een negatief getal.

Zo bereken je in 4 stappen jouw ROI

Rabobank

Met deze formule bereken je jouw ROI:

Return On Investment (ROI) = Extra nettowinst / Investeringskosten X 100%

Zo berekent een retailer met online ambitie zijn ROI

Een retailer met een goedlopende fysieke winkel wil een webshop openen. Daartoe moet hij:

    Zijn logo laten restylen Een webshop laten ontwerpen en bouwen Zijn voorraad uitbreiden Een parttime medewerker aannemen die de webshop de eerste twee jaar op de rit zet Zijn nieuwe webshop promoten bij bestaande en potentiële klanten Rekening houden met klanten die niet meer naar zijn winkel komen, maar voortaan online kopen

Bijvoorbeeld:

De retailer verwacht € 400.000 extra omzet te draaien door te investeren.

De investering kost hem in totaal € 320.000

De extra nettowinst zal dus naar verwachting € 80.000 zijn.

De ROI is dan: € 80.000 / € 320.000 x 100% = 25%.

Andere investeringsanalyses

Het is raadzaam om nog andere analyses te maken om te kunnen bepalen of de investering winst of verlies gaat opleveren. Je kan niet alleen leunen op de ROI. Zo zijn er nog andere aspecten die meespelen in het succes van een investering. Denk bijvoorbeeld aan de terugverdienperiode, de break-evenanalyse en de rentabiliteit.

Met de terugverdienperiode wordt bedoeld hoelang het duurt voordat de investering is terugverdiend. Een investering brengt bepaalde kosten met zich mee, maar levert als het goed is ook geld op. Op het moment dat de opbrengsten even hoog zijn als de gemaakte kosten, is de investering terugverdiend. Dit wordt ook wel het break-even punt genoemd. Bij deze afzet speelt de organisatie quitte. Een afzet lager dan het break-even punt leidt tot verlies. Een afzet boven het break-even punt levert winst op.
Daarnaast is het berekenen van de rentabiliteit ook van belang. Met dit kengetal kan je zien wat de verhouding is tussen het geïnvesteerde vermogen en de gemaakte winst. Benieuwd hoe je dit berekend?

Zakelijk financieren verduurzaming

Je financiering berekenen

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Eerst sparren
phone

Hulp nodig?