Return on investment

Bereken in 4 stappen de opbrengst van je investering

Als ondernemer is het belangrijk om inzichtelijk te hebben hoeveel een bedrijfsinvestering kan opleveren. Dit kan aan de hand van een ROI berekening. In deze video leggen we je uit wat ROI, ofwel Return on Investment precies is en wat dit voor jou kan betekenen. Ook leggen we uit hoe je gemakkelijk jouw ROI berekent. Wil je dit liever rustig nalezen? Lees dan vooral verder op deze pagina.

Ricardo Blok

“Met welke ROI je indruk maakt op de bank? Natuurlijk moet je ROI een positief getal zijn. Maar wat de ideale ROI voor een mkb-ondernemer is, hangt af in welke sector het bedrijf zit en hoe jong of oud het bedrijf is. De bank verwacht bij een beginnende onderneming een ROI van tussen de 15 en 20 procent. Voor een groeiend bedrijf is een ROI van 20 procent doorgaans goed.”

Ricardo Blok
Accountmanager Rabobank
Voor Ricardo is de Return On Investerment (ROI) een van de eerste dingen waar hij naar kijkt als een ondernemer voor financiering aanklopt bij de bank.

Zo bereken je in 4 stappen jouw ROI

Bereken wat de investering je gaat opleveren aan omzet of kostenbesparing

Welke extra omzet gaat de investering je de komende jaren opleveren? Of op welke kosten ga je dankzij de investering per jaar besparen? Dit is best een uitdagende klus. Want hoe ziet de markt eruit in jouw sector? En moet je rekening houden met seizoensinvloeden? Er zijn allerlei verschillende manieren om een omzetprognose te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de sectorprognoses van RaboResearch.

Bepaal de eenmalige en structurele kosten van je investering

Welke uitgaven moet je de komende jaren doen om te investeren? Wat kost die nieuwe machine, software of je nieuwe bedrijfspand? Dit zijn meestal eenmalige kosten. Er komen ook kosten bij kijken die structureel en operationeel zijn. Door je investering moet je bijvoorbeeld misschien een nieuwe medewerker aannemen. En je wilt je klanten natuurlijk regelmatig op de hoogte houden van je activiteiten: marketingkosten dus!

Vergeet je rentelasten niet

Klopt je voor financiering aan bij de bank, dan krijg je te maken met rentelasten. Deze kosten zien ondernemers vaak over het hoofd als ze een investeringsbegroting maken. Het is natuurlijk lastig om de rentelasten te kennen voordat je de lening bij de bank hebt afgesloten. Reken daarom altijd met een hoog rentepercentage. Een reëel rentepercentage dat je kunt aanhouden is 7 procent.

Bereken je ROI

Als je alle kosten en opbrengsten op een rij hebt, kun je de ROI berekenen. Je ROI is onmisbaar, want hij laat zien hoeveel geld je overhoudt aan een investering. Hij helpt je te bepalen of jouw investering een goed idee is of niet.

Met deze formule bereken je jouw ROI:

Return On Investment (ROI) = Extra nettowinst / Investeringskosten X 100%

Bijvoorbeeld:

Je verwacht € 400.000 extra omzet te draaien door te investeren

De investering kost je in totaal € 320.000

Je extra nettowinst zal dus naar verwachting € 80.000 zijn

Je ROI is dan: € 80.000 / € 320.000 x 100% = 25%

Illustratie reageerbuisjes

Zo berekent een schoenenverkoper met online ambitie zijn ROI

Een schoenenverkoper met een goedlopende fysieke winkel wil een webshop openen. Daartoe moet hij:

zijn logo laten restylen een webshop laten ontwerpen en bouwen zijn voorraad uitbreiden een parttime medewerker aannemen die de webshop de eerste twee jaar op de rit zet zijn nieuwe webshop promoten bij bestaande en potentiële klanten rekening houden met klanten die niet meer naar zijn winkel komen, maar voortaan online kopen

Hulp nodig bij het voorbereiden van je financieringsaanvraag? Neem contact op met een accountmanager van de Rabobank. Staat je financieringsaanvraag nog in de kinderschoenen? Geen punt: vrijblijvend sparren is juist ook mogelijk!

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer