Ondernemer in magazijn op tablet

Solvabiliteit

Solvabiliteit is één van de manieren om de financiële gezondheid van je bedrijf te bepalen. Maar wat is solvabiliteit, hoe bereken je de solvabiliteitsratio en waar ligt eigenlijk de lat? Wij helpen je op weg.

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen van je bedrijf. De verhouding laat zien of je op de lange termijn je schulden kan voldoen. Ook laat het zien in hoeverre jouw bedrijf afhankelijk is van vreemd vermogen.

Waarom is solvabiliteit belangrijk?

Hoe beter je solvabiliteit hoe beter je bedrijf financieel tegen een stootje kan. Bedrijven met een goede solvabiliteit zijn namelijk minder afhankelijk van hun investeerders of financiers omdat een groter deel van de bezittingen zijn betaald met eigen vermogen. Een goede solvabiliteit helpt je ook bij het aanvragen van een financiering. Een hogere solvabiliteit betekent voor een financier namelijk een lager risico dat de schulden op de lange termijn niet worden terugbetaald.

Drukte voor een koekjeswinkel

Verrassend snel een passend voorstel

Ontvang in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag. Bijvoorbeeld om een grotere voorraad aan te leggen of je bedrijfspand te verduurzamen. Start daarna je aanvraag en ontvang in 15 minuten een passend voorstel.

Solvabiliteit berekenen

Het solvabiliteitsratio bereken je met behulp van onderstaande formule:

Solvabiliteit = eigen vermogen / totale vermogen.

    Het eigen vermogen komt tot stand uit het verschil tussen bezittingen (activa) en de schulden (passiva) Het totale vermogen is de optelsom van al je passiva. Alle informatie die je nodig hebt om je solvabiliteitsratio te berekenen vind je op de balans van je onderneming.

Rekenvoorbeeld solvabiliteit

Eigen vermogen
Aandelenkapitaal€ 30.000
Reserves€ 8.000
Resultaat lopende jaar€ 35.000
Lang vreemd vermogen
Hypothecaire lening€ 90.000
Kort vreemd vermogen
Crediteuren€ 25.000
Lening bank€ 5.000
Totaal passiva€ 193.000

De solvabiliteitsratio ziet er in het geval van bovenstaand voorbeeld als volgt uit: € 73.000 / € 193.000 X 100% = 37,8%.

Wat is een goede solvabiliteit?

Dit voorbeeldbedrijf kan met een solvabiliteit van 37,8% op de lange termijn aan z'n betalingsverplichtingen voldoen. Mocht het fout gaan, dan zijn er voldoende bezittingen om alle schuldeisers terug te betalen. Over het algemeen wordt 25% als de ondergrens van een gezonde solvabiliteit beschouwd, al verschilt dat wel per branche. Als je bedrijf lager scoort, is het raadzaam om met je financieel adviseur in gesprek te gaan.

Stapeltje munten met euroteken

Hoe financieel gezond is jouw bedrijf?

Naast solvabiliteit, omzet en winst zijn er nog een paar kengetallen waarmee je de financiële gezondheid van je bedrijf kan checken. Denk aan rentabiliteit, liquiditeit en werkkapitaal. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar wij helpen je op weg.

phone

Hulp nodig?