Ondernemer met map en telefoon

Hoe bepaal ik mijn werkkapitaal?

Omzet en winst vertellen niet de hele waarheid over de financiële conditie van je bedrijf. In dit artikel leggen we uit waarom je ook moet kijken naar je werkkapitaal. En we leggen uit hoe je bepaalt of je voldoende werkkapitaal hebt.

Naast omzet en winst zijn er nog een paar kengetallen die belangrijk zijn. In dit artikel leggen we uit waarom je ook moet kijken naar je liquiditeit. En we leggen uit hoe je bepaalt of je liquiditeit op orde is.

Kassa

Wat is werkkapitaal?

Elk bedrijf heeft werkkapitaal nodig. Dat is het geld waarmee je jouw dagelijkse operatie draaiende houdt. Dan moet je onder meer denken aan:

De salarissen overmakenHet betalen van leveranciersDe huur voldoenHet aanvullen van je voorraden

Werkkapitaal is wat je op korte termijn nodig hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Bedrijven die te weinig werkkapitaal hebben, krijgen meestal betalingsproblemen. Dat kan leiden tot een faillissement.

Werkkapitaal berekenen

Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (debiteuren, liquide middelen en voorraad) en de vlottende passiva (crediteuren en andere kortlopende schulden).

Dit rekenvoorbeeld biedt meer duidelijkheid:

+ Debiteuren
€ 80.000
+ Voorraden€ 30.000
+ Saldo bankrekening€ 25.000
+ In kas€ 10.000
Vlottende activa€ 145.000
- Crediteuren€ 45.000
- Kortlopende schulden€ 35.000
Vlottende passiva€ 90.000
Netto werkkapitaal€ 55.000

In dit voorbeeld heeft het bedrijf dus een netto werkkapitaal van € 55.000. Deze ondernemer heeft dat geld niet meteen beschikbaar. Er ligt immers voorraad dat nog niet verkocht is en hij/zij wacht nog op diverse debiteuren die nog gaan betalen.

Hoeveel werkkapitaal heb ik nodig?

Veel werkkapitaal betekent niet per definitie dat je bedrijf financieel gezond is. Werkkapitaal levert je namelijk niks op. Het zit vast in voorraden en debiteuren, zoals het rekenvoorbeeld laat zien. Je kunt dat geld dus niet investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Als het gaat om de juiste hoeveelheid werkkapitaal, is het voortdurend zoeken naar de juiste balans.

Het is in ieder geval zaak dat je het betaalbedrag van klanten goed in de gaten blijft houden. Als teveel klanten te laat betalen, dan kun je in de knel komen met je werkkapitaal. Sneller het geld op je rekening? Zo doen deze ondernemers dat.

download e-book

Gratis e-book met praktische tips

Het e-book ‘Grip op je bedrijf’ helpt je grip te krijgen op de financiën van je onderneming. Zo lees je onder meer:

Hoe je je werkkapitaal verbetertHoe je voor extra financiele ruimte zorgtHoe andere ondernemers omgaan met de coronacrisis