Ondernemer met map en telefoon

Werkkapitaal: wat houd het in?

Omzet en winst vertellen niet de hele waarheid over de financiële conditie van je bedrijf. In dit artikel leggen we uit waarom je ook moet kijken naar je werkkapitaal. En we leggen uit hoe je bepaalt of je voldoende werkkapitaal hebt.

Wat is werkkapitaal?

Elk bedrijf heeft werkkapitaal nodig. Dat is het geld waarmee je jouw dagelijkse operatie draaiende houdt. Dan moet je onder meer denken aan de salarissen overmaken, het betalen van leveranciers, de huur voldoen en het aanvullen van je voorraden.

Werkkapitaal omvat verschillende financiële elementen die essentieel zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Hier zijn enkele van de belangrijkste posten die onder werkkapitaal vallen:

 1. Vlottende activa:

   Voorraad: De waarde van goederen die je op voorraad hebt, zoals grondstoffen of eindproducten. Debiteuren: Uitstaande facturen die nog moeten worden betaald door klanten. Liquide middelen: Contant geld en banktegoeden.
 2. Vlottende passiva:

   Crediteuren: Openstaande rekeningen die je nog moet betalen aan leveranciers. Andere kortlopende schulden: Bijvoorbeeld belastingen of andere verplichtingen op korte termijn.

Werkkapitaal is wat je op korte termijn nodig hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Bedrijven die te weinig werkkapitaal hebben, krijgen meestal betalingsproblemen. Dat kan leiden tot een faillissement.

Rabobank

Netto werkkapitaal formule: hoe bereken je werkkapitaal?

Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (zoals voorraad, debiteuren en liquide middelen) en de vlottende passiva (zoals crediteuren en andere kortlopende schulden) van een bedrijf. Het geeft aan hoeveel financiële ruimte een bedrijf heeft om aan zijn dagelijkse verplichtingen te voldoen. De formule voor netto werkkapitaal is:

  netto werkkapitaal = vlottende activa − vlottende passiva.

Rekenvoorbeeld netto werkkapitaal

Dit rekenvoorbeeld biedt misschien meer duidelijkheid:

+ Debiteuren
€ 80.000
+ Voorraden€ 30.000
+ Saldo bankrekening€ 25.000
+ In kas€ 10.000
Vlottende activa€ 145.000
- Crediteuren€ 45.000
- Kortlopende schulden€ 35.000
Vlottende passiva€ 80.000
Netto werkkapitaal€ 65.000

In dit voorbeeld heeft het bedrijf dus een netto werkkapitaal van € 65.000. Deze ondernemer heeft dat geld niet meteen beschikbaar. Er ligt immers voorraad dat nog niet verkocht is en hij/zij wacht nog op diverse debiteuren die nog gaan betalen.

Quick en current ratio

De current ratio en de quick ratio zijn financiële ratio’s die worden gebruikt om de liquiditeit van een bedrijf te meten (ook wel hoe "gezond" je bedrijf is). Een ratio tussen 1 en 2 wordt meestal als goed beschouwd.

  De current ratio = vlottende activa : de vlottende passiva. De quick ratio = vlottende activa - de voorraad : vlottende passiva.

Is je werkkapitaalratio lager dan 1, dan kunnen de kortlopende schulden niet uit de korte vorderingen worden betaald. In dat geval kan werkkapitaalfinanciering een oplossing bieden.

Illustratie plant in plantenpot

Hoeveel werkkapitaal heb ik nodig?

Veel werkkapitaal betekent niet per definitie dat je bedrijf financieel gezond is. Werkkapitaal levert je namelijk niks op. Het zit vast in voorraden en debiteuren, zoals het rekenvoorbeeld laat zien. Je kunt dat geld dus niet investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Als het gaat om de juiste hoeveelheid werkkapitaal, is het voortdurend zoeken naar de juiste balans.

Het is in ieder geval zaak dat je het betaalgedrag van je klanten goed in de gaten blijft houden. Als teveel klanten te laat betalen, dan kun je in de knel komen met je werkkapitaal. Toch sneller het geld op je rekening? Laat je factuur bijvoorbeeld direct uitbetalen met Factuur Financiering of maak gebruik van de Rekening Courant krediet.

Hoe kan ik werkkapitaal beïnvloeden?

De hoeveelheid benodigd werkkapitaal varieert per bedrijf en sector, maar er zijn enkele algemene factoren die het kunnen beïnvloeden:

 1. Betaaltermijnen van debiteuren: Als je klanten langzaam betalen, kan dit je werkkapitaal negatief beïnvloeden. Kortere betaaltermijnen zorgen voor een snellere cashflow.
  Voorbeeld: Stel dat je een webwinkel hebt en klanten gemiddeld 60 dagen doen over het betalen van hun facturen. Door de betaaltermijn te verkorten naar 30 dagen, verbeter je je werkkapitaalpositie.

 2. Voorraadbeheer: Te veel voorraad kan je werkkapitaal vastzetten. Optimaliseer je voorraadniveaus om onnodige kosten te voorkomen.
  Voorbeeld: Een restaurant met een grote voorraad bederfelijke producten kan problemen krijgen als de vraag plotseling afneemt.

 3. Crediteurenbeheer: Onderhandel met leveranciers over gunstige betalingsvoorwaarden. Hoe langer je kunt wachten met betalen, hoe beter voor je werkkapitaal.
  Voorbeeld: Als je leverancier een betalingstermijn van 60 dagen biedt, probeer dan te onderhandelen voor 90 dagen.

 4. Seizoensinvloeden: Bedrijven met seizoensgebonden activiteiten hebben pieken en dalen in werkkapitaal. Zorg voor voldoende reserves tijdens drukke periodes.
  Voorbeeld: Een ijsverkoper heeft in de zomer meer werkkapitaal nodig dan in de winter.

Onthoud dat elk bedrijf uniek is en dat het optimaliseren van werkkapitaal maatwerk vereist. Analyseer je specifieke situatie en pas je strategie waar nodig aan.

Zakelijk financieren verduurzaming

Je financiering berekenen

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Eerst sparren

Veelgestelde vragen over bedrijfsovernames

phone

Hulp nodig?