Ondernemer met map en telefoon

Hoe bepaal ik mijn werkkapitaal?

Omzet en winst vertellen niet de hele waarheid over de financiële conditie van je bedrijf. In dit artikel leggen we uit waarom je ook moet kijken naar je werkkapitaal. En we leggen uit hoe je bepaalt of je voldoende werkkapitaal hebt.

Wat is werkkapitaal?

Elk bedrijf heeft werkkapitaal nodig. Dat is het geld waarmee je jouw dagelijkse operatie draaiende houdt. Dan moet je onder meer denken aan:

De salarissen overmaken Het betalen van leveranciers De huur voldoen Het aanvullen van je voorraden

Werkkapitaal is wat je op korte termijn nodig hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Bedrijven die te weinig werkkapitaal hebben, krijgen meestal betalingsproblemen. Dat kan leiden tot een faillissement.

Werkkapitaal berekenen

Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (debiteuren, liquide middelen en voorraad) en de vlottende passiva (crediteuren en andere kortlopende schulden).

Dit rekenvoorbeeld biedt meer duidelijkheid:

+ Debiteuren
€ 80.000
+ Voorraden€ 30.000
+ Saldo bankrekening€ 25.000
+ In kas€ 10.000
Vlottende activa€ 145.000
- Crediteuren€ 45.000
- Kortlopende schulden€ 35.000
Vlottende passiva€ 90.000
Netto werkkapitaal€ 55.000

In dit voorbeeld heeft het bedrijf dus een netto werkkapitaal van € 55.000. Deze ondernemer heeft dat geld niet meteen beschikbaar. Er ligt immers voorraad dat nog niet verkocht is en hij/zij wacht nog op diverse debiteuren die nog gaan betalen.

Hoeveel werkkapitaal heb ik nodig?

Veel werkkapitaal betekent niet per definitie dat je bedrijf financieel gezond is. Werkkapitaal levert je namelijk niks op. Het zit vast in voorraden en debiteuren, zoals het rekenvoorbeeld laat zien. Je kunt dat geld dus niet investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Als het gaat om de juiste hoeveelheid werkkapitaal, is het voortdurend zoeken naar de juiste balans.

Het is in ieder geval zaak dat je het betaalbedrag van je klanten goed in de gaten blijft houden. Als teveel klanten te laat betalen, dan kun je in de knel komen met je werkkapitaal. Toch sneller het geld op je rekening? Check hoe deze ondernemers dat doen of laat je factuur direct uitbetalen met Factuur Financiering.

Stapeltje munten met euroteken

Hoe financieel gezond is jouw bedrijf?

Naast werkkapitaal, omzet en winst zijn er nog een paar kengetallen waarmee je de financiële gezondheid van je bedrijf kan checken. Denk aan rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar wij helpen je op weg.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer