Zo maak je toekomstscenario’s voor jouw bedrijf

Zo maak je toekomstscenario’s voor jouw bedrijf

Je gaat investeren in je bedrijf. Maar hoe weet je nou wat die investering gaat doen met je omzet, winst en kosten? Je kunt de toekomst natuurlijk niet voorspellen maar je kunt wel proberen de opties zo goed mogelijk in kaart te brengen met verschillende toekomstscenario’s. Zo kun je beter inspelen op kansen en risico’s.

Zo start je in vier stappen met scenariodenken

1. Analyseer je huidige situatie

Start met het analyseren van de huidige situatie van je bedrijf en de markt. Breng in kaart hoe jouw bedrijf er financieel voor staat: hoe is het gesteld met je winstgevendheid, je solvabiliteit en je liquiditeit? Breng ook in kaart hoe de markt eruit ziet: welke technologieën worden bijvoorbeeld gebruikt binnen jouw sector? En hoe verhoudt jouw bedrijf zich tot concurrenten in de markt?

2. Ontwikkel je basisscenario

Werk eerst een ‘logisch’ toekomstbeeld uit als basisscenario. Gebruik hiervoor de huidige situatie en de verwachtingen over hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Deze verwachtingen kun je bijvoorbeeld terugvinden bij RaboResearch. Neem ook de veranderende kosten en de stijgende of dalende winst die je na de investering verwacht mee.

3. Werk alternatieve scenario’s uit

Nu is het tijd om goed na te gaan denken! Werk op basis van onzekere variabelen in je geschetste toekomstbeeld alternatieve scenario’s uit. Denk bijvoorbeeld aan marktgroei, nieuwe technologieën of nieuwe regelgeving vanuit de overheid.

4. Werk de impact van elk scenario uit

Definieer de kans op elk scenario en werk de impact van de scenario’s op jouw bedrijf uit. Want wat betekent het voor je resultatenrekening wanneer je omzet daalt? En kan jij dan nog wel de lasten van je investering betalen?

Flink doorgroeien maar wel duurzaam

Je bedrijf laten groeien maar wel met een positieve impact op mens en planeet? Best een uitdaging en flink wat scenario's om rekening mee te houden. Rogiér en Ratna durfden het aan. Rogiér met zijn bedrijf dat frisdrank van het vruchtvlees uit de cacaovrucht maakt en Ratna met haar sociale en duurzame modelabel. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.

Bekijk de aflevering
Voorbeeldscenario investeringen

Scenario’s in de praktijk: een voorbeeld

Een innovatieve verduurzamingsaannemer besluit volledig in te gaan zetten op warmtepompen. Hij moet hiervoor investeren in:

    personeelstrainingen het opbouwen van de voorraad apparatuur en onderdelen de aanschaf van installatiemateriaal (zoals boren) marketing

De totale investering is €300.000.

In het scenario-overzicht zijn vijf scenario’s uitgewerkt: een basisscenario, een zeer positief scenario, een redelijk positief scenario, een redelijk negatief scenario en een zeer negatief scenario.

phone

Hulp nodig?