Inzicht checklist winst

Checklist: wat doe ik met mijn winst uit mijn onderneming?

Yes, na een tijd flink ploeteren heb je eindelijk meer omzet dan kosten. Hoe kun je die winst gebruiken voor de groei van je onderneming? In deze checklist zetten we verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Winst verhogen? Na het lezen weet je:

    Hoe je de winst kunt gebruiken om door te groeien met je onderneming Welke andere opties je hebt om je winst slim te investeren Waarom het verstandig is om jezelf een vast salaris uit te keren

Spaarpot

1. Gebruik je winst als buffer voor tegenvallers

Als ondernemer is het slim om wat geld achter de hand te hebben voor situaties waarin het tegen zit. Bijvoorbeeld wanneer de stroom nieuwe opdrachten even stokt of als een project vertraging oploopt.

Begin 2020 werden bijvoorbeeld veel ondernemers overvallen door de coronacrisis. Zij zagen een flinke daling in omzet. Ook in zo’n onverwachte situatie moet je vaak terugvallen op een buffer.

Daarnaast is er natuurlijk nog de fiscus. Wat er binnenkomt aan winst is nog niet helemaal van jou. Daarvan gaat nog btw, inkomstenbelasting, en (bij een bv of nv) vennootschapsbelasting af. Veel ondernemers vinden het handig om dit direct opzij te zetten.

Inzicht: hoeveel buffer heb je nodig?

Hoeveel buffer je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren:

    In hoeverre je afhankelijk bent van één of twee opdrachtgevers bijvoorbeeld. Hoe onzeker de markt is waarin je opereert. De duur van je projecten.

Gemiddeld genomen is het in ieder geval verstandig om een buffer van minstens drie maanden aan doorlopende kosten plus maandsalarissen aan te houden.

2. Zet geld apart voor groei

Innovatie

Veel succesvolle ondernemers besteden een flink deel van de winst aan de verdere groei van hun bedrijf. Innovatie is belangrijk, anders word je ingehaald door de concurrentie. Zet daarom een deel van je winst in om producten, diensten of de service van je bedrijf te vernieuwen en verbeteren.

Het is wel goed om eerst inzicht te krijgen in wat jouw bedrijf precies nodig heeft. Misschien is dit voor jou wel een nieuw kassasysteem of een online boekhoudpakket.

Investeer in je personeel

Je kunt ook je winst gebruiken om nieuwe medewerkers aan te nemen of je vaardigheden van je huidige personeel te ontwikkelen. Denk hierbij aan het aanbieden van opleidingen en cursussen.

Het loont bovendien om geld te investeren in secundaire arbeidsvoorwaarden en de bedrijfscultuur. Sfeer en waardering wegen zwaarder bij werknemers dan alleen geld.

Neem een ander bedrijf over

Een bedrijf overnemen is vaak een ingewikkeld traject waar de nodige zweetdruppels bij komen kijken. Toch kan het zeker lonen om hier je winst voor te gebruiken.

Let op: het samenvoegen van twee bedrijven is niet eenvoudig. Vaak zijn er cultuur- en systeemverschillen die synergievoordelen in de weg staan. Het is daarom zeer aan te raden om hierbij de hulp in te schakelen van een externe partij.

Onderzoek andere kansen

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om te groeien. Je kunt verdere groei ook zoeken in het uitbreiden van je activiteiten naar een nieuwe markt of de aanschaf van nieuwe machines.

3. Bouw pensioen op

Je pensioen is waarschijnlijk niet een onderwerp waar je als ondernemer dagelijks mee bezig bent. En toch is het goed om dat zo af en toe wél te doen. Heb je inzicht in wat je na je pensioen nog te besteden hebt? Als ondernemer krijg je alleen een AOW, dat is geen vetpot. Het is daarom slim om in ieder geval een deel van je winst in te zetten voor je pensioen.

Je mag tegenwoordig geen pensioen meer opbouwen in je eigen bv. Wel kun je bijvoorbeeld denken aan banksparen of lijfrentes. Heb je flink wat geld gereserveerd via de FOR (Fiscale Oudedagsreserve)? Kijk dan goed of dat geld niet op een andere manier moet worden ingezet.

4. Los schulden af

Het kan in sommige gevallen interessant zijn om leningen en kredieten van de onderneming of bijvoorbeeld je privé-hypotheek af te lossen. Let daarbij wel op dat het saldo op je rekening-courant niet te laag wordt. Niets is zo vervelend als het niet kunnen betalen van rekeningen en salarissen.

5. Winst gebruiken om te investeren in de lange termijn

Zonnepanelen

Heb je al wel eens aan de aanleg van zonnepanelen gedacht? Met de huidige subsidieregelingen levert dat al gauw een rendement op van 7 procent. Op deze manier je winst gebruiken, betekent bovendien dat je energierekening de komende jaren fors lager uitvalt.

Het aanleggen van zonnepanelen brengt ook een aantal risico’s met zich mee, zoals onveilige dakconstructies en het risico op brand. Lees hoe je deze risico’s kunt verkleinen.

Je huurpand kopen

Huur je je bedrijfspand? Dan kun je de winst wellicht inzetten om eigenaar te worden. De rente staat historisch laag en op die manier levert onroerend goed al snel meer op dan een spaarrekening.

Bedenk wel dat het geld daarmee vast komt te zitten in ‘stenen’ en dat je je financiële wendbaarheid verspeelt. Onderzoek daarnaast of dit pand bij je toekomstplannen past en of je wel genoeg kapitaal hebt. Eventueel kun je hier nog een zakelijke lening voor afsluiten.

6. Keer de winst uit

We moeten het er toch even bij zeggen. Naast investeren in groei heb je natuurlijk ook nog geld nodig om zelf te kunnen leven. Ben je 100 procent eigenaar van je onderneming? Dan staat het je geheel vrij om een deel van de winst uit te keren en op te maken.

De vraag is natuurlijk of dat verstandig is voor de continuïteit van je onderneming. Slimmer is het waarschijnlijk om aan jezelf een vast salaris uit te keren. Op basis daarvan kun je je levensstijl aanpassen. Heb je dan een keer een aardige meevaller, dan kun je dat geld opzijzetten voor als het een keer iets minder gaat. Of investeren in groei, natuurlijk.

phone

Hulp nodig?