Twee mannen bezig met aanvullend pensioen

Pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb jij net als vrijwel alle Nederlanders recht op AOW. Fijn! Maar voor lang niet alle ondernemers is dit basispensioen van de Staat voldoende. Daarom is het slim om na te denken over wat je aanvullend zelf kunt doen, zodat ook jij straks net zo lekker kunt leven als nu.

Gereedschapskist

Vijf mogelijkheden om te werken aan je pensioen

Praten we over aanvullend pensioen dan hebben we het over twee fases.

De opbouwfase: hierin kun je onder bepaalde voorwaarden sparen en beleggen met fiscaal voordeel en je betaalt geen vermogensrendementsheffing. Dit wordt ook wel banksparen (of beleggen) genoemd. De uitkeringsfase: hierin ontvang je periodieke uitkeringen vanuit je opgebouwde lijfrentetegoed of bijvoorbeeld je afgestorte stakingswinst. Over de uitkeringen betaal je belasting, maar die is vaak lager als je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Hieronder hebben we drie pensioenmogelijkheden voor IB-ondernemers (inkomstenbelasting), en drie voor de DGA (Directeur-grootaandeelhouder) op een rijtje gezet.

1. Banksparen of beleggen (IB ondernemer en DGA)

Hierbij leg je bijvoorbeeld iedere maand of jaarlijks zelf een bedrag in. Je inleg is aftrekbaar van je inkomen en hierdoor betaal je minder belasting. Het is wel van belang dat je binnen je jaarruimte of reserveringsruimte blijft. Neem jij als ondernemer niet deel aan een werkgeverspensioen? Dan is je jaarruimte en reserveringsruimte vaak groter dan voor mensen in loondienst.

Ga je voor deze optie, ga dan naar Rabo ToekomstBeleggen of Rabo ToekomstSparen en kies 'Direct online openen'. Kies daarna ‘Ik wil een nieuwe rekening openen en jaarruimte/reserveringsruimte afstorten’

2. Oudedagsreserve periodiek of in een keer afstorten (IB ondernemer)

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van je winst reserveren voor je pensioen, de oudedagsreserve. Dat betekent dat je nu minder inkomstenbelasting betaalt. Uiteindelijk gaat het hier om uitstel van belasting, want zodra je oudedagsreserve vrijvalt betaal je de belasting alsnog. Hierdoor kan er op het moment dat jij stopt met je bedrijf een flink bedrag aan belasting openstaan.

Afschaffen van de Fiscale Oudedags Reserve (FOR)

Om de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen, is de FOR afgeschaft per 1 januari 2023 en kun je je oudedagsreserve niet verder opbouwen. Alles wat je tot die datum hebt opgebouwd kan volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Daardoor betaal je over dat bedrag pas belasting als het vrijkomt of je kan het omzetten in een lijfrente product.

Oudedagsreserve afstorten

Je kunt op ieder gewenst moment (een deel van) je oudedagsreserve afstorten in banksparen of beleggen, bij Rabobank in de vorm van Rabo ToekomstBeleggen of Rabo ToekomstSparen zodat je hiermee aanvullend pensioen opbouwt. Of je kunt gaan voor Rabo ToekomstUitkering als je periodieke uitkeringen wilt ontvangen. Dit omzetten is belastingneutraal. Je oudedagsreserve neemt af, en dat leidt tot een bijtelling bij de winst. Dit bedrag maak je over naar je nieuwe bankspaarrekening. Maar de inleg is aftrekbaar van de winst, zodat er fiscaal per saldo niets gebeurt.

Online openen werkt zo:

  1. Ga naar je gewenste product: Rabo ToekomstSparen of Rabo ToekomstUitkering.
  2. Klik op ‘Direct online openen’.
  3. Kies ‘Ja’ bij de vraag ‘Wil je oudedagsreserve of stakingswinst storten?'.


Wil je Rabo ToekomstBeleggen openen?

  1. Open eerst Rabo ToekomstSparen volgens het bovenstaande stappenplan.
  2. Ga vervolgens naar Rabo ToekomstBeleggen.
  3. Klik op ‘Direct online openen’.
  4. Koppel nu de zojuist geopende rekening Rabo ToekomstSparen.

3. Stakingswinst afstorten (IB ondernemer)

Verkoop je jouw bedrijf, dan realiseer je waarschijnlijk stakingswinst. Dit is het verschil tussen de verkoopwaarde van jouw onderneming en de fiscale boekwaarde. Denk hierbij aan stille reserves zoals goodwill en waardestijging van je pand. Over je stakingswinst ben je belasting verschuldigd. Kies je ervoor om (een deel van) je stakingswinst in te brengen in Rabo ToekomstUitkering, dan betaal je alleen belasting over je periodieke uitkeringen in plaats van dat je over je hele stakingswinst in één keer belasting betaalt. Een andere optie is om je stakingswinst in Rabo ToekomstBeleggen of Rabo ToekomstSparen af te storten. Het bedrag maak je dus over naar je nieuwe bankspaarrekening.

Online openen werkt zo: ga naar het gewenste product, log in en kies daarna ‘Ik wil een nieuwe rekening openen en stakingswinst/oudedagsreserve afstorten’

4. Oudedagsverplichting, lijfrentestamkapitaal of loonstamrecht afstorten vanuit BV (DGA)

Heb je een lijfrentestamrecht in je BV? Bijvoorbeeld omdat je in het verleden een IB-onderneming hebt omgezet in een BV en daarbij een lijfrente hebt bedongen voor de stakingswinst? Of heb je de afgelopen jaren een in eigen beheer opgebouwd pensioen omgezet in een oudedagsverplichting? Dan kun je ervoor kiezen, als de fiscale regels dit toelaten, deze aanspraken om te zetten naar Rabo ToekomstSparen of in de uitkeringsfase Rabo ToekomstUitkering. De BV maakt het bedrag over naar je nieuwe bankspaarrekening. Heb je in het verleden je ontslagvergoeding afgestort in een speciaal daarvoor opgerichte stamrecht BV? Het is mogelijk om je tegoed uit te laten keren via Rabo GoudenHanddrukUitkering.

Kies hieronder het gewenste product en bekijk hoe je dit online kunt openen. Of lees eerst meer informatie over Rabo ToekomstSparen of Rabo ToekomstUitkering via die links in de tekst hierboven. Wanneer je voor Rabo ToekomstUitkering kiest, willen we je graag vragen om niet meerdere aanvragen (voor verschillende looptijden) te doen. Zo kunnen wij voor een soepele afhandeling zorgen.

Rabo ToekomstSparen met oudedagsverplichting of lijfrentekapitaal vanuit BV

Dit is mogelijk voor de volgende soorten kapitaal in de BV:

Oudedagsverplichting (ODV), voorheen pensioen in eigen beheer (PEB) Lijfrentekapitaal

Lees hieronder per soort kapitaal hoe je Rabo ToekomstSparen kunt aanvragen.

Rabo ToekomstUitkering met oudedagsverplichting of lijfrentekapitaal vanuit BV

Dit is mogelijk voor de volgende soorten kapitaal in de BV:

Oudedagsverplichting (ODV), voorheen pensioen in eigen beheer (PEB) Lijfrentekapitaal

Lees hieronder per soort kapitaal hoe je Rabo ToekomstUitkering kunt aanvragen.

Rabo GoudenHanddrukUitkering vanuit stamrecht BV

Dit is een ontslagvergoeding die in het verleden is afgestort in een speciaal daarvoor opgerichte stamrecht BV. Lees hieronder hoe je Rabo GoudenHanddrukUitkering kunt aanvragen.

5. Pensioenverzekering (DGA)

Als directeur-grootaandeelhouder kun je kiezen voor een pensioenoplossing bij een verzekeraar. Deze oplossing kan gebruikt worden om vermogen voor later op te bouwen. Daarnaast kunnen de risico’s van overlijden en arbeidsongeschiktheid worden afgedekt binnen een DGA pensioenverzekering. Rabo PensioenAdvies helpt je graag met het treffen van een passende pensioenvoorziening.

Pensioenregeling voor werknemers

Een goede pensioenregeling voor werknemers wordt steeds belangrijker. Wil je een pensioen regelen voor jouw werknemers? Of ben je benieuwd of de huidige pensioenregeling nog past bij je bedrijf? Bij Rabo PensioenAdvies ben je aan het juiste adres.

Nieuwe pensioenregels voor je bedrijf

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Dit kan voor jou als werkgever gevolgen hebben. Wij leggen je uit wat er verandert en welke impact deze veranderingen hebben voor jou als werkgever.

Nog vragen?

Je hebt nu een beeld van de mogelijkheden als het gaat om belastingvriendelijk werken aan je pensioen. Heb je toch nog vragen? Chat dan gerust met ons of neem contact op met je boekhouder/accountant.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Als je ons belt met de app, weten we gelijk wie je bent en kunnen we je veilig en snel helpen. Klik hier en bel ons met de app

Of kies hier het gewenste nummer