Wil je straks hetzelfde leven leiden als nu? Begin vandaag dan met het opbouwen van vermogen voor straks, door te beleggen met belastingvoordeel voor je pensioen. Het opgebouwde tegoed laat je straks uitkeren als aanvulling op je pensioeninkomen.

Beleg met belastingvoordeelLaat je beleggingen beheren door onze specialistenHet opgebouwde bedrag staat vast tot je de AOW-leeftijd hebt bereiktFlexibele verdeling tussen beleggen en sparenRendement is onzeker, je kunt (een deel van) je inleg verliezen
Sluit direct af

Het is nog niet mogelijk om Rabo ToekomstBeleggen aan te vragen in combinatie met een kapitaaloverdracht. Chat met ons voor de mogelijkheden.

De belangrijkste kenmerken van Rabo ToekomstBeleggen

Belastingvriendelijk

Leg je in binnen je jaarruimte of reserveringsruimte dan kun je een deel van je storting terugkrijgen via je belastingaangifte. Verder betaal je over je opgebouwde vermogen geen vermogensrendementsheffing. Pas als je het bedrag straks laat uitkeren, betaal je inkomstenbelasting. En die is vaak lager vanaf je AOW-leeftijd.

Beleggen en sparen

Bij Rabo ToekomstBeleggen kies je zelf voor de verhouding tussen beleggen en sparen. Tussentijds kun je deze verhouding zelf aanpassen. Het deel dat je niet belegt, staat op een Rabo ToekomstSparen rekening met variabele rente. Dit is een gekoppelde spaarrekening die we automatisch voor je openen als je kiest voor Rabo ToekomstBeleggen.

Het gemak van online

Rabo ToekomstBeleggen kun je eenvoudig zelf online afsluiten. Wij helpen je hierbij met onder andere een kennis- en ervaringstoets. Tijdens je aanvraag helpen wij je bij het maken van een aantal keuzes. Verder houden we je tijdens de looptijd op de hoogte met inzicht in de koersontwikkeling en de status van je portefeuille. Heel overzichtelijk via de Rabo Bankieren App.

Hoe werkt het?

Met Rabo ToekomstBeleggen start je nu met beleggen en zodra je straks de AOW leeftijd hebt bereikt kun je het opgebouwde bedrag periodiek laten uitkeren. 

Jij stort wanneer het jou uitkomt een bedrag op de gekoppelde Rabo ToekomstSparen rekening. Vervolgens kun je het gewenste bedrag overboeken naar je Rabo ToekomstBeleggen en wij beleggen dit bedrag voor je in een goed gespreide portefeuille. Je hebt hier zelf geen omkijken naar, wij beheren je beleggingen op basis van uitgangspunten die we met jou afspreken en jij kunt de resultaten volgen via de Rabo Bankieren App. Veel mensen leggen iedere maand een bedrag in. Er zit overigens wel een limiet aan het belastingvriendelijk inleggen. Dit kan alleen binnen je jaarruimte of reserveringsruimte.

Verkoop je beleggingen dan boeken wij de opbrengst over naar je gekoppelde Rabo ToekomstSparen. Andersom kun je ook weer beleggingen aankopen met het tegoed op je Rabo ToekomstSparen. Zo bepaal jij zelf de verhouding tussen sparen en beleggen. Geld overboeken naar een andere rekening, bijvoorbeeld je betaalrekening is niet mogelijk.

Bereken je jaarruimte Lees meer over Rabo ToekomstSparen

Zo werkt pensioensparen

Wat is het risico?

Het bedrag dat je straks hebt opgebouwd kan afwijken van het bedrag dat je in gedachten hebt. Dat komt doordat het rendement van beleggen nooit gegarandeerd is. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Met een passend beleggingsprofiel kun je grip houden op het risico.

Beleggingsprofiel
Ieder beleggingsprofiel heeft een eigen verdeling van aandelen- en obligatiefondsen. In het hoogste profiel zitten meer aandelen dan obligaties. In het laagste profiel meer obligaties dan aandelen. Aandelen schommelen meer in waarde. Obligaties zijn stabieler, maar leveren op de lange termijn vaak minder rendement op.

Risico afbouw
Naarmate de einddatum nadert, gaan we meer in obligatiefondsen beleggen om jouw risico af te bouwen. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Met risico afbouw willen we de kans verkleinen dat je laatste beleggingsjaren een negatieve invloed hebben je opgebouwde vermogen. We doen dit door (een deel van) je beleggingen te verschuiven naar een defensiever beleggingsprofiel. De laatste twee jaar voor de einddatum is dit volledig sparen. Deze risico afbouw is een vast kenmerk. Je kunt hier dus binnen Rabo ToekomstBeleggen geen andere afspraken over maken met ons.

Een echtscheiding, emigratie of overlijden zijn gebeurtenissen die gevolgen kunnen hebben voor je Rabo ToekomstBeleggen. Het kan namelijk zo zijn dat je beleggingen hierdoor verkocht moeten worden op een ongunstig moment, waardoor je kans hebt op verlies.

Wat zijn de kosten?

Het afsluiten van Rabo ToekomstBeleggen inclusief de daaraan gekoppelde Rabo ToekomstSparen met variabele rente kost eenmalig € 27,50.

Verder rekenen we onder andere kosten voor het beheer van je beleggingen:

Basisdienstverlening


Minimum per kwartaal

Tot € 100.000

Over het meerdere tot € 500.000

Over het meerdere tot € 2.000.000

Over het meerdere vanaf € 2.000.000

Er geldt geen btw-heffing

€ 5

0,06%

0,03%

0,01%

0,0025%


PortefeuillebeheerTot € 100.000

Over het meerdere vanaf € 100.000

Het tarief is inclusief 21% btw

0,10%

0,09%


Beleggingsfondsen Tussen de 0,15% en 0,2% over het belegd vermogen op jaarbasis.**

*Dit betreft het gemiddelde van het belegde vermogen aan het begin en het einde van het kwartaal. Dit is exclusief het saldo op je Rabo ToekomstBeleggenrekening.

**Naast het tarief dat de Rabobank jou in rekening brengt, betaal je ook voor de lopende kosten van de fondsen zelf. Lopende kosten zijn managementkosten, servicekosten, transactiekosten en overige kosten. Per jaar bedragen deze kosten, afhankelijk van het fonds waarin wordt deelgenomen, tussen 0,1% en 0,2% van de waarde van jouw portefeuille. Het precieze bedrag hangt af van jouw portefeuille.

Voor het afsluiten van Rabo ToekomstBeleggen heb je een betaalrekening nodig van de Rabobank, zodat je kunt inloggen en online kunt afsluiten. Aan de betaalrekening zijn kosten verbonden.

Wat zijn de fiscale regels?

  • Nieuwe inleg is aftrekbaar voor zover je jaar- of reserveringsruimte hebt.
  • Jouw tegoed valt in box 1, waardoor je geen vermogensrendementsheffing betaalt.
  • Op de einddatum gebruik je het tegoed voor de aankoop van periodieke uitkeringen. Over deze uitkeringen ben je belasting en premies verschuldigd tegen het tarief dat op dat moment voor jou van toepassing is. Dat kan een lager tarief zijn dan je nu betaalt, maar dat hoeft niet. Soms kan je er voor kiezen om op de einddatum nog verder te gaan met sparen.
  • Afkoop is meestal nadelig, omdat je over het gehele bedrag meteen en in één keer inkomstenbelasting moet betalen (maximaal 49,50%). Soms moet je ook nog een boete betalen aan de Belastingdienst.

Wat zijn de voorwaarden?

Lees voordat je kiest voor Rabo ToekomstBeleggen de voorwaarden goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je vindt hierin meer informatie over de beleggingsprofielen, beleggingsfondsen en het afbouwschema. Heb je Rabo ToekomstBeleggen afgesloten vóór 14 oktober 2019? Kijk dan hier voor de voorwaarden.

Om Rabo ToekomstBeleggen te kunnen afsluiten moet je in Nederland wonen. Dit is ook het geval als je straks een uitkeringsproduct bij ons wilt afsluiten.

Kostenoverzicht Rabo ToekomstBeleggen (PDF) Lees de productkenmerken en voorwaarden van Rabo ToekomstBeleggen (PDF) Lees de productkenmerken voorwaarden van Rabo ToekomstSparen (PDF) Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen bij de Rabobank (PDF)

Klaar om te starten met Rabo ToekomstBeleggen?

Chat met ons als je nog vragen hebt. Wij geven geen advies, wel inzicht in de productkenmerken en –voorwaarden waarmee je zelf een onderbouwde keuze kunt maken. Wil je eerst meer inzicht in jouw persoonlijke (toekomstige) financiële situatie, vraag dan een kosteloos oriëntatiegesprek aan.

Online afsluiten Eerst een oriëntatiegesprek