Alles over jaarruimte

Alles over jaarruimte

Wie aanvullend pensioen gaat opbouwen en daarbij gebruik wil maken van belastingvoordeel komt in aanraking met de jaarruimte en reserveringsruimte. Maar wat is dit eigenlijk? We leggen het hieronder graag aan je uit.

Wat is (mijn) jaarruimte?

Heb je vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd? Dan heb je een pensioengat, ook wel pensioentekort genoemd. Hierdoor ontstaat jaarruimte. Dit is het bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk op een lijfrentespaarrekening of –verzekering mag storten. Concreet betekent dit dat je jouw inleg van je belastbaar inkomen in box 1 mag aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Uiteindelijk betaal je straks over de uitkeringen uit je pensioenvermogen wel inkomstenbelasting, maar de kans is groot dat je na je AOW-leeftijd in een lager belastingtarief valt.

Je maximale jaarruimte, het maximumbedrag dat je mag storten, wordt bepaald door je pensioengat van het voorgaande jaar. Dit bedrag is dus voor iedereen anders. Wil je zelf berekenen hoeveel jaarruimte je hebt? Dat kan met onze handige tool. Zo weet je in een paar stappen welk bedrag je belastingvriendelijk kunt storten.

Reserveringsruimte

Heb je jouw jaarruimte niet gebruikt? Dan heb je mogelijk reserveringsruimte. Dit is de optelsom van je jaarruimte over de afgelopen 7 jaar en wordt gezien als een extra lijfrenteaftrek. Je kunt je reserveringsruimte benutten als je besluit om (extra) op te bouwen voor je pensioen op belastingvriendelijke wijze. Let er wel op: er is een maximale reserveringsruimte. Dit bedrag kan per jaar en per situatie verschillen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over je maximale reserveringsruimte.

Ik heb teveel gestort, wat nu?

Teveel storten, dus meer dan je jaarruimte, is mogelijk nadelig. Je mag het bedrag dat je buiten je jaarruimte hebt gestort niet aftrekken van je inkomen, maar soms betaal je tóch belasting over de uitkeringen. Het is meestal mogelijk om je storting terug te laten draaien. Hieronder lees je hoe dit werkt.

Heb ik een pensioengat?

Weet je niet zeker of je voldoende pensioeninkomsten hebt opgebouwd om je uitgaven als je met pensioen bent te kunnen betalen? Met onze tool kun je eenvoudig berekenen of je een pensioengat hebt.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer