Man sleutelt aan fiets

AOW en pensioen

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Dit is zo geregeld vanuit de overheid. Hierdoor zijn de meeste Nederlanders verzekerd van een inkomen als zij straks met pensioen gaan. De vraag is echter: is alleen AOW voldoende om goed rond te komen als je met pensioen bent?

Wanneer krijg ik AOW?

De AOW-leeftijd wordt in stappen verhoogd naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting. Bereken via onderstaande tool eenvoudig en snel jouw minimale en verwachte AOW-leeftijd.

Wanneer begint jouw pensioen? Check nu je AOW-leeftijd.

Geboortedatum Je bent nog te jong om een AOW leeftijd te kunnen bepalen. Voer een datum in van op of na 30-09-1950 De huidige invoer is ongeldig. Voer een geldige datum in. Zonder je geboortedatum kunnen we je AOW-leeftijd niet berekenen.
Check AOW-leeftijd
Pot met munten en fotolijstje

Hoeveel AOW ontvang ik?

Per jaar dat je woont en/of werkt in Nederland bouw je 2% op. De exacte hoogte hangt af van of je een partner hebt of (tijdelijk) in het buitenland hebt gewerkt. Je kunt zelf zien hoeveel AOW je straks ontvangt.

Bekijk hoeveel AOW je hebt opgebouwd via Mijnpensioenoverzicht.nlBekijk de maximale hoogte van de AOW-bedragen op SVB.nl

Is alleen AOW genoeg?

Dit is sterk afhankelijk van je uitgavepatroon en vaste lasten als je met pensioen bent. Door nu alvast in MijnPensioenoverzicht te kijken, weet je wat je straks ongeveer bruto en netto ontvangt. Hier zie je niet alleen wat je aan AOW opbouwt, maar ook wat je straks krijgt vanuit de pensioenregelingen waar je aan deelneemt. Denk je dat je straks meer inkomen nodig hebt, dan zijn er tal van oplossingen om dit te regelen, zoals sparen en/of beleggen. Denk daarnaast ook aan het verlagen van je vaste lasten, door te investeren in een eigen woning en af te lossen op de lening, zodat je uiteindelijk weinig tot geen hypotheeklasten meer voor betaalt.

Lees meer over het opbouwen van pensioenEen koophuis levert vermogen op