Man sleutelt aan fiets

AOW en pensioen

Wanneer kan ik met pensioen? Het antwoord op deze veelgestelde vraag is voor iedereen anders. Zo is dit onder andere afhankelijk van je AOW-leeftijd en de hoogte van je AOW. Bereken op deze pagina je AOW-leeftijd en ontdek of jouw AOW-bedrag voldoende is om goed rond te komen als je met pensioen bent.

Wat is AOW?

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Dit is zo geregeld vanuit de overheid. Hierdoor zijn de meeste Nederlanders verzekerd van een inkomen wanneer zij met pensioen gaan.

Wanneer krijg ik AOW?

Je ontvangt AOW wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Deze leeftijd hangt af van je geboortejaar en is dus voor iedereen anders. De leeftijd waarop je AOW krijgt, wordt in stappen verhoogd naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting. Wil je weten vanaf wanneer je AOW krijgt? Bereken dan via onderstaande tool eenvoudig en snel jouw minimale en verwachte AOW-leeftijd.

Wanneer begint jouw pensioen? Check nu je AOW-leeftijd.

Geboortedatum Je bent nog te jong om een AOW leeftijd te kunnen bepalen. Voer een datum in van op of na 30-09-1950 De huidige invoer is ongeldig. Voer een geldige datum in. Zonder je geboortedatum kunnen we je AOW-leeftijd niet berekenen.
Check AOW-leeftijd
Pot met munten en fotolijstje

Hoeveel AOW krijg ik?

Per jaar dat je woont en/of werkt in Nederland bouw je 2% AOW op. De exacte hoogte van je AOW hangt af van of je een partner hebt of (tijdelijk) in het buitenland hebt gewerkt.

AOW-bedragen

Wil je weten hoeveel AOW je al hebt opgebouwd? Of ben je benieuwd hoeveel AOW je krijgt wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt? Je kunt dit eenvoudig zelf inzien via MijnPensioenoverzicht.

Bekijk hoeveel AOW je hebt opgebouwd via Mijnpensioenoverzicht.nlBekijk de maximale hoogte van de AOW-bedragen op SVB.nl

Is alleen AOW genoeg?

Of enkel een AOW-uitkering genoeg is, is sterk afhankelijk van je uitgavenpatroon en vaste lasten als je met pensioen bent. Door nu alvast in MijnPensioenoverzicht te kijken, weet je ongeveer hoeveel AOW (bruto en netto) je krijgt wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Hier zie je niet alleen wat je aan AOW opbouwt, maar ook wat je straks krijgt vanuit de pensioenregelingen waar je aan deelneemt.

Denk je dat je naast je AOW straks meer inkomen nodig hebt, dan zijn er tal van oplossingen om dit te regelen, zoals sparen en/of beleggen. Denk daarnaast ook aan het verlagen van je vaste lasten, door te investeren in een eigen woning en af te lossen op de lening, zodat je uiteindelijk weinig tot geen hypotheeklasten meer voor betaalt.

Lees meer over het opbouwen van pensioenEen koophuis levert vermogen op