Vrouw op bank

Pensioen opbouwen

Goed dat je nadenkt over het opbouwen van pensioen! Door nu zelf pensioen op te bouwen kun je ervoor zorgen dat je straks de dingen kunt doen die je wilt doen als je met pensioen gaat. En het is makkelijker dan je nu misschien denkt. Lees hieronder hoe pensioenopbouw werkt en bekijk verschillende mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

Wat is pensioen?

Pensioen is je inkomen vanaf het moment dat je je pensioenleeftijd hebt bereikt of stopt met werken. Het is als het ware een spaarpotje voor later. Het is belangrijk om voldoende pensioen op te bouwen, zodat je later kunt leven zoals jij dat wilt.

Hoe werkt pensioenopbouw?

Vaak bestaat je pensioen uit drie delen (pijlers): je AOW, je pensioen via je werkgever en het deel dat je zelf aan pensioen opbouwt. Lees hieronder meer over de drie pijlers.

Pensioen opbouwen - Illustratie Inkomen nu en straks
*Rentewijzigingen voorbehouden. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan een deel van je inleg verliezen.

Lijfrente: banksparen, pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering?

Zelf extra pensioen opbouwen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van banksparen (pensioensparen), pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering. Al deze opties zijn een vorm van lijfrente. Dit betekent dat je aanvullend pensioen opbouwt met belastingvoordeel. Je geld staat tijdens de afgesproken looptijd vast. Na de looptijd kun je je lijfrente periodiek laten uitkeren door de bank of verzekeraar. Lees hieronder meer over deze drie vormen van lijfrente en ontdek de verschillen.

Pensioen berekenen: wat kan pensioensparen of -beleggen mij opleveren?

Een veelgestelde vraag is ‘Hoeveel pensioen krijg ik?’. Dit kan per persoon verschillen. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal rekenvoorbeelden. Hiermee kun je zien wat pensioensparen of pensioenbeleggen je kan opleveren, met zowel Rabo ToekomstSparen als Rabo ToekomstBeleggen.

Een aanvullend pensioen: wat zijn de overige mogelijkheden?

Je kunt natuurlijk ook voor andere opties kiezen om zelf pensioen op te bouwen. Zo kun je extra sparen voor je pensioen met een andere spaarrekening of je kunt beleggen voor je pensioen met een andere beleggingsvorm. Net waar jij je comfortabel bij voelt.

Pensioen opbouwen door jaarruimte te benutten

Als je het afgelopen jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd, heb je een pensioengat. Hierdoor ontstaat jaarruimte. Dit is het bedrag dat je per jaar met belastingvoordeel mag gebruiken om je pensioen aan te vullen. Wil je weten of je een pensioengat hebt of ben je benieuwd naar wat je per jaar belastingvriendelijk aanvullend mag opbouwen voor je pensioen?

YouTube Explainer - Rabo Helpt - Beleggen voor je pensioen

Beleggen voor je pensioen

Ben je van plan om te beleggen voor je pensioen? Dit wordt ook wel pensioenbeleggen genoemd en kan zowel mét als zonder belastingvoordeel. Bekijk deze video waarin Erwin en Mirjana uitleggen wat pensioenbeleggen is, hoe het werkt en waarom beleggen voor je pensioen een logische keus kan zijn.

Extra pensioen opbouwen als zzp’er of ondernemer

Ben je een ondernemer of zzp’er? Dan heb je net als de meeste Nederlanders recht op AOW. Wil je straks extra inkomen, dan zul je een aanvullend pensioen moeten opbouwen. Wij hebben vijf mogelijkheden om pensioen op te bouwen voor ondernemers op een rijtje gezet.

Straks slimmer met pensioen

Het is niet alleen slim om je inkomen voor straks op orde te brengen. Ook de vaste lasten in de hand houden helpt. Door bijvoorbeeld nu af te lossen op je hypotheek heb je straks minder maandelijkse kosten. Ook je huis verduurzamen kan een goede optie zijn.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer