Met Rabo Beheerd Beleggen Basis kies je voor eenvoudig beleggen tegen lage kosten. Je geld wordt duurzaam belegd door experts.

Volg de beurs tegen lage kostenStarten kan met ieder bedragGeld inleggen of stoppen wanneer jij het wilt
Vraag online aan

Afspraak maken

Illustratie windmolen

Beleggen op een duurzame manier

Met Rabo Beheerd Beleggen Basis beleg je standaard op een duurzame manier waarbij rekening wordt gehouden met het milieu, de mens en een goed bestuur.

Lees meer over duurzaam beleggen

De belangrijkste kenmerken van Rabo Beheerd Beleggen Basis

Rust en gemak

Jij opent Rabo Beheerd Beleggen Basis en legt geld in. Wij beleggen jouw geld in fondsen. Leun rustig achterover en laat onze experts het werk doen.

Wereldwijde spreiding

De portefeuille bestaat uit wereldwijd gespreide, duurzame indexfondsen. Deze aandelen- en obligatiefondsen volgen de index van een bepaalde beurs zo goed mogelijk, rekeninghoudend met het duurzame beleid van Rabobank. Dit zorgt voor lage kosten en een stabiele basis. Een goede spreiding verlaagt het risico.

Gericht op jouw doel

Tijdens je aanvraag geef je aan welk bedrag je wilt opbouwen en hoe lang je wilt beleggen. Wij helpen je bij het kiezen van een beleggingsprofiel dat hierbij past, zodat je op een verantwoorde manier je beleggingsdoel kunt bereiken.

Risico’s van beleggen

Met beleggen heb je aan de ene kant kans op een hoger rendement dan met sparen. Zeker met een langere looptijd kun je profiteren van rendement op rendement. Aan de andere kant is er ook het risico dat je een deel van je inleg kwijtraakt. Het risico is hoger dan bij sparen. Maak daarom de afweging of beleggen nu en straks bij je past.

Meer over risico’s van beleggen

Als je kiest voor beleggen bij de Rabobank, dan helpen wij je graag om dat op een verstandige manier te doen. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de kenmerken en risico’s van beleggen.

Het belangrijkste risico is dat je beleggingen in waarde kunnen dalen. Dit noemen we het koersrisico. Het risico dat een onderneming waarin je belegt failliet gaat, wordt debiteuren- of kredietrisico genoemd. Bij beleggingen buiten de eurozone kan er sprake zijn van valutarisico, het risico dat je belegging minder waard wordt doordat de valuta waarin je belegt minder waard wordt. Tot slot kunnen financiële markten overdreven reageren op nieuws en gebeurtenissen, waardoor er grote koersschommelingen optreden. Dit noemen we het volatiliteitsrisico.

Door beleggingen te spreiden over verschillende producten, regio’s en sectoren, wordt het koers- en kredietrisico kleiner. Bij Rabo Beheerd Beleggen doen experts dit voor je.

Meestal geldt dat hoe hoger het rendement is dat je wilt, hoe hoger het risico is dat je moet nemen. Beleg je voor een doel dat verder in de tijd ligt, dan kun je meer risico nemen dan wanneer je op kortere termijn over je belegde geld wilt beschikken. De periode dat je belegt wordt beleggingshorizon genoemd.

Meer uitleg

Duurzaamheidsinformatie

Met Rabo Beheerd Beleggen Basis beleg je standaard op een duurzame manier waarbij rekening wordt gehouden met het milieu, de mens en een goed bestuur. Dit wordt ook wel ESG genoemd: environment (E), social (S) en governance (G). Er wordt alleen belegd in beleggingsfondsen die voldoen aan het ESG-beleid van Rabobank.

Lees verder

Het uitgangspunt is dat de beleggingen in Rabo Beheerd Beleggen Basis bijdragen aan een duurzamere wereld. De beleggingen worden gescreend op duurzaamheidsrisico’s voor thema’s zoals klimaatverandering en biodiversiteit. Maar ook op bijvoorbeeld mensen- en arbeidsrechten, gezondheid en veiligheid. Dit is onderdeel van ons ESG-beleid.

Met dit ESG-beleid streeft Rabobank naar een goed financieel rendement, maar wordt ook de ESG-uitwerking van onze beleggingen in ogenschouw genomen. Concreet betekent dit dat de aandelenfondsen van Rabo Beheerd Beleggen Basis CO2 bewust zijn, met minimaal 30% minder CO2 uitstoot dan een algemene wereldwijde aandelen index. Ons uitsluitingsbeleid gaat verder dan alleen controversiële wapens. Ook gelden er beperkingen voor beleggingen in tabak, kolen en teerzandolie. Daarnaast zijn beleggingen in bedrijven uitgesloten die één (of meer) van de tien principes van het Global Compact van de Verenigde Naties overtreden. Deze principes gaan over zaken als bescherming van het milieu, het tegengaan van corruptie en het respecteren van mensen- en arbeidsrechten. Daarnaast is er veel aandacht voor ‘actief eigenaarschap’. Dat is het gesprek dat wordt gevoerd met bedrijven over duurzame kwesties. Ook wordt er binnen de beleggingsfondsen actief gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen.

Rabo Beheerd Beleggen Basis bestaat volledig uit beleggingstitels met de classificatie ESG-product. Het behalen van sociaal-maatschappelijk rendement is niet het voornaamste doel van dit beleggingsproduct maar duurzame overwegingen zijn wel een belangrijk en centraal onderdeel van het beleggingsproces. Onze beleggingsportefeuilles hebben algemene indices als benchmark waartegen de financiële resultaten worden afgezet. Deze indices kennen geen uitsluitingen, beperkingen of andere duurzaamheidsoverwegingen. Duurzaamheidsrisico’s kunnen leiden tot een afwijkend rendement van de portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen Basis.

Lees meer over duurzaam beleggen met Rabo Beheerd Beleggen Basis (PDF)

Hoe zijn de beleggingsprofielen opgebouwd?

Hieronder zie je de verhouding tussen aandelen- en obligatiefondsen in onze beleggingsprofielen. Aandelen schommelen meer in waarde. Obligaties zijn stabieler, maar leveren op de lange termijn vaak minder rendement.

 


Aandelen Obligaties Looptijd
Zeer offensief 90% 10% 15 jaar of langer
Offensief 70% 30% 10 jaar of langer
Neutraal 50% 50% 5 jaar of langer
Defensief 30% 70% 2 jaar of langer
Zeer defensief* - - -
Meer over beleggingsprofielen

Hoe langer je belegt, hoe meer tijd je hebt om eventuele verliezen goed te maken. De looptijd bepaalt de beleggingsprofielen waar je uit kunt kiezen. Met de keuze voor een bepaald beleggingsprofiel bepaal je met hoeveel risico en met welk verwacht rendement je wilt gaan beleggen. 


Hoe hoger het rendement dat je wilt, hoe meer risico je moet nemen. Dat risico is onderverdeeld in 4 categorieën, lopend van defensief tot zeer offensief. Ieder profiel kent een inschatting van een mogelijk verlies bij een slechte markt (neerwaarts risico) en van een mogelijke winst bij een goede markt (verwacht rendement).

Meer informatie over het beleggingsprofiel vind je via onderstaande link. Wij stellen graag samen met je het optimale beleggingsprofiel vast dat past bij het doel van je belegging.

Meer uitleg

Kosten van beleggen

Bij Rabo Beheerd Beleggen Basis zijn de kosten laag, onder meer omdat je belegt in indexfondsen. Je kunt starten met elk bedrag, maar toch is het verstandig toe te werken naar het door ons geadviseerde minimumbedrag van € 2.000. De reden hiervoor is dat de kosten bij een lager bedrag relatief hoog zijn ten opzichte van het rendement.

Starten met beleggen in 5 stappen:

  1. Open Rabo Beheerd Beleggen online. Zorg dat je gaat beleggen met geld dat je niet nodig hebt.
  2. Bepaal je doel, looptijd en hoeveel risico je wilt lopen: wij helpen je kiezen tijdens het online openen.
  3. Maak geld over naar je beleggingsrekening: je bepaalt zelf wanneer en hoeveel. Of stel een vast bedrag per maand in met periodiek beleggen.
  4. Leun rustig achterover: onze experts beleggen je geld in fondsen met een wereldwijde spreiding. Je hoeft hier verder niks voor te doen.
  5. Houd grip op je beleggingen: via Rabo Online Bankieren en de Rabo App zie je hoe het met je beleggingen gaat. Verder vragen wij je jaarlijks je gegevens te controleren en waar nodig te actualiseren.
Vraag online aan

Afspraak maken

Meer weten over Rabo Beheerd Beleggen Basis?

Heb je nog vragen?

Kan ik ook zakelijk beleggen?

Dat kan! Online aanvragen is nog niet mogelijk, maar we helpen je graag persoonlijk verder. Maak hiervoor vrijblijvend een afspraak. Wil je zakelijk starten met beleggen? Dan is het volgens de wet verplicht om een LEI te hebben. Deze kun je aanvragen via de Kamer van Koophandel.

Afspraak maken Lees meer over LEI op kvk.nl

Kan ik ook beleggen voor mijn kind?

Zeker! Je leest er op een aparte pagina meer over.

Lees meer over beleggen voor je kind

Kan ik mijn inleg verliezen?

Er is een mogelijkheid om je inleg te verliezen. Daarom is het belangrijk dat je verstandig belegt. Beleggen doe je voor de lange termijn. Je kunt je het beste houden aan je financiële plan en niet inspelen op schommelingen in de markt.

Moet ik ook betalen als ik geen geld inleg?

Je betaalt altijd een fee voor de basisdienstverlening voor Rabo Beheerd Beleggen. Heb je geen posities op je effectenrekening, dan betaal je het minimum van € 5,- per kwartaal. Je betaalt in dit geval geen fee voor het vermogensbeheer.

Hoelang duurt het voordat mijn geld belegd wordt na een storting?

Een storting op de beleggersrekening of een opname die vóór 0.00 uur is verwerkt, wordt doorgaans de volgende dag in behandeling genomen en binnen enkele dagen uitgevoerd. De verwerking van benodigde effectentransacties kan in uitzonderlijke gevallen maximaal tien beursdagen in beslag nemen. Als je een eerste storting doet op de beleggersrekening, wordt je Rabo Beheerd Beleggen portefeuille in de praktijk dus gedurende een aantal dagen opgebouwd. Je kunt de samenstelling van je actuele portefeuille online inzien en verwerkte transacties raadplegen.

Kan ik altijd opzeggen?

Je kunt elk moment stoppen met Rabo Beheerd Beleggen. Dat kan op een gunstig of minder gunstig moment zijn. Het beste resultaat krijg je door je geld voor langere tijd opzij te zetten. Dan heb je voldoende tijd om een daling in waarde weer goed te maken.

Kan ik automatisch inleggen bij beleggen?

Je hebt bij Rabo Beheerd Beleggen Basis de mogelijkheid om periodiek te beleggen. Je kunt elk moment geld bijstorten wanneer je wilt.

Wordt mijn geld duurzaam belegd?

Samen werken aan een betere wereld voor mens en milieu. Dat vinden wij als Rabobank belangrijk, ook als het om beleggen gaat. Daarom wordt Rabo Beheerd Beleggen in 2020 standaard duurzaam.

Lees meer over duurzaam beleggen

Wat zijn indexfondsen?

Indexfondsen zijn aandelen- en obligatiefondsen die een bepaalde beurs zo goed mogelijk volgen. Dit betekent dat je beleggingen ongeveer gelijk zijn aan die beurs. Het rendement is daarom ook ongeveer gelijk aan het rendement van die beurs.