Beleggingen wel of niet verkopen

Overweeg je om je beleggingen te verkopen? Misschien omdat je het geld nodig hebt of omdat je je beleggingsdoel hebt bereikt. Wat je reden ook is, je kunt bij ons altijd je hele beleggingstegoed of een deel ervan opnemen. Bepaal wel altijd eerst of het verstandig is om te verkopen óf dat het beter is om je beleggingen nog even aan te houden. Wij helpen je daar graag bij.

Beleggingen verkopen: wanneer wel en niet?

Grafiek met gebeurtenissen negatieve impact op aandelenkoersen

Het gaat minder op de beurs

Wat doe jij als het minder gaat op de beurs? Verkoop je je beleggingen, blijf je belegd of koop je juist bij? Hoewel je misschien snel denkt aan verkopen als het minder gaat, is dit niet altijd verstandig. Je lijdt dan zelfs vaak verlies. Wie voor de lange termijn belegt, weet dat pieken en dalen erbij horen.

In de toekomst kijken is lastig. Je weet dan ook niet hoe de koersen zich zullen ontwikkelen. Als we kijken naar het verleden zien we dat er voor een breed gespreide portefeuille na een dip altijd weer een periode van herstel komt. Nu weten we dat in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie zijn voor de toekomst. Maar met een langere looptijd krijgen je beleggingen wel de kans om zich te herstellen. Dus hoe lastig het ook is om je emotie onder controle te houden, blijf altijd denken aan de lange termijn.

Een voorbeeld: sinds de Grote Financiële Crisis van 2007-2009 zijn er veel dingen gebeurd die in eerste instantie een negatieve impact hadden op de aandelenkoersen. Denk aan de eurocrisis, gebeurtenissen in de politiek en natuurlijk de coronacrisis. Maar zelfs als je vlak voor die momenten was begonnen met beleggen, heb je sindsdien alsnog een positief rendement behaald. Als je onderweg maar niet bent uitgestapt.

Je hebt voldoende buffer waarover je direct kunt beschikken

Je kunt je geld altijd opnemen, maar dat betekent niet dat het ook altijd direct op je rekening staat. Bij Rabo Beheerd Beleggen storten wij het geld dat je wilt opnemen meestal binnen 3 of 4 beursdagen na de opname op het door jou gekozen rekeningnummer. Bij Rabo Zelf Beleggen werkt het net even anders. Daar ontvang je het geld van je verkooporder meestal twee werkdagen nadat de order is uitgevoerd.

Het is dus niet verstandig om je beleggingen te verkopen als je direct moet kunnen beschikken over je geld of een deel ervan. In dat geval kun je beter gebruikmaken van je opgebouwde buffer, als je hierover beschikt. Heb je niet voldoende aan je opgebouwde buffer of heb je iets langer de tijd? Dan kan het wel verstandig zijn om je beleggingen te verkopen als je je geld nodig hebt. Meer hierover lees je iets verder op deze pagina.

Illustratie pijl beleggen

Je wilt met in- en uitstappen extra rendement behalen

Ben je op zoek naar het juiste in- en uitstapmoment? Dan kun je er als belegger voor kiezen om de markt te gaan timen. Dit betekent dat je regelmatig beleggingen op een goed moment verkoopt en vervolgens weer aankoopt als de koersen laag zijn.

Toch is dit niet altijd verstandig. Het steeds in- en uitstappen vergroot de kans op een negatief resultaat. Je moet namelijk niet alleen een goed uitstapmoment bepalen, maar ook telkens het juiste instapmoment. Het missen van slechts enkele goede dagen heeft al een grote invloed op de ontwikkeling van je vermogen op de lange termijn. Daarnaast heb je als zelfbelegger ook te maken met kosten. Zo kunnen de transactiekosten flink oplopen als je vaak handelt. Als je belegt met Rabo Beheerd Beleggen is het überhaupt niet mogelijk om de markt te timen. Je weet namelijk nog niet wat de koers wordt op het moment van instappen.

Juist belegd blijven kan in deze situatie verstandiger zijn. Door een lange looptijd aan te houden en niet steeds in en uit te stappen, kun je namelijk profiteren van het rendement-op-rendement effect. Je behaalt dan niet alleen rendement op je inleg, maar ook op je eerder behaalde rendement.

Wist je dat...

aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Je hebt je beleggingsdoel bereikt

Na geduldig afwachten is het eindelijk zover: je hebt je beleggingsdoel bereikt! In dat geval kan het verstandig zijn om je beleggingen te verkopen. Zo kun je het geld gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van je nieuwe huis, de studie van je kind of er lekker van gaan genieten op (wereld)reis.

Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je geld op te nemen als je bijvoorbeeld nog niet alles direct nodig hebt. Het andere deel kan dan belegd blijven. Dit is afhankelijk van jouw situatie en wat je met het geld wilt doen.

Beleggingsdoel nog niet bereikt? Bekijk hieronder 6 tips om je doel alsnog te behalen.

Illustratie hand met geldmunten

Je hebt op korte termijn je geld nodig

Je weet vast dat het slim is om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. En dat het handig is om voldoende geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Je weet alleen niet wat er in de toekomst kan gebeuren. Misschien stopt je auto er plotseling mee of gaat er iets kapot in huis.

Als je niet uitkomt met je spaargeld kan het nodig zijn om je beleggingen of een deel ervan te verkopen. Dit is geen probleem. Je geld staat niet vast en je kunt het opnemen wanneer het jou uitkomt. Houd er wel rekening mee dat het na de opname meestal een paar beursdagen duurt voordat het geld op je rekening staat. Soms kan dit langer duren.

Je portefeuille is uit balans

Koersen kunnen binnen een korte periode flink stijgen of dalen. Door deze koersschommelingen kan je portefeuille uit balans raken, waardoor hij niet meer aansluit op je uitgangspunten. Zo kan het stukje aandelen binnen je portefeuille bijvoorbeeld te groot worden vergeleken je andere beleggingen. Hierdoor neemt je spreiding af en loop je meer risico. Als zelfbelegger kun je in deze situatie het beste je portefeuille herbalanceren door een deel van je beleggingen te verkopen. Bij Rabo Beheerd Beleggen gebeurt dit automatisch en hoef je hier niets voor te doen.