Herbalanceren

Het is goed om regelmatig te controleren of je beleggingsportefeuille nog steeds overeenkomt met je wensen en doelen. Een onderdeel van het doornemen van je portefeuille is herbalanceren. In de beheerportefeuille doen wij dit zodra daar aanleiding toe is. We leggen je graag uit wat herbalanceren is, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je dit het beste kunt gebruiken.

Wat is herbalanceren illustratie

Wat is herbalanceren?

Met het besturen van een auto moeten we als chauffeur af en toe aan het stuur draaien om de auto goed op de weg te houden. Bij het beheren van een portefeuille moeten we ook zorgen dat deze niet te ver afwijkt van de startpositie. Dat kan door herbalanceren. Met herbalanceren breng je de wegingen binnen je portefeuille weer in lijn met je originele plan.

Een voorbeeld. Je bent gestart met 50% obligaties en 50% aandelen. Deze samenstelling kan in de loop van de tijd door koersbewegingen op de financiële markten wijzigen. Als aandelen veel harder stijgen dan obligaties, kan een jaar later de samenstelling van je portefeuille 60% aandelen en 40% obligaties zijn. Je kunt er dan voor kiezen om aandelen te verkopen en met die opbrengsten obligaties terug te kopen. Als je aandelen juist veel harder zijn gedaald dan je obligaties, kan de aandelenweging zijn teruggelopen naar 40%. Je kunt dan aandelen kopen om weer terug te komen op een 50%/50% weging.

Waarom herbalanceren?

De samenstelling van je portefeuille kan in de loop van de tijd door koersbewegingen op de financiële markten wijzigen. Beurzen bewegen nooit in één rechte lijn omhoog of omlaag. We maken vaker beurzen mee die op en neer gaan. Het voordeel van herbalanceren is dat je titels eerst laag koopt en dan hoog verkoopt. Op deze manier profiteer je optimaal van de grillige beurzen.

Waarom herbalanceren illustratie

Voorbeeld

Stel, je belegt voor € 50 in aandelen en € 50 in obligaties. Je obligaties bewegen niet en je aandelen dalen naar € 40. Je portefeuillewaarde daalt daardoor naar € 90. Later stijgen je aandelen weer met 25%.

Niet herbalanceren van je portefeuille: je aandelen stijgen weer naar € 50. Je hebt geen winst of verlies gedraaid. De waarde van je portefeuille is namelijk weer gelijk aan de startwaarde: € 100.Wel herbalanceren van je portefeuille: je maakt winst. Je hebt je portefeuille namelijk teruggezet naar de startpositie van 50% aandelen en 50% obligaties. Hiervoor heb je eerst € 5 aan obligaties verkocht en vervolgens € 5 aan aandelen bijgekocht. Je aandelen stijgen met 25% van € 45 naar € 56,25. De waarde van je portefeuille komt daardoor op € 101,25, een winst van € 1,25. Je kunt opnieuw herbalanceren naar € 50,62 aandelen en € 50,62 obligaties.

Nog belangrijker is dat je het risico weer in lijn brengt met je wensen. Als je bijvoorbeeld 50% aandelen en 50% obligaties in je portefeuille passend vindt, terwijl de weging inmiddels is opgelopen naar 60% aandelen. Je risico is dan stilzwijgend toegenomen zonder dat je hiervoor gekozen hebt. Door het gewicht terug te brengen, is het risico van de portefeuille weer in lijn met je keuze.

Hoe herbalanceren?

Je kunt periodiek bepalen of je je portefeuille wilt herbalanceren. Voor jou als zelfbelegger is het goed om op één vast moment per jaar te herbalanceren. Dit kun je dan mooi combineren met de vraag of je doel en (financiële) situatie nog actueel is. Daarnaast blijven de transactiekosten met één keer per jaar ook binnen de perken.

Heb je zelf onvoldoende tijd en wil je het herbalanceren van je portefeuille graag uitbesteden, dan kun je Rabo Beheerd Beleggen overwegen. Bij Rabo Beheerd Beleggen controleren wij elke maand of je portefeuille geherbalanceerd moet worden. Wij kunnen je portefeuille goed in balans houden vanwege de lagere transactiekosten dan bij Rabo Zelf Beleggen. Bovendien worden deze transactiekosten niet apart in rekening gebracht bij beheerd beleggen maar zijn deze opgenomen in het fonds.

Lees meer over Rabo Beheerd Beleggen