Taoufik en Shelly

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een flinke stap. Het zou ingewikkeld zijn en er zitten risico’s aan. In alle eerlijkheid: je kunt (een deel van) je inleg verliezen, maar hier staat wel de kans op een mooi rendement tegenover. Hieronder leggen we uit hoe beleggen voor beginners werkt. Misschien is beginnen met beleggen wel minder spannend dan jij denkt.

Wist je dat 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens al beleggen?

Waarom beginnen met beleggen?

Iets extra’s opbouwen voor je pensioen, de studie van je kind, je droomhuis… De overheid trekt zich steeds verder terug en dat betekent dat je op financieel vlak vaker je eigen boontjes moet doppen. Als je op tijd begint en genoeg tijd neemt, dan kun je met beleggen een bedrag opbouwen voor dit soort dingen. Wel is het slim om pas met beleggen aan de slag te gaan als je jouw spaarbuffer op orde hebt, zodat je onverwachte uitgaven kunt opvangen.

Lees meer over sparen of beleggen

Hoe werkt beleggen?

Als je een aandeel koopt dan koop je een deelneming in een bedrijf. Gaat het goed met dat bedrijf, dan stijgt vaak de waarde van je aandeel. Gaat het minder, dan daalt doorgaans de waarde. Verder hangt de koers onder andere af van vraag en aanbod. Je kunt er voor kiezen om aandelen van één bedrijf te kopen, maar wat beleggers vaak doen is hun geld spreiden over aandelen van meerdere bedrijven. Dat gaat het makkelijkst via beleggingsfondsen: in zo’n fonds zitten verschillende aandelen en/of obligaties, vaak verspreid over verschillende regio’s in de wereld. Het voordeel hiervan is dat als het wat minder gaat met het ene aandeel, dit rechtgetrokken kan worden door een ander aandeel in het fonds. Zo spreid je dus je risico’s en kansen.

Obligatie

Een obligatie is een stukje lening aan een bedrijf of overheid, waarover je meestal rente ontvangt. Obligaties hebben doorgaans een lager risico dan aandelen, het verwachte rendement is meestal ook lager.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen op de beurs is een mogelijkheid. Hiervoor is enige kennis wel belangrijk, want je moet zelf je aandelen kiezen en kopen. Zelf de markt scherp in de gaten houden dus! Een andere mogelijkheid is laten beleggen. Bij ons heet dit Rabo Beheerd Beleggen. Hierbij stort je geld op je beleggersrekening dat door onze specialisten wordt belegd in goed gespreide fondsen. Je hebt er dan geen omkijken naar! Wel vragen wij je om één keer per jaar je beleggingen te actualiseren, zodat we samen kunnen kijken of je nog op koers ligt en of we nog volgens jouw wensen beleggen.

Ontdek de 4 verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen

Risico's van beleggen

Als je gaat beleggen zijn er risico’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Via de link hieronder lees je meer over de risico's van beleggen en hoe je hiermee kunt omgaan.

Een eerlijk verhaal over de risico's van beleggen

Illustratie beleggen pijl omhoog

Webinar: Bereik meer met je geld

Wil je eerder kunnen stoppen met werken, je hypotheek aflossen of je (studerende) kinderen financieel ondersteunen? Dan heb je straks geld nodig. Misschien denk je ‘dat komt later wel’, maar als je een mooi bedrag wilt opbouwen, dan is het nu tijd voor actie! Bekijk één van de gratis webinars ‘Bereik meer met je geld’ en ontdek in 1 uur hoe je een groot bedrag kunt opbouwen.

Schrijf je in voor het webinar

Nog niet zeker hoe je wilt gaan beleggen?

We hebben een tool waarmee je kunt ontdekken welke beleggingsvormen mogelijk interessant zijn voor jou.

 

Ontdek welke beleggingsvorm bij jou past Bekijk alle beleggingsvormen