Een jongen buiten op straat

Wat is het juiste instapmoment bij beleggen?

Wanneer kan je het beste beginnen met beleggen? Veel beginnende beleggers vinden dit een moeilijke vraag. Ze zien wat er nu allemaal gebeurt in de wereld en twijfelen. De oorlog in Oekraïne, de stijgende energie- en voedselprijzen en de oplopende rente zorgen namelijk voor veel onzekerheid. Is dit wel het juiste moment om in te stappen? De waarheid is dat niemand weet wat de beurs in de toekomst gaat doen. We weten alleen wel dat pieken en dalen erbij horen. Koersen zijn nu eenmaal beweeglijk.

Grafiek met gebeurtenissen negatieve impact op aandelenkoersen

Wat is belangrijker: tijd of timing?

Tegelijkertijd is de kans op een positief rendement bij beleggen simpelweg groter dan bij sparen. Daarbij is tijd in de markt belangrijker dan timing van de markt. Met andere woorden: wie zich vooral bezighoudt met in- en weer uitstappen en andersom vergroot de kans op een teleurstellend resultaat.

Een voorbeeld: sinds de Grote Financiële Crisis van 2007-2009 zijn er veel dingen gebeurd die in eerste instantie een negatieve impact hadden op de aandelenkoersen. Denk aan de eurocrisis, verschillende politieke gebeurtenissen en natuurlijk de coronacrisis. Maar zelfs als je vlak voor die momenten was begonnen met beleggen, heb je daarna alsnog een positief rendement gehaald, als je onderweg maar niet bent uitgestapt.

Zorg voor een goede spreiding

Nu bieden resultaten uit het verleden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar hoe langer je belegd blijft, hoe groter de kans is dat je wordt beloond voor het nemen van het risico dat bij beleggen hoort. Daarbij is het noodzakelijk dat je zorgt voor een goede spreiding, dat kan bijvoorbeeld als je belegt in fondsen met een wereldwijde spreiding.

Het juiste instapmoment bestaat niet

Je bezighouden met wanneer het wel of niet een goed moment is om te beleggen, leidt juist af van de beslissing om te gaan beleggen. Juist een lange looptijd (ook wel beleggingshorizon genoemd) zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk kunt profiteren van het rendement-op-rendement effect. Rendement-op-rendement effect betekent dat je niet alleen rendement behaalt op je inleg, maar ook op je eerder behaalde rendement.

Het loont dus om niet te proberen het juiste moment af te wachten, maar in te stappen zodra je voldoende financiële ruimte hebt. Natuurlijk maak je daarbij een bewuste keuze hoeveel risico je precies wil nemen met je beleggingen.

Wist je dat...

aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Man kijkt op telefoon

Automatisch inleggen

Vind je het alsnog spannend om in een keer met een groot bedrag in te stappen, dan kun je overwegen om periodiek in te leggen door middel van automatisch inleggen. Bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag. Daardoor heb je minder last van koersschommelingen. Je stapt namelijk op meerdere momenten in. Zo bouw je ongemerkt een mooi bedrag op.

Lees meer over automatisch inleggen

Auteur

Jesse Groenewegen

Beleggingsstrateeg

phone

Hulp nodig?