Man zit op stoel en kijkt naar tablet

Zelf beleggen of laten doen: 4 verschillen

Zelf beleggen of beheerd beleggen, het is nogal een verschil. Want wil je zelf de touwtjes in handen houden? Dan moet je genoeg kennis en tijd in huis hebben om je beleggingsportefeuille samen te stellen. Kies je ervoor om het uit te besteden? Dan laat je experts je beleggingsportefeuille beheren. We zetten de vier belangrijkste verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen voor je op een rij.

De vier belangrijkste verschillen

Zelf Beleggen

Jij bepaalt zelf waarin je belegt

Rendement afhankelijk van je keuzes Kosten afhankelijk van je keuzes Kost meer tijd Financiële kennis en belangstelling nodig

Beheerd Beleggen

Laat specialisten voor je beleggen

Solide rendement Vaste kosten voor beheer afhankelijk van je inleg Kost weinig tijd Weinig financiële kennis en belangstelling nodig

1. Rendement en risico

Je hebt kans op een mooi rendement. Zeker als je voor de langere termijn belegt, want dan kun je profiteren van rendement op rendement. Aan beleggen zijn natuurlijk ook risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Tot zover is dat waarschijnlijk geen verrassing voor je. Maar hoe zit dit bij beheerd beleggen in vergelijking tot zelf beleggen?

Bij beheerd beleggen laat je het beleggen over aan specialisten. Zij selecteren voor jou een goed gespreide portefeuille met als uitgangspunt een balans tussen rendement en risico. Wel wordt er aan je gevraagd om een beleggingsprofiel te kiezen en minimaal één keer per jaar te controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Wanneer je zelf aan de slag gaat op de beurs, kies jij voor welke aandelen en effecten jij gaat. Hierbij schat je zelf in welke transacties voor jou gunstig kunnen uitpakken en welke kosten en risico’s daarbij komen kijken. Wat beleggers vaak doen is hun geld spreiden over meerdere beleggingen. Het voordeel hiervan is dat als het wat minder gaat met de ene belegging, dit kan worden rechtgetrokken door een andere belegging. Zo spreid je dus je risico’s en kansen. Je begrijpt dat hiervoor enige kennis wel belangrijk is, want je moet zelf de beleggingen kiezen en kopen. Zelf de markt scherp in de gaten houden dus!

Meer over rendement en risico

2. Kosten

Iedere belegger wil de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Hogere kosten kunnen namelijk je rendement drukken, best logisch toch? Nu is het zo dat je doorgaans voor beheerd beleggen wat meer betaalt dan voor zelf beleggen. Dit komt omdat je beleggingen voor jou beheerd worden. Je hebt er dus bijna geen omkijken naar.

Bij zelf beleggen sta jij zelf aan het roer. Dat kan je natuurlijk kosten schelen. Weeg in je besluit wel goed mee of het kostenverschil opweegt tegen de tijd en de kennis die je investeert en het mogelijke rendement als je zelf aan de slag gaat.

Meer over de kosten van beleggen
laptop met grafiek met daarin een stijgende lijn

3. Tijd

Wanneer je je geld laat beleggen, kost dit als vanzelfsprekend minder tijd. Specialisten beheren je beleggingsportefeuille, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Het enige wat jij hoeft te doen is één keer per jaar controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Wanneer je zelf belegt heb je meer tijd nodig dan wanneer je het beleggen uitbesteedt. Je bent dan bezig met het in de gaten houden van de financiële markten, het monitoren van de koersen en het aankopen en verkopen van beleggingen.

4. Kennis

Geef je het beleggen uit handen, dan kan dat zonder dat je veel kennis over beleggen hebt. Specialisten beheren tenslotte jouw beleggingsportefeuille. Je hoeft eigenlijk alleen je wensen ten aanzien van je portefeuille kenbaar te maken. Dat doe je door bij je aanvraag een aantal vragen te beantwoorden. Ook vragen we je elk jaar om te controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Voor zelf beleggen is dit een ander verhaal. Om zelf aan de slag te gaan met beleggen, heb je wat meer financiële kennis en ervaring nodig. Je moet zelf de juiste keuzes over je portefeuille maken. Je kunt een goede inschatting maken over welke kosten voor jou acceptabel zijn en het risico dat je wilt lopen. Ook moet je je goed kunnen beheersen als het wat slechter gaat met de beurs. Pieken en dalen horen nu eenmaal bij beleggen. Het is belangrijk dat je je niet te vaak in- en uitstapt, maar voor de lange termijn je beleggingen aanhoudt.

Hoe werkt het?

Rabo Zelf Beleggen

Wanneer je zelf belegt, sta je zelf aan het roer. Je hebt een eigen visie op bedrijven en producten waarin je wilt beleggen.

Je koopt zelf je beleggingen aan via Rabo Online Bankieren of de Rabo App. Zo stel je zelfstandig je eigen beleggingsportefeuille samen uit een breed assortiment, ook met duurzame producten. Je maakt bewuste keuzes over welke kosten je acceptabel vindt en het risico dat je wilt lopen. Je kunt starten met elk bedrag. Je krijgt toegang tot uitgebreide beleggingsinformatie en inzicht in je portefeuille om goed geïnformeerd je keuzes te maken.

Rabo Beheerd Beleggen

Heb je weinig kennis of tijd om te beleggen? Dan past het beheerd beleggen mogelijk bij jou.

We helpen je bij het bepalen van je doelbedrag, looptijd en risico. Die moeten goed op elkaar zijn afgestemd om op de lange termijn een mooi bedrag op te bouwen. Je maakt het geld dat je wilt beleggen over naar je beleggersrekening. Dit kan eenmalig of automatisch een vast bedrag per maand zijn. Je kunt starten met elk bedrag. Onze experts kopen op basis van onderzoek, analyse en innovatie de juiste beleggingen voor je aan. Ook houden we je portefeuille in de gaten.

Ontdek welke beleggingsvorm het beste bij jou past

Aandelen, fondsen, zelf beleggen of het laten doen… Ja, er valt wat te kiezen als je gaat beleggen. Maar welke beleggingsvorm past nou bij jou? Ontdek met deze tool wat er zoal mogelijk is. De uitslag kan je richting geven, maar is geen advies. Bij beleggen is het belangrijk dat je kosten in verhouding staan tot het bedrag waarmee je belegt. Verder is het altijd belangrijk dat je een buffer voor onverwachte uitgaven achter de hand hebt voordat je start met beleggen.

Start keuzehulp

Wist je dat...

...aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.