Man zit op stoel en kijkt naar tablet

Zelf beleggen of laten doen: 4 verschillen

Zelf beleggen of beheerd beleggen, het is nogal een verschil. Want wil je zelf de touwtjes in handen houden? Dan moet je genoeg kennis en tijd in huis hebben om je beleggingsportefeuille samen te stellen. Kies je ervoor om het uit te besteden? Dan laat je experts je beleggingsportefeuille beheren. We zetten de vier belangrijkste verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen voor je op een rij.

1. Rendement en risico

Je hebt kans op een mooi rendement. Zeker als je voor de langere termijn belegt, want dan kun je profiteren van rendement op rendement. Aan beleggen zijn natuurlijk ook risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Tot zover is dat waarschijnlijk geen verrassing voor je. Maar hoe zit dit bij beheerd beleggen in vergelijking tot zelf beleggen?

Bij beheerd beleggen laat je het beleggen over aan specialisten. Zij selecteren voor jou een goed gespreide portefeuille met als uitgangspunt een balans tussen rendement en risico. Wel wordt er aan je gevraagd om een beleggingsprofiel te kiezen en minimaal één keer per jaar te controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Wanneer je zelf aan de slag gaat op de beurs, kies jij voor welke aandelen en effecten jij gaat. Hierbij schat je zelf in welke transacties voor jou gunstig kunnen uitpakken en welke kosten en risico’s daarbij komen kijken. Wat beleggers vaak doen is hun geld spreiden over meerdere beleggingen. Het voordeel hiervan is dat als het wat minder gaat met de ene belegging, dit kan worden rechtgetrokken door een andere belegging. Zo spreid je dus je risico’s en kansen. Je begrijpt dat hiervoor enige kennis wel belangrijk is, want je moet zelf de beleggingen kiezen en kopen. Zelf de markt scherp in de gaten houden dus!

2. Kosten

Iedere belegger wil de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Hogere kosten kunnen namelijk je rendement drukken, best logisch toch? Nu is het zo dat je doorgaans voor beheerd beleggen wat meer betaalt dan voor zelf beleggen. Dit komt omdat je beleggingen voor jou beheerd worden. Je hebt er dus bijna geen omkijken naar.

Bij zelf beleggen sta jij zelf aan het roer. Dat kan je natuurlijk kosten schelen. Weeg in je besluit wel goed mee of het kostenverschil opweegt tegen de tijd en de kennis die je investeert en het mogelijke rendement als je zelf aan de slag gaat.

laptop met grafiek met daarin een stijgende lijn

3. Tijd

Wanneer je je geld laat beleggen, kost dit als vanzelfsprekend minder tijd. Specialisten beheren je beleggingsportefeuille, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Het enige wat jij hoeft te doen is één keer per jaar controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Wanneer je zelf belegt heb je meer tijd nodig dan wanneer je het beleggen uitbesteedt. Je bent dan bezig met het in de gaten houden van de financiële markten, het monitoren van de koersen en het aankopen en verkopen van beleggingen.

4. Kennis

Geef je het beleggen uit handen, dan kan dat zonder dat je veel kennis over beleggen hebt. Specialisten beheren tenslotte jouw beleggingsportefeuille. Je hoeft eigenlijk alleen je wensen ten aanzien van je portefeuille kenbaar te maken. Dat doe je door bij je aanvraag een aantal vragen te beantwoorden. Ook vragen we je elk jaar om te controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Voor zelf beleggen is dit een ander verhaal. Om zelf aan de slag te gaan met beleggen, heb je wat meer financiële kennis en ervaring nodig. Je moet zelf de juiste keuzes over je portefeuille maken. Je kunt een goede inschatting maken over welke kosten voor jou acceptabel zijn en het risico dat je wilt lopen. Ook moet je je goed kunnen beheersen als het wat slechter gaat met de beurs. Pieken en dalen horen nu eenmaal bij beleggen. Het is belangrijk dat je je niet te vaak in- en uitstapt, maar voor de lange termijn je beleggingen aanhoudt.

YouTube Explainer - Rabo Helpt - Zelf beleggen of laten beleggen

Zelf beleggen of laten beleggen: de voor- en nadelen

Als beginnende belegger sta je voor een keus: ga je zelf beleggen of laat je je geld beleggen? In deze video leggen Erwin en Mirjana je uit hoe zelf beleggen en laten beleggen werkt, wat de verschillen zijn en bespreken ze de voor- en nadelen van beide vormen.

Ontdek welke beleggingsvorm het beste bij jou past

Aandelen, fondsen, zelf beleggen of het laten doen… Ja, er valt wat te kiezen als je gaat beleggen. Maar welke beleggingsvorm past nou bij jou? Ontdek met onze keuzehulp wat er zoal mogelijk is. De uitslag kan je richting geven, maar is geen advies. Bij beleggen is het belangrijk dat je kosten in verhouding staan tot het bedrag waarmee je belegt. Verder is het altijd belangrijk dat je een buffer voor onverwachte uitgaven achter de hand hebt voordat je start met beleggen.

Beleggen voor jongeren

Webinar: Bereik meer met je geld

Wil je eerder kunnen stoppen met werken, je hypotheek aflossen of je (studerende) kinderen financieel ondersteunen? Dan heb je straks geld nodig. Misschien denk je ‘dat komt later wel’, maar als je een mooi bedrag wilt opbouwen, dan is het nu tijd voor actie! Bekijk één van de gratis webinars ‘Bereik meer met je geld’ en ontdek in 1 uur hoe je een groot bedrag kunt opbouwen.

Wist je dat...

...aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Als je ons belt met de app, weten we gelijk wie je bent en kunnen we je veilig en snel helpen. Klik hier en bel ons met de app

Of kies hier het gewenste nummer