Sparen of beleggen

Sparen of beleggen

Door een terugtrekkende overheid wordt het steeds belangrijker om zelf vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen of voor de studie van je kind. Wat is dan wijsheid: sparen of beleggen? Het is vooral afhankelijk van je focus en de termijn. En in veel gevallen is een combinatie van sparen en beleggen een prima oplossing.

Sparen

Met sparen kan je je inleg niet verliezen. Kies je voor een vaste spaarrente, dan heb je ook de zekerheid van een vast rendement. Een veilige gedachte, maar er kleven ook nadelen aan. De rente is nu namelijk laag, dus vermogen opbouwen via het rendement op een spaarrekening is tegenwoordig een uitdaging. Bovendien is het rendement niet hoog genoeg om eventuele belasting op je vermogen te compenseren.

Onthoud wel dat het eigenlijk altijd begint met sparen. Als je geen buffer achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven is het onverstandig om te beleggen.

Bekijk spaarrekeningen

Beleggen

Met beleggen is je rendement niet gegarandeerd. Je inleg kan dus minder waard worden. Hiertegenover staat wel de mogelijkheid op een rendement dat hoger is dan bij sparen. Om het risico te beperken wordt er bij beheerd beleggen vaak belegd in fondsen met een goede wereldwijde spreiding. Daarnaast kun je zelf een beleggingsprofiel kiezen: kort gezegd is dit een verhouding tussen aandelen en obligaties.

Beginnen met beleggen

Bereken zelf wat sparen en beleggen kan opleveren

Illustratie beleggen pijl omhoog

Webinar: Bereik meer met je geld

Wil je eerder kunnen stoppen met werken, je hypotheek aflossen of je (studerende) kinderen financieel ondersteunen? Dan heb je straks geld nodig. Misschien denk je ‘dat komt later wel’, maar als je een mooi bedrag wilt opbouwen, dan is het nu tijd voor actie! Bekijk één van de gratis webinars ‘Bereik meer met je geld’ en ontdek in 1 uur hoe je een groot bedrag kunt opbouwen.

Schrijf je in voor het webinar

Wat wordt je volgende stap?

In de berekening heb je gezien wat jouw geld je straks kan opleveren. De volgende stap bepaal jij:

Potlood, papier en een rekenmachine

De juiste balans

Het kan misschien lijken alsof sparen nu niet de moeite waard is. Toch is het goed om na te denken over een spaarbuffer die je snel kunt aanspreken, bijvoorbeeld als je wasmachine of auto het begeeft. Overweeg daarom een combinatie van sparen en beleggen.

Sparen voor de korte- en middellange termijn, omdat je zo altijd een buffer achter de hand hebt of voor een specifiek doel in de nabije toekomst kunt sparen.Beleggen voor de middellange- en lange termijn, omdat je kans op een positief rendement hoger is bij een langere looptijd.