Risico's van beleggen

Risico's van beleggen

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Tot zover is dat waarschijnlijk geen verrassing voor je. Hieronder lees je wat de risico’s precies zijn en hoe je hiermee om kunt gaan.

Een eerlijk verhaal over de risico’s van beleggen

Beurskoersen gaan omhoog en omlaag. Denk bijvoorbeeld aan de internetzeepbel (2001) en de kredietcrisis (2008) waardoor de beurzen flink onderuit gingen. Met een langere looptijd krijgen je beleggingen de kans om zich te herstellen. We hebben hier een voorbeeld van:

Grafiek

Stel, je had in 2007 € 10.000 belegd...

Je ziet in de grafiek twee scenario’s. In het eerste scenario (blauwe lijn) is het geld in 2007 op een spaarrekening gezet. In het tweede scenario is het geld in 2007 belegd (oranje lijn). Bij beleggen valt de daling van de financiële markten in 2008 en het effect van de uitbraak van COVID-19 in 2020 op. De dip van COVID-19 zie je niet terug door het snelle herstel. Was je op dat moment gestopt met beleggen, dan had je waarschijnlijk verlies geleden. In de jaren erna herstelden de beurzen zich en op de lange termijn werden de beleggingen weer meer waard. Hierdoor konden de dalen goedgemaakt worden door de pieken. Eind 2023 is de waarde van je beleggingen gestegen tot € 20.977. Met sparen is de waarde gestegen tot € 12.023.

Video beleggen

Het risico verlagen met een langere looptijd

Onze beleggingsexpert Taoufik Boussebaa legt uit hoe de kans op verlies afneemt naarmate je een langere looptijd aanhoudt.

Rendement en risico: kies een passend beleggingsprofiel

Als het over risico en rendement gaat, dan is er meer te vertellen. Je kiest namelijk bij beleggen voor een beleggingsprofiel, waarmee je zelf kiest voor het risico dat je wilt nemen. Dit geeft de verhouding aan tussen aandelen en obligaties in je beleggingsportefeuille. Met aandelen is het risico groter en rendement mogelijk hoger. Met obligaties is het rendement doorgaans lager en het risico is kleiner.

Wat als ik het geld eerder nodig heb?

Je geld staat niet vast en je kunt natuurlijk (een deel van) het geld opnemen op het moment dat het jou uitkomt of je het nodig hebt. Dit kan wel op een ongunstig moment zijn als de beurs laag staat en je dus verlies kunt lijden. Het is daarom slim om altijd voldoende geld achter de hand te hebben op een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven. Zo kun je jouw beleggingen de tijd geven om te groeien.

Illustratie thermometer

Tips om met beleggingsrisico’s om te gaan

    Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Hou altijd voldoende spaargeld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Stem het risico af op je looptijd. Een langere looptijd betekent doorgaans minder risico op verlies. Besteed het beleggen uit als je er zelf weinig kennis over hebt.

Leun rustig achterover en laat onze experts het werk doen

phone

Hulp nodig?