Beleggen in aandelen

Wanneer je zelf gaat beleggen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Kies je bijvoorbeeld voor beleggen in aandelen of andere beleggingsmogelijkheden? Om je op weg te helpen geven we op deze pagina meer informatie over aandelen. Zo lees je hier wat een aandeel is, hoe je het koopt of verkoopt en in welke aandelen je bij ons kunt handelen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van deelneming in een onderneming. Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf, ook als de onderneming op de beurs handelt. De meeste bedrijven keren elk jaar een deel van de winst uit. Deze uitkering heet dividend. De koers van een aandeel weerspiegelt de verwachting van beleggers over de toekomstige winsten.

Illustratie geldmunten

Hoe werkt aandelen kopen of verkopen?

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Wanneer je wil handelen in aandelen en je belegt met Rabo Zelf Beleggen kun je via de Rabo App of Rabo Online Bankieren een order plaatsen op de beurs. Je geeft dan een opdracht om aandelen te kopen of te verkopen. Je kunt een order op verschillende manieren plaatsen met behulp van diverse ordertypes. Meer weten over deze ordertypes? Bekijk dan eens onze pagina met uitleg hierover.

Naar de pagina met uitleg over ordertypes

Welke aandelen kun je aan- en verkopen bij de Rabobank?

Je kunt bij ons aandelen aan- en verkopen die verhandeld worden op de belangrijkste beurzen. Hieronder zie je welke beurzen dit zijn.

Locatie Hoofdindex Subindex Overig
Amsterdam AEX AMX, ASCX Overig aandelen Euronext
Brussel Bel 20 Bel Midd en Small
Parijs CAC 40 CAC Next 20
Londen FTSE 100 FTSE 250
Frankfurt DAX 40 MDAX (60)
Verenigde Staten S&P 500 Nasdaq 100
Toronto TSX
Madrid IBEX
Milaan MIB
Helsinki OMX
Kopenhagen OMXC
Stockholm OMX
Oslo OBX
Zürich SMI
Lissabon PSI


Er zijn aanvullende voorwaarden waaraan beleggingstitels moeten voldoen om in het assortiment van Rabobank te worden opgenomen. Zo kun je bijvoorbeeld niet direct handelen in aandelen van bedrijven die niet voldoen aan onze criteria voor de wapenindustrie of aandelen waar nog niet in gehandeld wordt door onze klanten. Wil je graag weten of een beleggingstitel of aandeel beschikbaar is in het assortiment van Rabobank of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met ons Service Centrum Beleggen via 088-7271155.

Als aandeelhouder heb je invloed

Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van de bedrijven waarin je belegt. Per 3 september 2020 geldt nieuwe wetgeving die het voor jou makkelijker maakt om invloed te hebben op het beleid en de keuzes van het bedrijf waar je in belegt.

Lees meer over de nieuwe wetgeving

Veelgestelde vragen

Op welke datum wordt dividend uitgekeerd?

Het bestuur van een organisatie bepaalt of en op welke datum dividend wordt uitgekeerd. Het is mogelijk om in Rabo Online Bankieren of Rabo App informatie de agenda van een specifiek aandeel te raadplegen. Bekijk het stappenplan.

Hoe werkt keuzedividend?

Bedrijven kunnen dividend als keuzedividend uitkeren. Dan kies je zelf of je geld of aandelen wilt ontvangen. Voor ieder keuzedividend kun je een aparte keuze maken. Bekijk het stappenplan om je voorkeur in te stellen.

Hoe plaats ik een beleggingsorder?

Koop en verkoop je beleggingen zelf online via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.
Bekijk het stappenplan.

Het is ook mogelijk om je beleggingsorder telefonisch te plaatsen. Bel hiervoor de orderlijn van het Service Centrum Beleggen op 088-7271155 (lokaal tarief). Het Service Centrum Beleggen is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur. Voor telefonische orders geldt een vaste opslag van € 10 per order.

Welke ordertypes zijn er en hoe stel ik een limiet in?

Als je een order doorgeeft, kun je kiezen uit verschillende ordertypes. De meest voorkomende ordertypes zijn: limietorder, bestens order, stop loss order en stop limiet order. Het instellen van een limiet of activatieprijs kun je in Rabo Online Bankieren of de Rabo App tijdens het plaatsen van je order.

Meer uitleg over de verschillende ordertypes
Wanneer ontvang ik het Jaaroverzicht beleggen?

Heb je een beleggingsportefeuille bij ons? Dan ontvang je eind januari het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille. Dit overzicht gebruik je bij het controleren van je voorlopig ingevulde belastingaangifte. Het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille krijg je in 'Berichten' in Rabo Online Bankieren en de Rabo App. Heb je geen toegang tot Rabo Online Bankieren? Dan ontvang je het Jaaroverzicht Beleggingsportefeuille per post.

Alles over Jaaroverzicht beleggen
Hoe kan ik buitenlandse bronbelasting verrekenen of terugvragen?

Nederland heeft belastingverdragen afgesloten met een aantal landen om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt. In de verdragen zijn rente- en dividendbelastingpercentages afgesproken. Het deel van de bronbelasting dat je volgens het belastingverdrag niet kunt terugvorderen, kun je verrekenen met de belasting die in Nederland in box 3 is verschuldigd. Voor het meerdere kun je een verzoek tot teruggaaf indienen bij de buitenlandse belastingdienst. Wij kunnen dit proces tegen betaling van kosten voor je verzorgen.

Lees meer over hulp bij terugvragen buitenlandse bronbelasting
Kan ik na de Brexit nog aandelen aan- en verkopen die alleen op de Londense beurs worden verhandeld?

Ja, dit kan nog steeds. De Brexit kan mogelijk wel gevolgen hebben voor jouw beleggingen. Welke gevolgen dit zijn en wat dit voor jou als belegger betekent, lees je op onderstaande pagina.

Meer informatie over beleggen op de Londense beurs

Wil je graag ergens anders in beleggen?

Dat kan! Bekijk hieronder meer informatie over verschillende type beleggingen.

Beleggen in SPAC'sBeleggen in gestructureerde producten