Beleggen in aandelen

Wanneer je zelf gaat beleggen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Kies je bijvoorbeeld voor beleggen in aandelen of andere beleggingsmogelijkheden? Om je op weg te helpen geven we op deze pagina meer informatie over aandelen. Zo lees je hier wat een aandeel is, hoe je het koopt of verkoopt en in welke aandelen je bij ons kunt handelen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van deelneming in een onderneming. Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf, ook als de onderneming op de beurs handelt. De meeste bedrijven keren elk jaar een deel van de winst uit. Deze uitkering heet dividend. De koers van een aandeel weerspiegelt de verwachting van beleggers over de toekomstige winsten.

Illustratie munten

Hoe werkt aandelen kopen of verkopen?

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Wanneer je wil handelen in aandelen en je belegt met Rabo Zelf Beleggen kun je via de Rabo App of Rabo Online Bankieren een order plaatsen op de beurs. Je geeft dan een opdracht om aandelen te kopen of te verkopen. Je kunt een order op verschillende manieren plaatsen met behulp van diverse ordertypes. Meer weten over deze ordertypes? Bekijk dan eens onze pagina met uitleg hierover.

Welke aandelen kun je aan- en verkopen bij de Rabobank?

Je kunt bij ons aandelen aan- en verkopen die verhandeld worden op de belangrijkste beurzen. Hieronder zie je welke beurzen dit zijn.

LocatieHoofdindexSubindexOverig
AmsterdamAEXAMX, ASCXOverig aandelen Euronext
BrusselBel 20Bel Midd en Small
ParijsCAC 40CAC Next 20
LondenFTSE 100FTSE 250
FrankfurtDAX 40MDAX (60)
Verenigde StatenS&P 500Nasdaq 100
TorontoTSX
MadridIBEX
MilaanMIB
HelsinkiOMX
KopenhagenOMXC
StockholmOMX
OsloOBX
ZürichSMI
LissabonPSI


Er zijn aanvullende voorwaarden waaraan beleggingstitels moeten voldoen om in het assortiment van Rabobank te worden opgenomen. Zo kun je bijvoorbeeld niet direct handelen in aandelen van bedrijven die niet voldoen aan onze criteria voor de wapenindustrie of aandelen waar nog niet in gehandeld wordt door onze klanten. Wil je graag weten of een beleggingstitel of aandeel beschikbaar is in het assortiment van Rabobank of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met ons Service Centrum Beleggen via 088-7271155.

Als aandeelhouder heb je invloed

Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van de bedrijven waarin je belegt. Per 3 september 2020 geldt nieuwe wetgeving die het voor jou makkelijker maakt om invloed te hebben op het beleid en de keuzes van het bedrijf waar je in belegt.

Veelgestelde vragen

Wil je graag ergens anders in beleggen?

Dat kan! Bekijk hieronder meer informatie over verschillende type beleggingen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer