Welke ordertypes zijn er?
Als je een order doorgeeft, kun je kiezen uit verschillende ordertypes. De meest voorkomende ordertypes zijn: limietorder, bestens order, stop loss order en stop limiet order. Hieronder leggen we deze vier ordertypes aan je uit.
Bied- en laatkoers
Voordat je alle ordertypes gaat doornemen, is het goed om te weten dat je op de beurs te maken hebt met twee soorten koersen. De biedkoers en de laatkoers. De biedkoers geeft de hoogste prijs aan die een koper op het moment bereid is te betalen voor bijvoorbeeld een aandeel of obligatie. En de laatkoers geeft de laagste prijs aan waarvoor een verkoper een aandeel of obligatie aanbiedt.
Wat is een limietorder?
Bij een limietorder, ook wel limit order genoemd in het Engels, bepaal je vooraf tegen welke koers je order mag worden uitgevoerd. Je geeft voor de aankoop (limiet-kooporder) een maximale prijs op die je wil betalen. Voor de verkoop (limiet-verkooporder) een minimale prijs die je wil ontvangen. Zo betaal je bij een aankoop nooit meer dan deze vooraf bepaalde prijs. Bij verkoop ontvang je nooit minder. Let hierbij wel op dat als de koers niet wordt bereikt, je order ook niet wordt uitgevoerd.
Bij een limietorder hangt de kans op uitvoering van de order onder andere af van hoe de beurs zich ontwikkelt. Zo kan het zijn dat je order niet of in gedeeltes wordt uitgevoerd. Als je een verkoop inlegt voor honderd aandelen op € 25 kan het zijn dat er maar vijftig aandelen worden verkocht. Dit omdat er niet meer kopers zijn die voor € 25 of meer willen kopen of een andere koper heeft eerder dan jou eenzelfde limietorder ingelegd. Deze andere koper krijgt dan voorrang, omdat hierbij door de beurs het ‘first in, first out’-principe wordt gehanteerd.
Wat is een bestens order?
Een bestens order, ook wel market order genoemd, is een beleggingsorder zonder limiet. Je aandelen of obligaties worden dan tegen de eerstvolgende handelskoers aangekocht of verkocht. Voor een kooporder is dat tegen de dan geldende verkoopprijs. Voor een verkooporder is dat tegen de dan geldende koopprijs (biedprijs). Deze koers kan hoger of lager zijn dan de laatst gehandelde koers die je op je scherm ziet tijdens het opgeven van de order.
Bestens of limietorder kiezen?
Vergeleken met een limietorder is bij een bestens order de kans groter dat de order snel wordt uitgevoerd. Wel kan dit tegen een ongunstigere koers zijn. Wanneer je liever meer zekerheid wil over de koers die je ontvangt, is een limietorder waarschijnlijk een betere keus voor jou als belegger.
Wat is een stop loss order?
Bij een stop loss order geef je aan dat je order vanaf een bepaalde koers ‘geactiveerd’ moet worden. Vandaar dat bij dit ordertype gesproken wordt over een activeringsprijs. Met dit ordertype bescherm je jezelf tegen een mogelijk onverwachte koersdaling of kan je juist profiteren van een koersuitbraak.
Je geeft voor een verkooporder een activeringsprijs op die lager ligt dan de huidige koers. Op het moment dat de activeringsprijs is bereikt, wordt je order uitgevoerd tegen de dan geldende biedprijs. Dit is dus vergelijkbaar met de werking van een bestens order, alleen wordt bij dit ordertype de order pas geactiveerd als de activeringsprijs is bereikt. Je kunt dit ordertype bij Rabobank alleen gebruiken voor transacties op de beurzen van Euronext.
Wat is een stop limiet order?
Als je een stop limiet order opgeeft, geef je naast een activeringsprijs ook een limiet aan. Je order wordt op de beurs geplaatst als de activeringsprijs is bereikt. Vanaf dan is jouw order een gelimiteerde order. Je geeft dus grenzen aan waarbinnen jouw beleggingen mogen worden aangekocht of verkocht.
Wat is het verschil tussen stop loss order en stop limiet order?
Een stop limiet order is te vergelijken met een stop loss order. Het verschil is dat een stop limiet order een gelimiteerde order is.
Veelgestelde vragen over orders en het kopen of verkopen van aandelen

Beleggerswoordenboek
Je weet nu meer over hoe een limietorder en bestens order werkt. Maar ben je ook bekend met alle andere beleggingstermen? Wij snappen dat beleggingstermen niet altijd makkelijk zijn om te begrijpen. Daarom bieden wij het beleggerswoordenboek. Hierin vind je een uitgebreide uitleg over allerlei beleggingsbegrippen die handig zijn voor beleggers.
Beleggingsmogelijkheden Rabo Zelf Beleggen
Wil je zelf een order plaatsen op de beurs? Bekijk dan hier waarin je zelf kunt beleggen bij Rabobank.
Beleggen in aandelen
Een aandeel is een bewijs van deelneming in het kapitaal van een onderneming.
Beleggen in obligaties
Met obligaties leen je geld uit aan een onderneming of overheid tegen een rentevergoeding.
Beleggen in beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen bestaan meestal uit een groot aantal aandelen, obligaties of andere beleggingen.
Beleggen in duurzame beleggingsfondsen
Behaal naast financieel rendement ook maatschappelijk rendement. Rabobank heeft keuze uit een groot aantal fondsen met een duurzame focus.
Beleggen in trackers (indexbeleggen)
Met trackers beleg je gespreid tegen lage kosten. Je volgt een bepaalde index (bijvoorbeeld de AEX-index).
Beleggen in Rabobank Certificaten
Met Rabobank Certificaten investeer je in de Rabobank, een coöperatieve bank met leden.
Beleggen in turbo’s
Turbo’s zijn hefboomproducten. Je belegt met geleend geld. De kosten hiervoor worden binnen het product in rekening gebracht.
Beleggen in opties
Een optie is een recht om een effect binnen een bepaalde periode te kopen of te verkopen.
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer