Uitleg over ordertypes

Wanneer je als belegger een belegging wil aankopen of verkopen, kun je een order plaatsen op de beurs. Je geeft dan als het ware een opdracht voor de aan- of verkoop van bijvoorbeeld een aandeel of obligatie. Het plaatsen van een order kan op verschillende manieren, ook wel ordertypes genoemd. Ordertypes kunnen jou als belegger helpen om gerichter een aan- of verkoop te doen. Beleg je met Rabo Zelf Beleggen of ben je van plan om te beginnen met beleggen en weet je niet welk ordertype je moet kiezen? Wij geven je op deze pagina meer uitleg over verschillende veel voorkomende ordertypes.

Welke ordertypes zijn er?

Als je een order doorgeeft, kun je kiezen uit verschillende ordertypes. De meest voorkomende ordertypes zijn: limietorder, bestens order, stop loss order en stop limiet order. Hieronder leggen we deze vier ordertypes aan je uit.

Voordat je alle ordertypes gaat doornemen, is het goed om te weten dat je op de beurs te maken hebt met twee soorten koersen. De biedkoers en de laatkoers. De biedkoers geeft de hoogste prijs aan die een koper op het moment bereid is te betalen voor bijvoorbeeld een aandeel of obligatie. En de laatkoers geeft de laagste prijs aan waarvoor een verkoper een aandeel of obligatie aanbiedt.

Wat is een limietorder?

Bij een limietorder bepaal je vooraf tegen welke koers je order mag worden uitgevoerd. Je geeft voor de aankoop (limiet-kooporder) een maximale prijs op die je wil betalen. Voor de verkoop (limiet-verkooporder) een minimale prijs die je wil ontvangen. Zo betaal je bij een aankoop nooit meer dan deze vooraf bepaalde prijs. Bij verkoop ontvang je nooit minder. Let hierbij wel op dat als de koers niet wordt bereikt, je order ook niet wordt uitgevoerd.

Bij een limietorder hangt de kans op uitvoering van de order onder andere af van hoe de beurs zich ontwikkelt. Zo kan het zijn dat je order niet of in gedeeltes wordt uitgevoerd. Als je een verkoop inlegt voor honderd aandelen op € 25 kan het zijn dat er maar vijftig aandelen worden verkocht. Dit omdat er niet meer kopers zijn die voor € 25 of meer willen kopen of een andere koper heeft eerder dan jou eenzelfde limietorder ingelegd. Deze andere koper krijgt dan voorrang, omdat hierbij door de beurs het ‘first in, first out’-principe wordt gehanteerd.

Voorbeeld limietorder

Stel dat de koers van een aandeel op de beurs schommelt rond de € 24,75. Je wil echter voor minimaal € 25 verkopen. In dat geval geef je je verkooporder een limiet van € 25 mee. Je order wordt dan afgewikkeld zodra de koers stijgt naar minimaal € 25. Als de koers lager blijft dan € 25, wordt je transactie niet uitgevoerd.

Illustratie lampje met blaadje

Wat is een bestens order?

Een bestens order, ook wel market order genoemd, is een beleggingsorder zonder limiet. Je aandelen of obligaties worden dan tegen de eerstvolgende handelskoers aangekocht of verkocht. Voor een kooporder is dat tegen de dan geldende verkoopprijs. Voor een verkooporder is dat tegen de dan geldende koopprijs (biedprijs). Deze koers kan hoger of lager zijn dan de laatst gehandelde koers die je op je scherm ziet tijdens het opgeven van de order.

Bestens of limietorder kiezen?

Vergeleken met een limietorder is bij een bestens order de kans groter dat de order snel wordt uitgevoerd. Wel kan dit tegen een ongunstigere koers zijn. Wanneer je liever meer zekerheid wil over de koers die je ontvangt, is een limietorder waarschijnlijk een betere keus voor jou als belegger.

Wat is een stop loss order?

Bij een stop loss order geef je aan dat je order vanaf een bepaalde koers ‘geactiveerd’ moet worden. Vandaar dat bij dit ordertype gesproken wordt over een activeringsprijs. Met dit ordertype bescherm je jezelf tegen een mogelijk onverwachte koersdaling of kan je juist profiteren van een koersuitbraak.

Je geeft voor een verkooporder een activeringsprijs op die lager ligt dan de huidige koers. Op het moment dat de activeringsprijs is bereikt, wordt je order uitgevoerd tegen de dan geldende biedprijs. Dit is dus vergelijkbaar met de werking van een bestens order, alleen wordt bij dit ordertype de order pas geactiveerd als de activeringsprijs is bereikt. Je kunt dit ordertype bij Rabobank alleen gebruiken voor transacties op de beurzen van Euronext.

Voorbeeld stop loss order

Stel dat je aandelen van bedrijf X wil verkopen als de koers daalt tot € 11. Dit omdat je denkt dat het aandeel nog verder zal dalen na het bereiken van € 11 of omdat je eventueel behaalde winst wil veiligstellen (je hebt de aandelen bijvoorbeeld gekocht voor € 8). Dan kun je een stop loss order opgeven met een activeringsprijs van € 11. Op het moment dat de koers op of onder de € 11 komt, wordt er voor jou een bestens verkooporder actief op de beurs voor het aantal stukken dat je hebt opgegeven. De stukken worden hierbij tegen deze dan geldende biedkoers verkocht.

Wat is een stop limiet order?

Als je een stop limiet order opgeeft, geef je naast een activeringsprijs ook een limiet aan. Je order wordt op de beurs geplaatst als de activeringsprijs is bereikt. Vanaf dan is jouw order een gelimiteerde order. Je geeft dus grenzen aan waarbinnen jouw beleggingen mogen worden aangekocht of verkocht.

Wat is het verschil tussen stop loss order en stop limiet order?

Een stop limiet order is te vergelijken met een stop loss order. Het verschil is dat een stop limiet order een gelimiteerde order is.

Voorbeeld stop limiet order

Je hebt aandelen bedrijf X van € 10 per aandeel en je wil deze beschermen tegen een koersdaling. Dan kun je een stop limiet verkooporder opgeven met een activeringskoers van bijvoorbeeld € 9. Je bent echter niet bereid om je stukken te verkopen als de koers lager is dan € 8,50. Op het moment dat de koers van het aandeel € 9 of lager is, wordt er voor jou een gelimiteerde verkooporder op de beurs geplaatst voor het aantal stukken dat je hebt opgegeven. Deze order wordt alleen uitgevoerd als de koers niet lager is dan € 8,50.

Veelgestelde vragen

Hoe plaats ik een beleggingsorder?

Koop en verkoop je beleggingen zelf online via Rabo Online Bankieren of de Rabo App.
Bekijk het stappenplan.

Het is ook mogelijk om je beleggingsorder telefonisch te plaatsen. Bel hiervoor de orderlijn van het Service Centrum Beleggen op 088-7271155 (lokaal tarief). Het Service Centrum Beleggen is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur. Voor telefonische orders geldt een vaste opslag van € 10 per order.

Hoe stel ik een limiet in?

Als je een order doorgeeft, kun je kiezen uit verschillende ordertypes. De meest voorkomende ordertypes zijn: limietorder, bestens order, stop loss order en stop limiet order. Het instellen van een limiet of activatieprijs kun je in Rabo Online Bankieren of de Rabo App tijdens het plaatsen van je order.

Lees meer over het instellen van een limiet
Man kijkt op telefoon

Beleggerswoordenboek

Je weet nu meer over hoe een limietorder en bestens order werkt. Maar ben je ook bekend met alle andere beleggingstermen? Wij snappen dat beleggingstermen niet altijd makkelijk zijn om te begrijpen. Daarom bieden wij het beleggerswoordenboek. Hierin vind je een uitgebreide uitleg over allerlei beleggingsbegrippen die handig zijn voor beleggers.

Bekijk het beleggerswoordenboek