Beleggen in aandelen

Wanneer je zelf gaat beleggen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Kies je bijvoorbeeld voor beleggen in aandelen of andere beleggingsmogelijkheden? Om je op weg te helpen geven we op deze pagina meer informatie over aandelen. Zo lees je hier wat een aandeel is, hoe je het koopt of verkoopt en in welke aandelen je bij ons kunt handelen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van deelneming in een onderneming. Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf, ook als de onderneming op de beurs handelt. Sommige bedrijven keren elk jaar een deel van de winst uit. Deze uitkering heet dividend. De koers van een aandeel weerspiegelt de verwachting van beleggers over de toekomstige winsten.

Aandelen kopen, hoe werkt dat?

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Vaak kun je kiezen uit wel honderden aandelen, op bijvoorbeeld de grootste Europese en Amerikaanse beurzen. Je kunt aandelen kopen van bedrijven uit allerlei sectoren, zoals de gezondheidssector of de IT-sector. Om aandelen te kunnen kopen, heb je een beleggingsrekening nodig. Je kiest hierbij het aandeel dat je wilt kopen en bepaalt vervolgens hoeveel aandelen je van dit bedrijf wilt aanschaffen. Wanneer je belegt met Rabo Zelf Beleggen, kun je via de Rabo App of Rabo Online Bankieren zelf aandelen kopen op de beurs. Wanneer je het aandeel hebt gekocht, wordt het in je portefeuille geplaatst.

In onderstaande video leggen we je uit hoe je een aandeel koopt.

Rabo Helpt - YouTube Explainers - Beginnen met beleggen

Illustratie munten

Aandelen verkopen, hoe werkt dat?

Het kan zijn dat een aandeel niet meer in jouw ideale plaatje past, of dat de koers van je aandeel zo is gestegen dat je deze met een mooie winst wilt verkopen. Dan kun je ervoor kiezen om het aandeel te verkopen. Wanneer je belegt met Rabo Zelf Beleggen, kun je eenvoudig een verkooporder doorgeven via bijvoorbeeld de Rabo App of Rabo Online Bankieren. Bij verkoop via een ‘limiet order’, ontvang je nooit een lager bedrag dan het limiet wat je aan de verkooporder hebt meegegeven. Let hierbij wel op dat als deze koers niet wordt bereikt, je verkooporder ook niet wordt uitgevoerd. Als je aandeel wordt verkocht, wordt het bedrag van je verkoop (minus kosten) binnen twee dagen op je effectenrekening bijgeschreven.

Je kunt een aandeel op verschillende verkopen, met behulp van diverse ordertypes. Meer weten over deze ordertypes? Bekijk dan eens onze pagina met uitleg hierover.

Welke aandelen kun je aan- en verkopen bij de Rabobank?

Je kunt bij ons aandelen aan- en verkopen die verhandeld worden op de belangrijkste beurzen. Hieronder zie je welke beurzen dit zijn.

LocatieHoofdindexSubindexOverig
AmsterdamAEXAMX, ASCXOverig aandelen Euronext
BrusselBel 20Bel Midd en Small
ParijsCAC 40CAC Next 20
LondenFTSE 100FTSE 250
FrankfurtDAX 40MDAX (60)
Verenigde StatenS&P 500Nasdaq 100
TorontoTSX
MadridIBEX
MilaanMIB
HelsinkiOMX
KopenhagenOMXC
StockholmOMX
OsloOBX
ZürichSMI
LissabonPSI


Er zijn aanvullende voorwaarden waaraan beleggingstitels moeten voldoen om in het assortiment van Rabobank te worden opgenomen. Zo kun je bijvoorbeeld niet direct handelen in aandelen van bedrijven die niet voldoen aan onze criteria voor de wapenindustrie of aandelen waar nog niet in gehandeld wordt door onze klanten. Wil je graag weten of een beleggingstitel of aandeel beschikbaar is in het assortiment van Rabobank of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met ons Service Centrum Beleggen via 088-7271155.

Als aandeelhouder heb je invloed

Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van de bedrijven waarin je belegt. Per 3 september 2020 geldt nieuwe wetgeving die het voor jou makkelijker maakt om invloed te hebben op het beleid en de keuzes van het bedrijf waar je in belegt.

Aandelen koers

De koers van een aandeel komt tot stand door vraag en aanbod. Bij veel vraag, stijgt de prijs van een aandeel. Is er meer aanbod, dan daalt de koers juist. Is de koers van je aandeel gestegen? Dat is mooi, want dat betekent dat je belegging in waarde is gestegen. Als de koers van je aandeel is gedaald, betekent dit dat je aandeel minder waard is geworden.

Aandelen met dividend

Sommige bedrijven kiezen ervoor dividend uit te keren. Dividend is een winstuitkering aan aandeelhouders. Het bedrijf waarvan je een aandeel bezit, bepaalt de hoogte van het dividend dat je ontvangt, de vorm waarin je het dividend ontvangt en wanneer dit wordt uitgekeerd. Het moment waarop dividend aan een aandeelhouder wordt toegekend, wordt de ex-dividenddatum genoemd. Aandelen met dividend kunnen voor sommige beleggers extra aantrekkelijk zijn, omdat dit een belangrijke impact op het rendement van je portefeuille kan vormen.

Wat zijn de verschillen tussen aandelen en obligaties?

Als je een aandeel koopt, word je aandeelhouder en dus gedeeltelijk mede-eigenaar van het bedrijf waarvan je het aandeel koopt. Bij een obligatie ben je geen mede-eigenaar van de organisatie of (bij staatsobligaties) de staat. Je leent je geld voor een bepaalde tijd uit aan een bedrijf of land. Als tegenprestatie ontvang je rente over het geleende bedrag. Daarnaast zijn aandelen vaak risicovoller dan obligaties, maar dat betekent niet dat obligaties zonder risico zijn.

Goed om te weten

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?