Nieuwe wetgeving voor aandeelhouders en bedrijven

Als aandeelhouder ben je voor een stukje mede-eigenaar van de bedrijven waarin je belegt. Sinds 3 september 2020 geldt nieuwe wetgeving die het voor jou makkelijker maakt om invloed te hebben op het beleid en de keuzes van het bedrijf waar je in belegt. Andersom maakt het voor beursgenoteerde bedrijven makkelijker om te weten wie hun aandeelhouders zijn. Op deze pagina lees je hier meer over.

Illustratie telefoon

Online stemmen op aandeelhoudersvergaderingen

Met Stemmen Op Afstand wordt je stem uitbrengen op aandeelhoudersvergaderingen ook buiten Nederland een stuk makkelijker. Je doet dit namelijk online. Voor Stemmen Op Afstand heb je Rabo Online Bankieren nodig.

Rabo Online Bankieren aanvragen

Hoe werkt Stemmen Op Afstand?

Illustratie megafoon

Melding

Je krijgt een melding in het beginscherm van je Rabo Online Bankieren en de Rabo App.

Illustratie kopje koffie met computermuis

Online omgeving

In een online omgeving van Broadridge vind je informatie over de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf waarin je belegt.

Illustratie handen met telefoon

Stem uitbrengen

Je kunt daar vervolgens direct online je stem uitbrengen.

Zo breng je je stem uit
Via de melding in Rabo Online Bankieren of de app kom je op een overzichtspagina met vergaderingen. Krijg je geen melding? Ga dan naar je effectenrekening -> menu Overzichten -> Stemverzoeken.Klik op de aandeelhoudersvergadering waarvoor je wilt stemmen. Als de pagina leeg is, zijn er geen vergaderingen gepland.Je komt in een omgeving van Rabobank en Broadridge, het bedrijf waarmee we samenwerken om Stemmen op afstand mogelijk te maken.Klik linksboven in het scherm op ‘Vergadering agenda’.Je vindt nu alle documenten die je van tevoren kunt inzien en de agendapunten waarop je kunt stemmen.Naast de agendapunten breng je je stem uit: voor, tegen of je hiervan onthouden.Heb je je keuze gemaakt, klik dan onderaan de pagina op ‘Verstuur stem’.


Goed om te weten

Koop je een aandeel van een bedrijf waarbij je kunt stemmen? Dan zetten we Stemmen Op Afstand automatisch voor je aan als je online bij ons bankiert en/of de Vereniging Effectenbezitters (VEB) voor je stemt. Wil je niet online stemmen? Dan kun je de service zelf uitzetten in de instellingen van je portefeuille in Rabo Online Bankieren of de Rabo App. Houd er rekening mee dat de VEB dan ook niet meer voor je kan stemmen.

Kosten Stemmen Op Afstand
Rabo Zelf BeleggenRabo Advies BeleggenIndividueel Vermogensbeheer
€ 1,50 per kwartaal per rekeningGeen extra kostenGeen extra kosten

Gegevens delen van aandeelhouders

De nieuwe wetgeving bepaalt ook dat beursgenoteerde vennootschappen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) het recht hebben om te weten wie hun aandeelhouders zijn. Doel hiervan is de rechtstreekse communicatie tussen aandeelhouders en het bedrijf te bevorderen, en aandeelhouders meer bij het bedrijf te betrekken. Dit betekent dat we verplicht zijn om jouw persoonsgegevens te delen als het bedrijf waarin je belegt daar om vraagt.

Om welke gegevens mag de beursgenoteerde vennootschap vragen?

NaamAdresPostcodeWoonplaatsLandAantal aandelenIdentificatiecode, zoals bijvoorbeeld een LEI als je een rechtspersoon bent

Meer weten?

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) lees je meer over wat de nieuwe wetgeving voor jou betekent.

Lees meer op NVB.nl

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik dat ik kan stemmen op een bedrijf in mijn portefeuille?

Controleer of je abonnement Stemmen op afstand aan staat. Ga hiervoor naar je effectenrekening en klik op ‘Instellingen’.Als je kunt stemmen, krijg je een melding in Rabo Online Bankieren of de app. Als je e-mailadres bij ons bekend is, krijg je ook een e-mail op het moment dat je kunt stemmen.Krijg je geen melding? Ga dan naar je effectenrekening -> menu Overzichten -> Stemverzoeken. Hier zie je of er aandeelhoudersvergaderingen zijn gepland waarvoor je je stem kunt uitbrengen.

Mag ik ook nog fysiek aan aandeelhoudersvergaderingen deelnemen?

Zeker! Je kunt je hiervoor op twee manieren aanmelden: online en via het Service Centrum Beleggen op (030) 231 31 31 (keuze 3). Voor het bezoeken van een aandeelhoudersvergadering moet je een abonnement Stemmen op afstand hebben. Dit kost € 1,50 per kwartaal. Je kunt dan de keuze maken om online te stemmen of fysiek naar een vergadering te gaan.

Online aanmelden


Ga naar je effectenrekening -> menu Overzichten -> Stemverzoeken.Klik op de aandeelhoudersvergadering waaraan je wilt deelnemen.Je komt in een omgeving van Rabobank en Broadridge, het bedrijf waarmee we samenwerken om Stemmen op afstand mogelijk te maken.Klik rechtsbovenin het scherm op ‘Een vergadering bijwonen’.Vul het formulier in en klik op ‘Indienen’.Je krijgt een bevestiging van je aanmelding en verdere informatie over de vergadering.
Ik ben lid van de VEB. Vervalt met Stemmen Op Afstand mijn machtiging om de VEB te laten stemmen?

De Vereniging Effectenbezitters (VEB) kan alleen nog voor je stemmen als je de service Stemmen Op Afstand aan hebt staan. Via deze service zorgen we namelijk dat jouw stemrecht bij de VEB terecht komt wanneer je hier zelf geen gebruik van maakt. Stem je zelf online voor een aandeelhoudersvergadering, dan stemt de VEB niet voor je. Zo bepaal je zelf per aandeelhoudersvergadering wat je wilt doen: zelf online stemmen of je stemrecht overdragen aan de VEB door niet online te stemmen.

Hoe kan ik mijn machtiging voor de VEB om namens mij te stemmen intrekken?

Heb je Rabo Online Bankieren of de Rabo App, dan kun je dit zelf regelen.

Ga naar je portefeuille en klik onderaan op 'Instellingen'.Klik op het potloodje bij 'Stemmen Op Afstand'. Daar zie je een vinkje bij 'Stemmen Op Afstand inclusief machtiging VEB'. Zie je dit niet, dan is bij ons geen machtiging voor de VEB bekend.Wil je alleen de machtiging uitzetten, kies dan voor 'Stemmen Op Afstand'. Wil je ook niet zelf stemmen, kies dan voor 'Niet Stemmen Op Afstand'.

Heb je geen Rabo Online Bankieren, dan kun je contact opnemen met het Service Centrum Beleggen op telefoonnummer (030) 231 31 31 (keuze 3). Geef aan onze medewerker door of je alleen wilt stoppen met het doorsturen van jouw stemrecht naar de VEB of ook met de service Stemmen Op Afstand.

Kan ik ook zonder Rabo Online Bankieren stemmen?

Stemmen op afstand kan alleen als je Rabo Online Bankieren hebt. Je kunt wel fysiek aandeelhoudersvergaderingen bezoeken en daar stemmen. Hiervoor meld je je aan via het Service Centrum Beleggen op (030) 231 31 31 (keuze 3). Voor het bezoeken van een aandeelhoudersvergadering moet je een abonnement Stemmen op afstand hebben. Dit kost EUR 1,50 per kwartaal.

Waarom kost Stemmen Op Afstand geld?

De kosten die je betaalt komen overeen met de kostprijs die wij betalen aan Broadridge. Deze partij zorgt ervoor dat je alle benodigde informatie krijgt voor aandeelhoudersvergaderingen, zoals de agenda en mogelijkheden om te stemmen. Ook kun je via de door hen aangeboden online omgeving je stem uitbrengen. Het maakt niet uit hoeveel verschillende aandelen je hebt.

Hoe zet ik Stemmen Op Afstand aan of uit?

Bankier je online en/of stemt de Vereniging Effectenbezitters (VEB) voor je, dan zetten we de service standaard voor je aan. Uitzetten kun je zelf regelen in Rabo Online Bankieren of de Rabo App. Ga naar je portefeuille en klik onderaan op 'Instellingen'. Houd er rekening mee dat de VEB dan ook niet meer voor je kan stemmen.

Wat houdt de nieuwe wetgeving precies in?

De nieuwe wetgeving heet SRD II en dat staat voor Shareholder Rights Directive II. Het doel hiervan is om aandeelhouders meer betrokken te maken met de bedrijven waarin ze beleggen. En andersom maakt deze wetgeving het voor beursgenoteerde bedrijven makkelijker om te zien wie hun aandeelhouders zijn. Om zo rechtstreekse communicatie tussen uitgevende instellingen en hun aandeelhouders mogelijk te maken. Voorheen kon dat bijvoorbeeld alleen door jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen te bezoeken en je stem uit te brengen. Nu kan dat ook online.

Mogen alle bedrijven om mijn persoonsgegevens vragen?

Nee. Het gaat alleen om beursgenoteerde vennootschappen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) waarin je belegt. Afhankelijk van in welke EU-lidstaat de beursgenoteerde vennootschap is gevestigd en genoteerd, geldt een drempel om aan een verzoek te voldoen. Voor beursgenoteerde vennootschappen in Nederland is dit 0,5% van het geplaatste kapitaal. Dit betekent dat we voor in Nederland gevestigde bedrijven je gegevens alleen hoeven te delen als je als aandeelhouder 0,5% of meer van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigt. Dat zal vaak niet het geval zijn. Veel andere EU-lidstaten hanteren echter geen drempel.

Wat kunnen bedrijven met mijn gegevens doen?

Als bedrijven weten wie hun aandeelhouders zijn, kunnen ze bijvoorbeeld rechtstreeks communiceren met hun aandeelhouders. Ook kunnen ze de uitkomsten van vergaderingen rechtstreeks terugkoppelen aan hun beleggers. Uiteraard gaan we heel zorgvuldig om met het delen van jouw persoonsgegevens. We delen ze alleen voor zover we daartoe wettelijk verplicht zijn.

Geldt de wetgeving ook voor klanten van andere banken?

Ja. De nieuwe wetgeving geldt voor iedereen die belegt in aandelen van bedrijven in heel Europa.