Beleggen in SPAC's

Wie het laatste nieuws rondom beleggen heeft gevolgd, heeft vast wel eens gehoord van SPAC’s. Maar wat is een SPAC precies en waar kun je op letten als je gaat beleggen in SPAC’s? Wij vertellen je graag meer over dit type belegging.

Wat is een SPAC?

Een SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Dit is een bedrijf dat naar de beurs gaat om kapitaal op te halen om later, meestal binnen twee jaar, een overname of fusie te kunnen financieren. Het gaat vaak om bedrijven zonder bedrijfsactiviteiten. Vandaar dat SPAC’s ook wel bekend staan als blanco cheque bedrijven.

IPO’s vs SPAC’s, wat is het verschil

Bij een SPAC wordt eerst geld opgehaald bij investeerders via een beursgang, vervolgens wordt er gezocht naar een geschikte overnamekandidaat. Een IPO (Initial Public Offering) is de traditionele manier waarop een privébedrijf naar de beurs gaat. Het bedrijf gaat rechtstreeks naar de beurs, verkoopt nieuwe aandelen aan het publiek en wordt een openbaar bedrijf. Het belangrijkste verschil is dat bij een SPAC de beursgang plaatsvindt voordat het bedrijf is geselecteerd, terwijl bij een IPO het bestaande bedrijf direct naar de beurs gaat en zijn eigen aandelen aanbiedt aan het publiek.

De geschiedenis van SPAC's

SPAC’s zijn ontstaan in de jaren 90, maar pas de afgelopen jaren zijn ze populair geworden. In de beginjaren werd er weinig met SPAC’s gedaan door gebrek aan transparantie en risico's voor investeerders, wat zorgde voor andere regelgeving. In de 21e eeuw zagen we het aantal SPAC’s toenemen.

Illustratie hand met geldmunten

Beleggen in SPAC’s, hoe werkt dat?

De SPAC’s komen via een unit op de beurs. Een unit is een combinatie van aandelen en warrants, die meestal niet aan particuliere beleggers beschikbaar wordt gesteld. Na een aantal weken worden de warrants en aandelen los verhandeld. Deze kun je wel als particuliere belegger aankopen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Op het moment dat een SPAC naar de beurs gaat is meestal weinig bekend over de eventuele overnamekandidaten of zelfs de sector waarin de onderneming zal opereren. Ook een goede financiële onderbouwing ontbreekt vaak. Als belegger moet je dus vertrouwen op de kennis en kunde van het management van de SPAC. Wel kun je bij de uiteindelijke overname nog beslissen of de warrants en/of aandelen aantrekkelijk genoeg zijn om ze te behouden.

Voor- en nadelen van SPAC’s

SPAC’s zijn op dit moment razend populair. Maar waarom zou je beleggen in SPAC’s? En welke nadelen heeft het? Hieronder hebben we de voor- en nadelen voor beleggers op een rijtje gezet.

Voordelen van SPAC’s

Beleggen in SPAC'S kan voordelen voor jou als belegger hebben, zoals:

    Beperkt neerwaarts risico. Tot aan de overname blijft het grootste deel van het kapitaal in een trust, waardoor de inleg grotendeels intact blijft. Kans op toegang tot interessante opstartende bedrijven. Een succesvolle overname of fusie kan hoge rendementen opleveren. Het zijn meestal jonge bedrijven die gunstige vooruitzichten kunnen hebben. Toegankelijkheid. Als particuliere belegger heb je meer kans om aandelen via een SPAC toegewezen te krijgen dan via een beursintroductie, waar institutionele beleggers domineren.

Nadelen van SPAC’s

SPAC’s kennen niet alleen maar voordelen. Naast dat je als belegger van tevoren niet weet in welk bedrijf je gaat beleggen, zijn er ook nog andere nadelen:

    Kans op goede overname is klein. De SPAC-initiatiefnemer kan twee jaar of langer uittrekken voor een overname. En dan nog is de kans klein dat er een overname plaatsvindt. Volgens Renaissance Capital blijkt in de VS na twee jaar slechts zo’n 30% van de SPAC’s een belegging te hebben gevonden. Daarvan behaalde slechts 30% een positief rendement, omdat zij een te hoge prijs betalen of kwalitatief minder goede overnames doen. Onzekerheid. Na de overname kan de onzekerheid aanhouden omdat het vaak jonge ondernemingen zijn die goede vooruitzichten kunnen hebben, maar het nog wel moeten waarmaken. Volatiliteit. Vlak na het verkrijgen van de beursnotering kan de koersontwikkeling wisselvallig zijn, bijvoorbeeld als gevolg van weinig verkopers en een relatief hoge vraag. Kosten. De garantie dat de inleg wordt terugbetaald klopt niet helemaal, want de gemaakte kosten en de verwatering worden van de inleg afgetrokken. Deze kunnen oplopen tot 33% van de inleg. Van de opgehaalde introductieprijs, meestal € 10, wordt vaak maar € 7 geïnvesteerd in de nieuwe onderneming. Alles wat je als belegger boven de € 10 betaalt, zijn eveneens kosten want de inlegwaarde blijft die € 10. Daarnaast is op het moment dat een overnamekandidaat zich voordoet, over een lange periode vaak geen handel mogelijk. Verwatering. Als de daadwerkelijke overname plaatsvindt, moeten er nog een onbekend aantal nieuwe aandelen geplaatst worden. Ook de uitoefening van warrants zorgt voor meer aandelen. Hierdoor vindt verwatering plaats van het belang van beleggers die al eerder zijn ingestapt.
Illustratie vergrootglas en brief

Waar moet je op letten bij het beleggen in SPAC's?

Wanneer je gaat beleggen in SPAC’s is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. Kun je bijvoorbeeld je aandelen makkelijk verkopen als de uiteindelijke overname niet aantrekkelijk genoeg is? En is de periode waarin je niet in de aandelen kunt handelen beperkt?

Ook is het slim om je als belegger niet te veel te laten leiden door bekende ‘lead investors’ die voor de promotie van de SPAC’s worden gebruikt. Uit de praktijk blijkt dat een SPAC met een management dat ervaring heeft met overnames of een succesvolle bestuurdersachtergrond heeft, over het algemeen succesvoller is dan een SPAC aangestuurd door beleggingsinstellingen.

Welke criteria kunnen het succes van een SPAC-belegging bepalen?

Je kunt nooit van tevoren weten of een SPAC-belegging succesvol is. Wel is er een aantal criteria die belangrijk zijn voor beleggers om succes te kunnen boeken, zoals:

    Het percentage beleggers dat met het overname- of fusievoorstel in moet stemmen. Hoeveel extra aandelen of warrants de SPAC-uitgever tijdens of na de overnametransactie kan uitgeven. Welke invloed het bestuur heeft bij de goedkeuring. De warrant ratio, het aantal warrants dat de institutionele belegger of de SPAC-uitgever krijgt. De voorwaarden om af te kunnen zien van een belegging op het moment van overname. De wijze waarop door de SPAC-uitgever met belangenconflicten wordt omgegaan.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?