Beleggen in gestructureerde producten

Aandelen, obligaties of fondsen: je hebt ontzettend veel keuze als belegger. Maar wist je ook dat er combinaties zijn van verschillende type beleggingen? Zo kun je beleggen in gestructureerde producten. Wil je weten wat dit zijn en hoe het werkt? We leggen het hieronder graag aan je uit.

Wat zijn gestructureerde producten?

Gestructureerde producten zijn beleggingsproducten die bestaan uit een combinatie van verschillende type beleggingen. Vaak een obligatie en een optie, maar er zijn ook andere combinaties mogelijk.

Er zijn gestructureerde producten die kans geven op een hoger rendement, maar ook een hoger risico hebben. Ook zijn er producten die juist het risico op waardeverlies verminderen, maar dat gaat vaak ten koste van de opbrengsten. Een voorbeeld hiervan is een gestructureerd product waarbij zowel het verlies als het rendement maximaal 10% van de inleg is.

Illustratie laptop met instellingen

Hoe werken gestructureerde producten?

Gestructureerde producten worden door grote financiële instellingen samengesteld en aan beleggers verkocht. Wanneer je als belegger een gestructureerd product koopt van een financiële instelling kun je dit product meestal weer doorverkopen aan andere beleggers. Gestructureerde producten kennen verschillende kenmerken. Denk hierbij aan:

    Vastgestelde looptijd Coupon: het rentepercentage dat periodiek wordt uitbetaald. Hoofdsom: de nominale waarde van het gestructureerde product. Onderliggende waarde: de beleggingen waaruit het gestructureerde product bestaat, bijvoorbeeld obligaties of opties.
Illustratie reageerbuisjes

Een complex product

Gestructureerde producten zijn vaak complex waardoor beleggers de risico’s kunnen onderschatten. Het is belangrijk dat je goed begrijpt waarin je belegt. Daarom testen wij je kennis over gestructureerde producten aan de hand van een kennis- en ervaringstoets. Zo voorkom je dat je een product koopt wat mogelijk niet bij je past.

Risico's van gestructureerde producten

Gestructureerde producten hebben een aantal risico's, zoals:

    Geen rechten in betrekking tot de onderliggende waarde. Je hebt als belegger bijvoorbeeld geen recht op rente of dividend. Kredietrisico. Het kan zijn dat je een gedeelte (of de gehele) hoofdsom kwijtraakt wanneer de uitgevende partij in financiële nood komt. Liquiditeitsrisico bij verkoop van het gestructureerde product. Het kan zijn dat er weinig vraag is naar het product waardoor de spreadkosten hoog kunnen zijn. Het kan zijn dat de kosten van het product lastig te achterhalen zijn. Vaak zitten deze verwerkt in de prijs van het product. Hierdoor is het meestal minder transparant dan bij traditionele beleggingen. De financieringskosten betaald door de uitgevende partij worden in de prijs verwerkt. Veel gestructureerde producten maken gebruik van geschreven puts. Als belegger loop je dan het volledige aandelenrisico als de aandelen sterk in waarde dalen.

Voorbeeld van een gestructureerd product

Een voorbeeld van een gestructureerd product is een Autocallable Note (ACN). Hieronder lees je meer over dit product.

Illustratie vergrootglas

Waar kan je als belegger op letten bij gestructureerde producten?

Wanneer je gaat beleggen in gestructureerde producten is het vooral belangrijk om goed door te hebben wat je koopt. Zaken waar je als belegger op kunt letten zijn:

    De index die gebruikt wordt. Is het een prijsindex of een index op basis van totaal rendement? Bij een prijsindex loop je de uitgekeerde dividenden mis. De kredietwaardigheid van de uitgever. Het verhandelen van de producten. Kun je dit makkelijk doen op de secundaire markt? De termijnstructuur van de onderliggende waarde. Als de termijnkoers sterk afwijkt van de huidige koers zal dit de koers sterk beïnvloeden. Vooral bij grondstoffen kan dit het geval zijn, maar ook bij bijvoorbeeld aandelen met een hoog dividend.

Veelgestelde vragen

Waarin kun je nog meer beleggen?

phone

Hulp nodig?