Beleggen in beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen, als belegger heb je er vast wel eens van gehoord. Maar wat zijn beleggingsfondsen eigenlijk en waar moet je op letten als je in fondsen gaat handelen? Wij vertellen het je graag en geven aan in welke beleggingsfondsen je bij ons kunt beleggen.

Wat zijn beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds is een mandje van verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingen. Vaak richten deze fondsen zich op bepaalde regio’s, sectoren of thema’s (bijvoorbeeld duurzaamheid). Door te beleggen in fondsen wordt risico voor je gespreid.

Beleggingsfondsen worden beheerd door financiële experts. Je laat dus als het ware je geld voor je beleggen door experts. Er zijn actieve beleggingsfondsen die een eigen beleggingsvisie aanhouden en passieve fondsen die de beursindex volgen. Meer informatie over deze passieve fondsen lees je op onze pagina over beleggen in trackers (indexbeleggen).

Soorten beleggingsfondsen

Het is mogelijk om te beleggen in verschillende soorten beleggingsfondsen. We zetten drie veelvoorkomende beleggingsfondsen op een rij:

    Aandelenfonds: dit fonds belegt alleen in aandelen Obligatiefonds: richt zich op obligaties van bedrijven en overheden Mixfonds: dit fonds bestaat uit een mix van onder andere aandelen en obligaties

Beleggen in fondsen, hoe werkt dat?

Via Rabo Zelf Beleggen beleg je eenvoudig in beleggingsfondsen. Je kiest zelf in welke beleggingscategorie je wilt beleggen en plaatst vervolgens je order. Rabo Zelf Beleggen sluit je gemakkelijk hier af.

Wil je handelen in beleggingsfondsen bij Rabobank?

Dan moet je het volgende weten:

    Je kunt elk moment je order inleggen, je order wordt slechts één keer per dag afgehandeld. Elk beleggingsfonds heeft namelijk een zogenaamde ‘cut-off-tijd'. Dit is het tijdstip op de dag waarop alle orders worden verzameld en worden aangeboden bij het fonds. Plaats je je order voor die tijd, dan wordt je order meegenomen. Is je order pas na die tijd binnen, dan wordt je order de volgende beursdag verwerkt. Houd er rekening mee dat wij circa 1 uur eerder dan het ‘cut-off-tijdstip’ van het fondshuis je orders moeten kunnen verwerken. Je kunt je order in hele bedragen inleggen, dat wil zeggen in hele euro’s. In aantallen of in eurocenten is niet mogelijk. Het minimumbedrag van een aankoop order is € 50, exclusief de kosten van de transactie. Dit minimumbedrag geldt niet voor verkooporders. Je order wordt afgerekend tegen de werkelijke waarde op basis van de beleggingen binnen het fonds (dit heet ook wel intrinsieke waarde van het fonds).

In welke beleggingsfondsen kun je beleggen bij Rabobank?

Als je belegt bij Rabobank, krijg je toegang tot de Fondsselector. Hier vind je uitgebreide en actuele informatie over meer dan 350 beleggingsfondsen. Zo hebben wij onder andere de volgende fondsen in ons assortiment: BlackRock, BNP Paribas, Carmignac, DWS, Fidelity, JP Morgan, Kempen, NNIP, Robeco, Triodos en Vanguard.

Complexe beleggingsfondsen

De meeste beleggingsfondsen die Rabobank aanbiedt, behoren tot de groep ‘niet complex’. Toch is er ook een aantal beleggingsfondsen die wel ingedeeld zijn als complex. Hieronder lees je er meer over.

Risico's van beleggen in beleggingsfondsen

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Hoewel je risico in beleggingsfondsen wordt gespreid, brengen ze een zeker risico met zich mee in verband met schommelingen in de koersen. De waarde van een beleggingsfonds kan verminderen wanneer de waarde van de beleggingen in het fonds afneemt.

Veelgestelde vragen over beleggen in beleggingsfondsen

phone

Hulp nodig?