Header - bereik je beleggingsdoel

Bereik je beleggingsdoel

Je wil natuurlijk dat je geld genoeg groeit om je beleggingsdoel te halen. Maar wat kun je doen om op koers te blijven met je beleggingen? Wij geven zes tips die je kunnen helpen bij het bereiken van je beleggingsdoel.

Illustratie kalender

1. Check elk jaar je beleggingen

Bepaal elk jaar of je nog op koers ligt om je doel te halen. Je doelbedrag, looptijd en risico moeten goed op elkaar zijn afgestemd om je kans op een hoger rendement te vergroten. Ligt je doel ver in de toekomst, bijvoorbeeld over meer dan 15 jaar? Dan kun je misschien meer risico nemen dan je nu doet. Komt je doel in zicht? Dan kan het verstandig zijn om je risico af te bouwen.

Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen? Het is goed om jaarlijks je doel, looptijd en beleggingsprofiel te controleren, eventueel aan te passen en te bevestigen. Dit kan eenvoudig via de Rabo App of Rabo Online Bankieren.

2. Laat je geld rusten

Je behaalt niet alleen rendement op je inleg, maar ook op het eerder behaalde rendement. Je profiteert maximaal van dit effect van rendement op rendement als je je geld laat rusten. Het is misschien verleidelijk om je behaalde rendement tussentijds op te nemen, maar je loopt hierdoor mogelijk het effect van rendement op rendement mis. Dit effect is het belangrijkste aandeel in de groei van je geld. Lees hieronder nog meer redenen waarom geld opnemen niet verstandig kan zijn.

3. Reageer niet op beursschommelingen

Beurskoersen gaan altijd omhoog en omlaag. Daarom is het verstandig om naar de lange termijn te kijken. Zelfs in goede beleggingsjaren kun je namelijk veel verlies hebben als je op het verkeerde moment uitstapt. En in slechte jaren is het belangrijk om geduld te hebben; de beurs zal zich weer herstellen. Kortom: bewaar je kalmte en reageer niet te snel op beursschommelingen.

Illustratie varken

4. Zorg voor een buffer

Het is raadzaam om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Zo voorkom je dat je bij onverwachte gebeurtenissen in je leven tussendoor geld moet opnemen. Daarom is het slim om naast je beleggingen altijd een spaarbuffer achter de hand te hebben. Als het echt nodig is, kun je natuurlijk wel (een deel van) je belegde geld opnemen. Maar dan bestaat er wel een risico dat dit op een ongunstig moment is, waardoor je verlies kunt lijden.

5. Beleg je financiële meevallers

Als je met een groter bedrag belegt, kun je je doel eerder bereiken. Je profiteert dan meer van het effect van rendement op rendement. Als je een extra bedrag niet meteen nodig hebt, kun je dit beleggen. Bijvoorbeeld als je je vakantiegeld niet of maar voor een deel inzet voor een vakantie of als je een andere financiële meevaller hebt. Bij een goede economie en goede rendementen haal je dat goede rendement over een groter bedrag. Stijgen de beurzen, dan groeit je geld harder dan wanneer je een kleiner bedrag inlegt, of wanneer je elke maand een klein bedrag bijstort. Andersom werkt het natuurlijk ook zo: als de koersen dalen, dan loop je het risico een groter gedeelte van je inleg te verliezen.

Illustratie portemonnee

6. Stel automatisch inleggen in

Je kunt ook structureel geld inleggen om te beleggen. Met automatisch of periodiek inleggen kies je een vast bedrag dat automatisch wordt ingelegd op je beleggersrekening. Je hebt er verder geen omkijken meer naar. Zo bouw je geleidelijk jouw gewenste bedrag op. Je kunt bijvoorbeeld elke maand € 100 inleggen. Je geld groeit langzamer dan bij een grotere, eenmalige inleg. Maar automatisch inleggen heeft ook voordelen. Je spreidt je risico en als de beurs lager is, koop je beleggingen goedkoper in. Je kunt automatisch inleggen stoppen op ieder moment.

Besluit je meer te gaan beleggen, bedenk dan dat eventuele kosten op je rendement drukken. Met Rabo Beheerd Beleggen betaal je geen transactiekosten. Wel betaal je kosten voor portefeuillebeheer.

phone

Hulp nodig?