Man en vrouw met laptop

Vuistregels voor een goed pensioen

Veranderende pensioenregels, flexibel werken, uitstelgedrag... Er zijn zoveel zaken die invloed hebben op je pensioenopbouw. Daardoor is voor veel mensen een goed pensioen niet meer vanzelfsprekend. Sterker nog: ongeveer 50% van de Nederlanders gaat dit niet halen. Maar wat is een goed pensioen eigenlijk? Het Nibud geeft drie tips:

cirkeldiagrammen

1. Bouw 40 jaar pensioen op

Wie 40 jaar vóór zijn of haar AOW-leeftijd begint met het opbouwen van pensioen zit vaker goed. Je hebt namelijk dan voldoende tijd om in geleidelijke stappen een mooi potje op te bouwen. Ook het rendement doet zijn werk. Voor veel mensen geldt dat er gedurende die jaren door de werkgever wordt opgebouwd via een pensioenregeling.

Ben je zzp’er, tijdelijk werkloos, flexwerker of ben je dit geweest? Dan bouw je dus (tijdelijk) geen pensioen op. Ook zijn er aardig wat bedrijven die geen pensioenregeling hebben voor hun werknemers. Herken jij jezelf in deze situaties? Dan zou het beste eens kunnen zijn dat je de 40 jaar niet haalt. En dat betekent dat je aan de eindstreep straks minder pensioen krijgt dan je nu misschien denkt...

Mijnpensioenoverzicht animatie

2. Check jaarlijks of je pensioen 75% van je bruto-inkomen is

Hoeveel pensioen heb ik nodig? Het Nibud geeft als richtlijn voor ‘genoeg pensioen’ aan dat het slim is om 75% van je bruto inkomen op te bouwen. Het is heel makkelijk te checken hoe je er zelf voor staat. Het enige dat je hoeft te doen is te kijken in mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website wordt voor iedere Nederlander bijgehouden wat hij of zij al aan pensioen heeft opgebouwd. En ook welk pensioen nog opgebouwd wordt als je doorwerkt tot je pensioendatum. Even inloggen met je DigiD en je kunt direct zien wat je straks per maand krijgt als je met pensioen bent. En of dit matched met 75% van je huidige inkomen.

“In mijnpensioenoverzicht.nl kun je jouw huidige netto maandinkomen invullen. Je ziet daarna het verschil in euro’s met wat je tijdens je pensioen bruto/netto per maand krijgt.”

.

Goed om te weten

75% is een richtlijn. Dat wil zeggen dat het best kan zijn dat jij minder of misschien juist meer nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van je inkomen nu, of je een koophuis hebt en hoe hard je de euro’s straks wilt laten rollen. Het Nibud heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je meer grip kunt krijgen op wat je straks nodig hebt en of je hiervoor genoeg pensioeninkomen hebt.

3. Bouw 20% van je maandelijkse inkomen op voor je pensioen

Er wordt weleens gezegd dat je één dag in de week werkt voor je pensioen. En in feite klopt dat vaak ook, want veel pensioenregelingen zijn zo ingestoken dat er ongeveer 20% van het inkomen wordt gebruikt voor pensioenopbouw. Vaak merk je daar zelf niet veel van, want als werknemer betaal je meestal maar een gedeelte van die opbouw. Het overige deel legt de werkgever dus voor je in. Of die opbouw in totaal de 20% haalt, is sterk afhankelijk van de pensioenregeling waaraan je deelneemt. Je kunt dit checken bij je pensioenfonds of je pensioenverzekeraar. Vraag dan specifiek naar het premiedeel dat je werkgever inlegt, het deel dat jij zelf inlegt staat op je loonstrook. Opgeteld zou je met die 2 premiedelen dus tot 20% van je inkomen moeten komen volgens deze vuistregel.

Hoeveel pensioen zet je op zij als ZZP-er?

Ben je zzp’er dan bouw je (nu) geen pensioen op via een werkgever. Onderneem je zelf geen actie, dan heb je dus alleen het AOW basispensioen. Zzp’ers zouden voor een solide pensioen 20% van hun inkomsten apart moeten zetten voor hun pensioen.

Voor de eerste levensbehoefte krijg je straks AOW. Pas als je meer verdient, kun je geld apart gaan zetten voor (aanvullende) pensioenopbouw.

Lees meer over pensioen voor zzp'ers

Mogelijkheden om pensioen aan te vullen

Merk je na het lezen van dit verhaal dat je op één of meerdere van deze vuistregels mogelijk achterblijft? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met een pensioengat. Een pensioengat ontstaat wanneer je in het afgelopen jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd. Wil je je pensioengat aanvullen? Dan is het slim om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door elke maand zelf wat apart te zetten of vermogen op te bouwen via een koophuis. Er zijn genoeg mogelijkheden om wat aanvullends op te bouwen voor je pensioen. Zet de eerste stap:

Lees meer over pensioen opbouwen