
Vuistregels voor een goed pensioen
Veranderende pensioenregels, flexibel werken, uitstelgedrag... Er is veel van invloed op je pensioenopbouw. Daarom is voor veel mensen een goed pensioen niet vanzelfsprekend. Sterker nog: ongeveer de helft van de Nederlanders komt geld tekort. Maar wat is een goed pensioen eigenlijk? Wij geven 3 tips:
1. Bouw 40 jaar pensioen op
Begon je 40 jaar voor je AOW-leeftijd met het opbouwen van pensioen? Dan is de kans groot dat je goed zit. Je hebt dan namelijk genoeg tijd om geld te sparen en rendement op te bouwen. Over de jaren heen krijg je namelijk rendement-op-rendement. Dit houdt in dat je geld groeit omdat je iedere volgende keer over alle ontvangen rendement weer rendement ontvangt. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om je geld voor je te laten werken.
Voor veel mensen geldt dat er door de werkgever pensioen wordt opgebouwd via een pensioenregeling. Ben je zzp’er, tijdelijk werkloos, flexwerker of ben je dit geweest? Dan bouw je (tijdelijk) geen pensioen op. Ook zijn er bedrijven die geen pensioenregeling hebben voor hun werknemers. Of heb je een tijdje in het buitenland gewoond, ben je gescheiden of ben je meerdere keren van werkgever gewisseld? Ook dit kan invloed hebben op je pensioen.
Herken jij jezelf in 1 van deze situaties? Dan haal je misschien de 40 jaar pensioenopbouw niet. En dat betekent dat je aan de eindstreep straks mogelijk minder pensioen krijgt dan je denkt of nodig hebt.

2. Check elk jaar of je pensioen 70% van je laatstverdiende bruto-inkomen is
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor ‘genoeg pensioen’ is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen. Benieuwd hoe je er zelf voorstaat? Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl. Hierop wordt voor iedere Nederlander bijgehouden wat hij of zij al aan pensioen heeft opgebouwd. En ook welk pensioen nog opgebouwd wordt als je doorwerkt tot je pensioendatum. Log in met je DigiD en ontdek wat je straks elke maand krijgt als je met pensioen bent.
“Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je jouw huidige netto maandinkomen invullen. Je ziet daarna het verschil met wat je tijdens je pensioen bruto/netto per maand krijgt.”
Goed om te weten: 70% is een richtlijn
Het kan zijn dat je minder of meer pensioen nodig hebt om je uitgaven te kunnen betalen. Dit hangt af van je huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven. Het is dus belangrijk om alvast na te denken over je dromen en wensen als je met pensioen gaat. Als je minder pensioen opbouwt dan je nodig hebt of zelf zou willen, is er sprake van een pensioengat, ook wel een pensioentekort. Wil je weten of je een pensioengat hebt?
3. Bouw 20% van je maandelijkse inkomen op voor je pensioen
Voor veel pensioenregelingen geldt dat ongeveer 20% van het inkomen wordt gebruikt voor pensioenopbouw. Vaak merk je daar zelf niet veel van, want als werknemer betaal je meestal maar een gedeelte van die opbouw. Het overige deel legt de werkgever dus voor je in. Of die opbouw 20% is, hangt af van de pensioenregeling waaraan je deelneemt. Je kunt dit checken bij je pensioenfonds of je pensioenverzekeraar. Vraag dan specifiek naar het premiedeel dat je werkgever inlegt, want het deel dat jij zelf inlegt staat op je loonstrook.
Hoeveel pensioen zet je als zzp’er opzij?
Ben je zzp’er dan bouw je (nu) geen pensioen op via een werkgever. Onderneem je zelf geen actie, dan heb je dus alleen het AOW basispensioen. Dit is niet voor iedereen voldoende. Ook voor zzp’ers geldt het advies om 20% van hun inkomsten apart te zetten voor hun pensioen.
Ook is het verstandig om jaarlijks je pensioen bij te houden. Bij zzp’ers en ondernemers wisselen de inkomsten, belastingen en financiële ruimte namelijk elk jaar.
Mogelijkheden om pensioen aan te vullen
Merk je na het lezen van dit verhaal dat je op 1 of meerdere van deze vuistregels mogelijk achterblijft? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met een pensioengat. Dit ontstaat wanneer je in het afgelopen jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd. Met onze handige tool kun je eenvoudig je pensioengat berekenen. Wil je je pensioengat aanvullen? Dan is het slim om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door elke maand zelf wat apart te zetten. Er zijn genoeg mogelijkheden om extra op te bouwen voor je pensioen.