Dochter helpt vader met eten

Hoe werkt banksparen en wat is het?

Wist je dat een derde van de Nederlanders na pensionering zijn levensstijl moet aanpassen omdat er onvoldoende inkomen is om de oude levensstijl voort te zetten? Banksparen kan hiervoor een oplossing zijn. We leggen hieronder uit wat banksparen is en hoe het werkt.

Hoe werkt banksparen?

Met banksparen kun je geld voor straks apart zetten met belastingvoordeel. Je kunt dus op een belastingvriendelijke manier een aanvullend pensioen opbouwen. Banksparen noemen we trouwens ook pensioensparen.

Banksparen bestaat uit twee fases:

  1. Je bouwt een tegoed op door inleg en rendement. Dit kun je doen tot maximaal vijf jaar na het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Veel mensen kiezen ervoor om op te bouwen tot hun AOW-leeftijd, zodat zij vanaf dat moment het opgebouwde tegoed kunnen gebruiken als aanvulling op hun pensioeninkomen.
  2. Op de gekozen einddatum, zet je het opgebouwde bedrag over naar een uitkeringsproduct, bijvoorbeeld Rabo ToekomstUitkering. Via dit product regel je dat je periodiek uitkeringen ontvangt vanuit je opgebouwde tegoed.

Aanvullend pensioen opbouwen met banksparen

Je pensioen aanvullen door middel van banksparen hoeft niet moeilijk te zijn. In onderstaande video leggen we je uit hoe dit werkt. Naast banksparen zijn er ook nog andere manieren om ervoor te zorgen dat je voldoende geld hebt wanneer je met pensioen bent.

Lees hier meer over hoe je zelf pensioen kunt opbouwen

Drie eigenschappen van banksparen

Munten met euroteken

Belastingvoordeel

Stort je binnen je jaarruimte of reserveringsruimte, dan kun je jouw storting aftrekken van je inkomstenbelasting. Laat je straks je tegoed periodiek uitkeren, dan betaal je wel inkomstenbelasting maar de kans is groot dat je dan in een lager belastingtarief valt.

Envelope met munten

Geen vermogensrendementsheffing

Over het opgebouwde bedrag betaal je geen vermogensrendementsheffing, omdat de Belastingdienst het tegoed ziet als vermogen in box 1.

Spaarvarken met meisje

Sparen voor straks, niet voor nu

Banksparen is gericht op het opbouwen van een vermogen om straks je pensioen aan te vullen. Je geld staat tijdens de vooraf afgesproken looptijd vast. Eerder afkopen is soms mogelijk, maar fiscaal gezien duur.

Belastingvriendelijk sparen en beleggen voor je pensioen

Wil je met banksparen een tegoed opbouwen voor je pensioen? Dat kan bijvoorbeeld met Rabo ToekomstSparen. Ook beleggen kan een interessante optie zijn. Als we kijken naar rendementen uit het verleden dan geeft beleggen bij een looptijd langer dan 10 jaar vrijwel altijd een beter rendement dan alleen sparen. Beleggen kent wel risico’s. Het rendement is onzeker en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Rabo ToekomstSparen

Sparen met een variabele rente van 0,20%

Spaar met belastingvoordeel Je kunt niet vrij opnemen Combinatie met beleggen mogelijk

Rabo ToekomstBeleggen

Laat je geld beleggen door specialisten

Bouw vermogen op voor je pensioen met belastingvoordeel Je kunt niet vrij opnemen Je beleggingen volgen de markt

Banksparen of lijfrente: de verschillen

Wij hebben de verschillen tussen banksparen en een lijfrenteverzekering op een rij gezet. Het is bij de Rabobank niet mogelijk om voor verzekeringsoplossingen te kiezen. Hiervoor kun je eventueel bij een verzekeraar terecht.